Ad hoc izborna područja: HDZ dostavio svoj prijedlog Izbornog zakona

HDZ BiH poslao je preko svojih članova u Interresornoj radnoj skupini za izmjene Izbornog zakona svoj prijedlog izmjena ovog važnog zakonskog akta.

Izmjene se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH te Doma naroda BiH, a HDZ uvodi nova tzv. ad hoc izborna područja.

Za potrebe izbora članova Predsjedništva BiH koji se neposredno biraju s teritorija Federacije Bosne i Hercegovine formiraju se tri ad hoc izborna područja: A, B i C. U izborno područje A se ubrajaju sve osnovne izborne jedinice u kojima prema podacima s posljednjeg popisa stanovništva živi više od 2/3 bošnjačkog naroda. U izborno područje B se ubrajaju sve osnovne izborne jedinice u kojima prema podacima sa posljednjeg popisa stanovništva živi više od 2/3 hrvatskog naroda. Sve ostale osnovne izborne jedinice se ubrajaju u izborno područje C, navodi se.

Izborno područje A sastoji se od osnovnih izbornih jedinica: Novi Grad Sarajevo, Novo Sarajevo, Centar Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Ilidža, Ilijaš, Vogošća, Hadžići, Trnovo (FBiH), Tuzla, Živinice, Srebrenik, Lukavac, Gradačac, Čelić, Banovići, Gračanica, Kladanj, Kalesija, Doboj-Istok, Teočak, Sapna, Zenica, Kakanj, Maglaj, Tešanj, Zavidovići, Visoko, Breza, Olovo, Doboj-Jug, Bihać, Sanski Most, Velika Kladuša, Cazin, Bosanska Krupa, Ključ, Bužim, Konjic, Jablanica, Bugojno, Donji Vakuf, Goražde, Pale (FBiH) i Foča (FBiH).

Izborno područje B sastoji se od osnovnih izbornih jedinica: Široki Brijeg, Ljubuški, Posušje, Grude, Livno, Tomislavgrad, Kupres, Čapljina, Čitluk, Prozor-Rama, Neum, Ravno, Orašje, Domaljevac-Šamac, Kreševo, Dobretići i Usora.

Izborno područje C sastoji se od osnovnih izbornih jedinica: Grad Mostar, Stolac, Travnik, Vitez, Jajce, Kiseljak, Novi Travnik, Busovača, Gornji Vakuf-Uskoplje, Fojnica, Odžak, Žepče, Vareš, Glamoč, Drvar, Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac i Distrikt Brčko-opcija FBiH.

Komšić popljuvao HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona

Najveći broj glasova

Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, po ovom prijedlog izabran bi bio kandidat koji je osvojio najveći broj glasova među bošnjačkim kandidatima uz uvjet da je u području koje se sastoji od ad hoc izbornih područja A i C osvojio veći broj glasova nego u području koje se sastoji od ad hoc izbornih područja B i C.

Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se idući kandidat s liste bošnjačkih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava uvjet. Ukoliko niti jedan bošnjački kandidat ne zadovoljava navedeni uvjet izabran je kandidat koji je osvojio najveći broj glasova, navodi se.

Isto je i za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran je kandidat koji je osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima uz uvjet da je u području koje se sastoji od ad hoc izbornih područja B i C osvojio veći broj glasova nego u području koje se sastoji od ad hoc izbornih područja A i C.

Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se idući kandidat sa liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava uvjet. Ukoliko niti jedan hrvatski kandidat ne zadovoljava navedeni uvjet izabran je kandidat koji je osvojio najveći broj glasova.

U dijelu prijedloga koji tretira izbor Doma naroda FBiH, što je jedno od ključnih pitanja, broj izaslanika iz reda svakog konstitutivnog naroda i ostalih po županijama uzimajući u obzir posljednji popis stanovništva raspoređuje se na sljedeći način:

Zakonodavna tijela

a) 17 izaslanika iz reda bošnjačkog naroda se bira iz zakonodavnih tijela županija na način da Tuzlanska bira četiri izaslanika, Sarajevska četiri izaslanika, Zeničko-dobojska tri izaslanika, Unsko-sanska tri izaslanika, Hercegovačko-neretvanska jednog izaslanika, Srednjobosanska jednog izaslanika i Bosansko-podrinjska jednog izaslanika.

b) 17 izaslanika iz reda hrvatskog naroda se bira iz zakonodavnih tijela županija na način da Hercegovačko-neretvanska bira pet izaslanika, Srednjobosanska četiri izaslanika, Zapadnohercegovačka tri izaslanika, Hercebosanska dva izaslanika, Zeničko-dobojska jednog izaslanika, Posavska jednog izaslanika i Tuzlanska jednog izaslanika.

c) 17 izaslanika iz reda srpskog naroda se bira iz zakonodavnih tijela županija na način da Sarajevska bira četiri izaslanika, Hercegbosanska tri izaslanika, Unsko-sanska tri izaslanika, Tuzlanska dva izaslanika, Hercegovačko-neretvanska dva izaslanika, Zeničko-dobojska dva izaslanika i Srednjobosanska jednog izaslanika.

d) 7 izaslanika iz reda ostalih se bira iz zakonodavnih tijela županija na način da Sarajevska bira tri izaslanika, Tuzlanska dva izaslanika, Zeničko-dobojska jednog izaslanika i Unsko-sanska jednog izaslanika.

(www.jabuka.tv)19 komentara

 • Neće bakirovci i pejčinović prijateljima što gdje potpuno ne dominiraju i ne provode ekstremističkih, tzv ” građansku” opciju. Stoka!

 • Prijedlog DOBROČINITELJA neće P!!!roći, i On je toga svjestan, al’ bolje otići sa političke pozornice kao veliki Hrvat, neko kao veliki LOPOV

 • Ako ikako moze ja bi birao Elektroprivredu jer tamo cistačica ima vecu placu od ljudi sa redovno ( ne kupljenim )fakultetom..Može i neko javno po duzece ,neka agencija.Odjebite vi vise s tom pricom i bacanjem prašine u oči a sve svoje ste uhljebili do devetog kolina.Obicni svit radi za čivije ili se krvavo pati po njemačkoj.Kad ce opet tulum i pevaljka u Cige.OTPEPAJTE VIŠE.

 • Covicu je stalo do hrvata i hrvatskog naroda bas tko i Komsicu. Isto nas oba vole i rade za dobrobit hrvata. Ovaj nas pokrade a Komdic pljuje po nama gdje stigne.Znaci cilj isti, cak Covicevi potezi i radnje su jos opasnije. Draganu je na prvom mjestu lova, pa opet lova. Samo gleda kako sto bolje organizirati preko svojih poslusnika pljacku i privatizaciju javnih poduzeca koja su opstala jos… A koliko se brinu za hrvate i na koji nacin sve to funkcionira vidimo u ZHZ, HNK, gdje Dobrocinitelj i njegovi vladaju. Znamo tko i kako moze doci do posla u javnim poduzecima, upravnih odbora itd… Samo njemu podobni i lojalni imaju na to pravo. E tu nam nije kriv Bakir i ovo zlo od Komsica….

  • komentar u sridu ali ono 100%…što se njega i njegove klike tiče to je sve jasno, samo je pitanje šta ćemo mi velika tiha većina po tom pitanju napraviti, otići u Germany ili lupit šakom od stol i reći “dosta vas lopovi (prije svega naši, za ostale ćemo lako)

   • Tiha većina neka zahvaljuje na dobročinstvima i ostavlja po strani markicu, dvije, za neke nove pobjede, zalog za budućnost, u zajedništvu nasušno potrebitome kao natkrovljujućem načelu, u smislu zalaganju za tradicionalne, obiteljske vrijednosti.

 • Tko drugoga bez dokaza zove lopovom vjerojatno je sam lopov. Prozivate covjeka puni jala zlobe a pola vas sa srednjom skolom imate kuće veće od Coviceve. Imam susjede koji iste recenice izgovaraju, čak deset obitelji, dobro ih poznam, pljuju po Covicu, po Tomsonu, po izbornom zakonu, po svecenicima, svi lopovi samo oni nevinasca a ta nevinasca su do 90 drzali smrada Tita sliku u kuci, svi iz kuce su bili zaposleni,ali lijencine, kad je dosla devedeseta stotinu izmisljanja da ne idu u rat, svaki put dolazila vojna policija da ih privede i sto je jos zalosnije dobili nekakva odlicja kad je Šušak naisao posjetiti tu vojsku oni se slucajno tu pptrefili te dobili spomenice. I dalje je njima kugoslavija u srcu dok druge prozivaju jugoslovenima, vjerojatno su bili sitne duše koje su susjede izdavale pa im vrag neda mira. Najgora moguća stvar je ako si ostao mentalni jugosloven što kaže Glasnovic, ne mijenjas se iako se sve oko tebe promijenilo i vidis šta nam je jugoslavija i komunisti ucinili, pobili sve prave Hrvate, otjerali ostatak u imigraciju, ostali nisu smjeli zucnuti ili ode glava a uvijek si imao susjede koji mrze sve tko je imalo pametniji od njih. Sad bi se ti isti klanjali sarajevu i isto prokazivali jer nemaju sposobnosti a ne mogu drugoga vidjeti da je sposobniji od njih

 • Eto. Sigurna sam kad skinete Čovića i unistite i pomisao o Izbornom zakonu da ce vas Bakir zaposliti u Elektroprivredu BiH , Bosnalijek, Telekom, kanton, opstinu, centralnu banku,…, 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.