Afera “Aluminij”: Financijska policija prijavila šest osoba zbog kriminala – Jabuka.tv

Afera “Aluminij”: Financijska policija prijavila šest osoba zbog kriminala

Financijska policija Federacije BiH podnijet će u ponedjeljak do kraja dana Tužiteljstvu HNŽ-a izvješće protiv šest osoba zbog kriminala u mostarskom Aluminiju teškog 204, 5 milijuna KM.

Avaz ekskluzivno otkriva da je prijavljeno šest odgovornih i ovlaštenih lica u Aluminiju koji su obnašali rukovodeće pozicije u ovoj kompaniji i bili su povezana lica.

Postupajući po zahtjevima Vlade FBiH i Županijskog tužilaštva HNŽ, podsjećamo, inspektori Financijske policije su na temelju knjigovodstvenih isprava, poslovnih knjiga, financijskih i drugih izvješća, te ostale poslovne dokumentacije i korespodencije gospodarskog društva Aluminij Mostar, utvrdili činjenice koje se odnose na financijsko i materijalno poslovanje gospodarskog Aluminij u razdoblju od 1. siječnja 2014. do 10. srpnja 2019. godine.

Osim toga, izrađen je i zapisnik o utvrđenim činjenicama u postupku inspekcijskog nadzora financijsko-materijalnog, vanjskotrgovinskog i deviznog poslovanja gospodarskog društva Aluminij koji je u formi Izvješća dostavljen Vladi Federacije BiH i Županijskom tužiteljstvu HNŽ Mostar.

Izrađeno je šest izvješća o postojanju osnova sumnje o počinjenim kaznenim djelima i počiniteljima, kojima je za utvrđene nepravilnosti i nezakonitosti u poslovanju gospodarskog društva Aluminij d.d. Mostar, za razdoblje od 1. siječnja 2014. do 10. srpnja 2019. godine, prijavljeno šest odgovornih i ovlaštenih lica u Aluminiju, kojima se stavlja na teret nanošenje štete gospodarskom društvu Aluminij d.d. Mostar, u ukupnom iznosu od 204.450.946,97 KM, navodi se u izvješću.

Podsjećamo, lani je ova tvrtka likvidirana i brojni radnici su završili na ulici. Prostorije su iznajmljene privatnoj tvrtki.

(www.jabuka.tv)


50 komentara

  • Drug dobrocinitelj je kriv sto ga nije ugasio jos 2015 kad se nije moglo vise nista.
   Dok je bila aktivna Vlada Federacije drzao ga na zivotu, sad kada se ne mogu dogovoriti za vlast, Bosnjacima bilo u interesu da ga izgase i kraj price. To svi znaju. Bradvica i ekipa koji su ga trebali prodati Glencoreu prije 10ak godina, umjesto prodaje uglednom poduzecu koje bi ga lako vodilo, preuzeli ga i isisali sve iz njega, ostavili zivog mrtvaca.

   • Hahaha e mazlume 16:12 vidi se koga braniš jbte dobročinitelj ti njega.. uhljebu.. ti znaš ko ga je kome trebao prodat.. a neznas zadnji 5 god cij ljudi su sjedili u nadzornom i isisavati mu život dok ga nisu dokrajčili..

    • Uhljebu…. Hhahaha. To vam je sve što znate reći.
     J..o je on tebe izgleda. Izvoli smijeni ga, pa ce doci opet netko drugi i taj ce ti smetati, tako je to s tvojom vrstom ljudi, ološem.
     Idiote tupavi imaš Google i iskoristi ga za starije vijesti. Otkad su ti problemi? Brajković, inače kadar tvog omraženog HDZa im je ostavio firmu u plusu a oni sjeli i gubitke gomilali ko pijani milijarderi.
     Da, zadnjih 5 godina su ovi sjedili, a prema izvještajima i onoj reviziji KPMGa nemaju svoga novca već 7 godina! I to vecina radnika zna.
     Da nije firma bila od strateskog interesa za Hercegovinu davno bi im iskljucili struju i kraj price.

     • Sve sto znaš je Google eto ti pameti.. ja sam dole radio 25god.. Google ti gledaj oni sve znaju, i babu vangu.. Ajde ne prdi..

      • nespominjese čović kolikoje milijona maraka izvlačio iz alminiskog napravijo Čović matanove dvore okreno rijeku radoboju kroz svoje imanje.da ijeti hladi noge.

     • Pa ko isključi struju firmi od strateškog interesa Hercegovine ????? Da nisu muslimani ili Srbi ili vanzemaljci ili Elhzhb..

 • Koji su direktori bili od 2014 do 2019, Udovičić, Kordic, ljubic, Garzic, Pandža. I njihovi ovlašteni frendovi npr Ostojic Lovric pandža…nadzorni Milos da njega ne zaboravimo.. ima ih još koji su fine place drmali.. i velebne kuće pravili..

  • Gdje je Bradvica? Ugovori s Prndeljem? Jos 2013. su zapomagali za pomoc od drzave a 2008 im Brajkovic ostavio na racunu 80 mil KM

 • Ma jok imena. Treba prije da im se dokaže da su sudjelovali u kriminalu pa da se brane sa slobode pa kad se oslobode onda će biti objavljeni kao nevine žrtve jer nema dokaza. To tako po zakonu ide.

 • Sve je opljackano pod izlikom domoljublja. Sad je na redu Eronet, HT- posta, Central osiguranje prodali Bosna Asi a zna se kako je stvoreno i tko stoji iza te price. Ostala jos EP- HB. I tu je kraj u roku od 2-5 god. Sve opljackano i prodato bosnjacima. To su nasi domoljubi koji se bore za opstojnost hrvatskog naroda.

  • Soko je uništilo to što su im glavni kupci onog smeća od proizvoda, letećih Stojadina, bila JNA i Smrdoslavija koja se raspala. Od tisuća radnika što su bili obični majstori koji su dobivali plaću koja im je Smrdoslavija upumpavala u sve bezvrijednijim dinarima, neki su bili inženjeri koji su čim je zaratilo pobjegli i dobili obične inženjerske poslove vani, nije ostao nitko vrijedan. Nije bilo para niti znanja niti interesa tu više. Eto šta ga je uništilo, doživio je prirodnu smrt.
   Tako da Učo uči i dalje, samo sad uzmi malo kapitalističke literature a ne gluposti proleterijata i radničkog samoupravljanja.
   Aluminij je uništila uprava koja je u 4 godine uništila sve što je Brajkovic popravio i dok je cijena proizvoda padala oni trošili ko luđaci

   • Pajdo dok su bili SOURI i OURI ličilo je na nešto. Za radnika plaća od koje se moglo živiti +troškovi prevoza+topli obrok +Ka karta +zimnica povoljni krediti stanovi. Zalupanko ako imaš argumenata demantuj me.

    • A tko je plaćao to? Socijalistička država, ne tržište. A na Zapadu gdje nije bilo tog glupog SOURa, radnici u firmama koje su kapitalisti vodili imali bolje place nego ti jugo uhljebi!
     Kredite Smrdoslaviji davali stranci da je održe na životu dalje od SSSRa
     Aj ti pogledaj proizvode od tih smedljivih SOURa? Tko bi kupio auto od Zastave kada imaš njemačke tvornice njemačkih čudesa tehnologije a ovdje se hvalili Yugom i Stojadinom? Soko protiv Boeinga, ili manjih poput Cessne?
     Smrdoslavija je imala 45 godina da pokaže svojetu da može parirati tehnologijom i ekonomijom kapitalizmu.
     Izgubili su, sami su se urušili, bankrotirali ostavili su samo nerad, siromaštvo, nejednakost, neobrazovanost, nikakvu infrastrukturu. Dok se Zapad u tih 45 godina neviđeno razvio, stvorile se velesile.
     Ali proleteri su u nas imali ka kartu pa i drugovi im dijelili pare bez pokrića pa glupani i dan danas brane taj sistem . Zato nam i jest ovako .
     Tako da idiote proleterski s trogodišnjom ili si neki socijalistički retard s uciteljskom diplomom, argumenatw ti je pun internet i knjiznice. Zadaj se, ako si glup nisi nepismen

    • Dasta, vidim kako su u nas bježali od ovih izrabljivača kapitalističkih iz Njemačke u ružnu Jugoslaviju. Par nepar vožnja, inflacija, manjak visokoobrazovanih,loše tvornice loših strojeva i loših proizvoda…
     jednakost je bila samo da je svima bilo jednako loše!

 • istraga se vrsi od 2014 do 2019 to znaci nema bradvice koji je otisao 2013 dalji komentar nije potreban.lopov lopovu svaki korak zna.

 • Demantuj… vidite tko ovdje muti vodu, zavadi Hrvate kako bi njima uspio manipulirati. Dobro si primjetio Demantiraj….. poznajemo ove nase neprijatelje i po jeziku. Ne znaju ni to prikriti, slabi agenti 007. Hrvati, samo bas sloga moze spasiti. Toliko je Hrvata ubijeno kako bi Jugoslavija zivjela. Među njima su preci ovakvih kao ..Dementuj me, žal za bivsim sustavom, drzavom, bratstvom i jedinstvom, dok nas sve manje. Hrvati nisu više naivni. Pa svi koji imamo pojma o ekonomiji znamo izracunati kalkulaciju za tonu aluminija. Svi znaju da je morao propasti Aluminij ili EP HZHB cemu bi se mnogi radovali. Uglavnom socijalistička poduzeca su mogla živjeti samo sa injekcijom zapada i to nije moglo vječno trajati.

 • zasto se aluminij nije mogao pripojiti ephzhb kao i rudnici u bosni viskovi struje postoje a ujedno su ovakve firme stabilizatori sustava jer trose struju 24 sata i sta je se na kraju desilo direktori i njihovi podanici bogati a radnici na ulicu.

 • deje draganče čović.onje glavni lešinar alminiskog popišose na vrele peći alminiskog draganče Čović milijone maraka izvlačio iz alminiskog.tuje svita hadezea.čović odte pijacke napravijo matanove dvore okreno rječicu radoboju kroz svoje imanje da ijeti hladi svoje noge

 • Kad bi se Aluminij pripojio EPHZHB propala bi i EP. Onaj tko se razumije u normative, kalkulacije,…može razgovarati o ovom. Zato mozemo samo naklapati. Istina je da su imali visoke plaće u odnosu na nas iz privatnog sektora pa čak i radnika EP ali ništa ne bi pomoglo ni to smanjenje. Zato priča ukrao ovaj ili onaj može samo dokazati inspekcija i za to im treba godinu dana i to dobro stručni ljudi. Uglavnom sva drzavna poduzeća su bila nategnuta, pet puta više radnika nego što treba. Pa i sam primjer obične građevinske tvrtke u odnosu na skup nekoliko radnika je najbolji primjer. Ako ideš po zakonu građevinska tvrtka mora imati sve sluzbe, godisnji odmor, koje skupina malih obrtnika nema. To vam je ko slon u staklarskoj radnji, dok se okrene treba mu vječnost kako ne bi polomio staklo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.