Admiral Foggo: NATO je dugo prisutan u Bosni i Hercegovini

Komandant Združenih savezničkih snaga u Napulju, admiral James G. Foggo kazao je danas u Sarajevu da je NATO dugo prisutan u Bosni i Hercegovini te da je tu da pomogne Oružanim snagama BiH u njihovom razvoju i izgradnji profesionalizma.

Komentirajući novinarski upit u vezi s euroatlantskim putem BiH, odnosno raspoloženjem spram članstva u NATO-u u RS-u i FBiH, te tvrdnje da bh. entitet RS želi slijediti Srbiju na tom planu, admiral Foggo je kazao kako u tom pogledu ne vidi dihotomiju, te da se upravo vraća iz Srbije, gdje je proveo dva dana.

Srbija ima partnerski odnos s NATO-om, odnosno Individualni partnerski akcijski plan (IPAP) i ima i mogućnost i tražiti članstvo, ako želi, kazao je Foggo, navodeći kako je Srbija odabrala da bude dobar partner, o čemu svjedoči i 1.600 programa s liste partnerske suradnje.

To, kako je kazao, uključuje i mobilne timove za obuku za podoficire, kao i sudjelovanje u vježbama poput vježbe ‘REGEX 2018’ što je omogućilo transfer NATO iskustava i standarda.

To, također, uključuje i suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao jednom od članica NATO-a, odnosno s našim zrakoplovnim snagama i jedna takva vježba izvedena je zajedno s američkim snagama 2017. godine u Srbiji, pojašnjava Foggo.

Kada se radi o suradnji mimo NATO-a, precizirao je kako Srbija ima veoma dobru suradnju s Nacionalnom gardom savezne američke državeOhio, kao što Bosna i Hercegovina ima isto tako dobru suradnju s Nacionalnom gardom Marylanda.

U kontekstu istog pitanja, admiral Foggo podsjetio je kako je NATO u BiH prisutan veoma dugo (IFOR, SFOR, NATO Štab Sarajevo) te da se to partnerstvo nastavlja, a da je pravo BiH kao demokratskog društva da izabere kakav odnos s NATO-om želi.

Admiral Foggo prisustvovao je danas ceremoniji primopredaje komandne dužnosti u NATO Štabu Sarajevo, upriličenoj u sarajevskom Domu Oružanih snaga BiH.

(Fena)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.