Afera “Respiratori”: Svjedok otkrio nove detalje

Saslušanjem Hasana Ganibegovića, bivšeg šefa Ureda premijera Fadila Novalića, u srijedu je nastavljeno suđenje Novaliću i ostalim optuženima za nabavku 100 respiratora iz Kine po cijeni od 10,5 milijuna maraka.

Najinteresantniji dio današnjeg saslušanja su upravo razgovori i komunikacije Edite Kalajdžić i Hasana Ganibegovića u viber grupi “Gensek”. Kada je u medijima pokrenuta priča u vezi respiratora, tada je Hasan Ganibegović dobio uputu da on, premijer i Edita Kalajdžić brišu sve poruke u ovoj viber grupi.

Ganibegović je danas rekao da je djelomično izbrisao dio poruka.

Na pitanje tužitelja Džermina Pašića, da se u “Gensek” grupi spominje “Seb”, Ganibegović je objasnio da je to Sebija Izetbegović, ravnateljica KCUS-a u Sarajevu.

Ganibegović i Kalajdžić vodili su razgovor 23. travnja 2020. kada je Ganibegović dobio od Fahrudina Solaka ugovor sa “Srebrenom malinom” o kupovini respiratora. Taj ugovor je Kalajdžić proslijedio, naglasivši da je ugovor štetan, da nisu ispoštovani rokovi i da treba ugovor raskinuti.

Zanimljiva je komunikacija od od 28. ožujka 2020. u viber grupi “Gensek” gdje se Edita Kalajdžić obratila Ganibegoviću:

Seb zove. Loši respiratori. Užas. U ogromnom smo problemu. Ako je to točno, a jeste garant.

Ganibegović odgovara:

Je li ovo točno što Kučuković kaže za ubijanje ljudi.

Radi se o komunikaciji koja je obavljena nakon dolaska respiratora. Ganibegović nastavlja:

Bahra i šef nabavljali. Ako se nije Ćahta upetljao.

Kalajdžić odgovara:

Užas. I ono pismo otišlo. Nitko ništa ne pita. Treba poderati sve.

Ganibegović je kasnije objasnio, naknadno o kojem pismu je riječ. On je rekao da se radi o pripremljenoj zahvali Fikretu Hodžiću i “Srebrenoj malini” zbog kupovine tako velikog broja respiratora, koji su tada bili neophodni.

Svjedok je ponovo potvrdio da je Edvin Kučuković koji živi u Kanadi ponudio uvoz šest respiratora što nije bilo dostatno potrebama, te je kazao da ih može isporučiti tek u svibnju prošle godine. Kučuković je tada upozorio da se čuvaju loših respiratora koji se nalaze na tržištu jer izazivanju rupture pluća uslijed nekontroliranog pritiska. Poručio je da takvih može nabaviti odmah za 9.000 KM, piše Avaz.

Ganibegović je kazao da nije znao ni za jednu drugu ponudu osim “Srebrene maline” koja se jedina pojavila s ponudom za nabavku većeg broja respiratora.

Ganibegović je razriješen dužnosti 3. prosinca prošle godine nakon što se vratio s godišnjeg odmora i bolovanja. U rješenju nisu bili navedeni razlozi zbog kojih je razriješen dužnosti.

Odgovarajući na pitanje Vasvije Vidović, odvjetnice Fadila Novalića, Ganibegović je kazao da je u ožujku i travnju prošle godine bio veliki pritisak na Vladu Federacije BiH za nabavku medicinske opreme i da nitko drugi to nije htio uraditi.

Vlada FBiH je, prema riječima Ganibegovića 16. ožujka prošle godine sazvala proširenu sjednicu, a kako je kazao, Fahrudin Solak je dolazio i ranije kod Novalića da predloži uvođenje stanja nesreće.

Ganibegović je u jednom trenutku govoreći o Solaku, iznenada emotivno reagirao.

Kada mi je prijatelj poginuo na Bjelašnici dolazio je Solak, kada idem u Srebrenicu tu je Solak, bio je tu kada su migranti dolazili, kazao je i zaplakao Ganibegović potvrdivši da je i sam član Gorske službe spašavanja.

Na narednom pretresu, zakazanom u petak, obrana će nastaviti s ispitivanjem ovog svjedoka, a bit će pozvana Edita Kalajdžić.

(www.jabuka.tv | Foto: Avaz)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.