Afrička svinjska kuga hara Rumunjskom, usmrtili su više od 110 tisuća svinja

Više od 110.000 svinja usmrćeno je ovih tjedana u Rumunjskoj zbog epidemije afričke svinjske kuge koja bi se mogla pogoršati dok vladu optužuju da je prekasno reagirala kako bi pokušala spriječiti njezino širenje.

Ukupno je 645 žarišta bolesti koja napada svinje, ali nije zarazna za čovjeka, utvrđeno je u osam županija u zemlji, napose na jugoistoku i na sjeverozapadu, navodi se u službenom izvješću objavljenom u petak.

Najveći je problem što ne uspijevamo djelovati preventivno nego reagiramo tek kad otkrijemo žarište, rekla je za AFP Mary-Eugenia Pana, predsjednica Udruge svinjogojaca.

Najteže je stradala županija Tulcea, na istoku, na ušću Dunava, gdje je dosad eutanazirano gotovo 70.000 svinja. Vlasti koje su na meti kritike zbog zakašnjele reakcije, pošto je prvo žarište bolesti otkriveno u srpnju 2017., ističu da su nositelji virusa divlje svinje koje su došle iz Ukrajine.

Virus će se i dalje širiti ako se ne donesu stroge mjere, ističe Adrian Balaban, član Udruge prerađivača svinjskog mesa koji strahuje od “znatnih” gubitaka u svinjogojstvu.

Afrička svinjska kuga, endemska bolest područja južno od Sahare, bolest je za koju zasad nema lijeka, a u EU se prvi put pojavila u Litvi 2014. Kina je ljetos zabilježila prve slučajeve te bolesti.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.