ABBA: UEFA na Europskom U-17 prvenstvu testira novi sustav izvođenja jedanaesteraca

Europska nogometna federacija (UEFA) će na Europskom U-17 prvenstvu koje je u srijedu počelo u Hrvatskoj u drugoj fazi natjecanja, kada utakmice završe bez pobjednika, testirati novi sustav izvođenja jedanaesteraca.

Novi sustav, koji je poznat pod imenom ‘ABBA‘, dizajniran je kako bi ravnomjerno rasporedio pritisak na igrače prilikom izvođenja jedanaesteraca nakon što utakmice u regularnom dijelu i produžecima završe bez pobjednika.

Prema sadašnjem modelu, jedanaesterac izvodi igrač jedne, a potom igrač druge ekipe. Izvodi se pet serija, a ako je potrebno nastavlja se serija po serija.

UEFA-ina studija je pokazala kako klubovi i reprezentacije koji prvi izvode jedanaesterce imaju 60 posto izgleda za pobjedu, što im daje nepravednu prednost, smatraju u krovnoj nogometnoj organizaciji ‘Staroga kontinenta’. Uefa je analizirala više od 1.000 izvođenja od 1970. do 2013. godine.

“Istraživanje je pokazalo kako su igrači koji drugi izvode jedanaesterce pod većim pritiskom, posebice nakon što se odradi prvih pet serija,” poručili su iz UEFA-e.

Prema novom sustavu koji će se testirati u Hrvatskoj, jedanaesterci će se izvoditi po sustavu “ABBA”. Prvi jedanaesterac izvodit će igrač iz ekipe A, podom će iduća dva izvoditi igrači iz ekipe B, pa iduća dva opet iz ekipe A i tako sve dok obje ekipe ne izvedu po pet udaraca. (AB-BA-AB-BA-AB). Istim načinom će se nastaviti i ukoliko nakon prvih pet serija ne bude pobjednika.

Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB), nogometno tijelo koje mora priznati svako nogometno pravilo prije njegova usvajanja, upalilo je ‘zeleno svjetlo’ za ovaj pokus.

“Vjerujemo kako ABBA može izjednačiti pritisak prilikom izvođenja jedanaesteraca, a sada ćemo to isprobati” – kazao je Stewart Regan, član IFAB-a, te izvršni direktor Škotskoga nogometnoga saveza.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.