Afganistanski predsjednik odbio osloboditi zatvorene talibane, a SAD pristao – Jabuka.tv

Afganistanski predsjednik odbio osloboditi zatvorene talibane, a SAD pristao

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani danas je odbio talibanski zahtjev za oslobađanjem 5000 zatvorenika kao preduvjet za njihove pregovore s afganistanskom vladom i civilnim vlastima, što je bilo uključeno u američko-talibanski sporazum potpisan dan ranije.

Njegove riječi stižu u vrijeme kad se vide sve teškoće s kojima će se američki pregovarači susresti u nastojanju da usmjere afganistanske vlasti i talibane prema pregovorima, ocjenjuju zapadni diplomati.

Afganistanska vlada nije preuzela obvezu da oslobodi 5000 talibanskih zatvorenika, kazao je Gani novinarima u Kabulu dan nakon što je u Kataru potpisan sporazum o početku postupka koji bi trebao rezultirati političkim rješenjem koje bi završilo najdulji američki vojni angažman.

Prema američko-talibanskom sporazumu trebalo bi se ubrzano raditi na oslobađanju ratnih i političkih zatvorenika kao mjeri izgradnje povjerenja uz koordinaciju i suglasnost obje strane u Afganistanu.

Prema tom sporazumu do 10. ožujka na slobodu bi trebalo biti pušteno do 5000 zatvorenih talibana u zamjenu za do 1000 Afganistanaca.

O tom pitanju Gani je odgovorio: Odluka nije na američkim vlastima, one samo posreduju.

Sporazum u subotu potpisali su američki posebni izaslanik Zalmay Khalilzad i politički vođa talibana mula Abdul Gani Baradar, uz nazočnost američkog državnog tajnika Mikea Pompea.

Nakon svečanosti Baradar se susreo s ministrima vanjskih poslova Norveške, Turske i Uzbekistana u Dohi, kao i s diplomatima iz Rusije, Indonezije i susjednih zemalja, objavili su talibani, što pokazuje da je skupina odlučna osigurati si međunarodni legitimitet.

Dužnosnici koji su se susreli s mulom Baradarom predani su afganistanskoj obnovi i razvoju… američko-talibanski sporazum je povijesni, kazao je talibanski glasnogovornik Zabiulah Mudžahid.

Ganijevi suradnici ocijenili su da bi namjera američkog predsjednika Donalda Trumpa da se susretne s talibanima mogla predstavljati izazov vladi kad se počnu povlačiti američke vojne snage.

SAD planira smanjiti broj svojih vojnika u Afganistanu u idućih 135 dana s 13.000 na 8600, a potpuno se povući nakon 14 mjeseci.

SAD nema pravnih temelja za potpis sporazuma s talibanima u Afganistanu, poručilo je u nedjelju iransko ministarstvo vanjskih poslova o dan ranije potpisanom sporazumu.

Iran pozdravlja svaku inicijativu koja će pomoći osiguravanju stabilnosti i mira u Afganistanu, no samo kroz pregovore u zemlji i uzimajući u obzir interese afganistanskih susjeda, napisalo je ministarstvo.

SAD i talibani potpisali sporazum, Amerikanci povlače vojsku iz Afganistana

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.