Afera “Respiratori”: Saslušan direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH

Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak potvrdio je da je dao iskaz u Tužiteljstvu BiH u predmetu “Respiratori” u svojstvu svjedoka.

U Tužilaštvu bez odgovora na pitanje je li i Zolak dio njihove istrage.

Kako su objavili mediji, on je potpisao Rješenje kojim se tvrtka Srebrena malina upisuje u Registar veleprometnika medicinske opreme, a da prethodno nije provedena potpuna procedura nadzora.

Istraga u aferi Respiratori koja je uzdrmala Federaciju, pokucala je i na vrata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Aleksandar Zolak, direktor Agencije, istaknuo je da je već davao iskaz u svojstvu svjedoka u ovom slučaju te da ne smije dalje davati preciznije informacije.

Ipak, mediji su već objavili da je Zolak bh. tužiteljima objašnjavao kako je upisao Srebrenu malinu iz Srebrenice u Registar veleprometnika medicinskim sredstvima, iako je riječ o poduzeću čija je osnovna djelatnost prerada i konzerviranje voća i povrća.

Na ročištu za određivanje pritvora Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću, Tužiteljstvo je tvrdilo da je federalni premijer, koristeći službeni položaj i politički utjecaj, zahtijevao od Agencije da registrira Srebrenu malinu kao tvrtku koja može uvoziti medicinsku opremu, javlja RTRS.

Ana Bavrka: Ne poznajem Fahrudina Solaka

Fadil Novalić je u telefonskoj i drugoj komunikaciji sa službenikom Agencije za lijekove i medicinska sredstva, zahtijevao da Agencija hitno i bez provođenja potpune procedure nadzora pravne osobe upiše Srebrenu malinu u Registar veleprometnika medicinskih sredstava.

Agencija je donijela Rješenje kojim se poduzeće “Srebrena malina” upisuje u Registar. Rješenje je datirano na 27. travanj nekoliko dana nakon što su respiratori stigli u sarajevsku zračnu luku i pokrenuli jednu od najvećih poslijeratnih afera.

Naknadno davanje dozvole za direktora Agencije nije sporno jer respiratori službeno nisu uvezeni u BiH sve dok su na carinskom terminalu.

Ne stoje tvrdnje da je Agencija izdala dozvolu nakon što su respiratori uvezeni iz jednostavnog razloga što carinski terminal i roba koja se nalazi na njemu ne znači da je ušla u državu. Znači, carinski terminal nije BiH, pojašnjava Zolak.

80 respiratora nije ni izašlo s carinskog terminala, a Srebrena malina zatražila je od Agencije suglasnost za službeni uvoz još 20 koji su u Međunarodnu zračnu luku Sarajevo stigli krajem svibnja. Ukupno stotinu, vrijednosti 10,5 milijuna KM, predmet su istrage, javila je RTRS.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.