Vlast do petka: DF je sve dogovorio sa SDA

”Vlast na državnoj i federalnoj razina treba biti formirana do petka bez obzira na koji će to način biti”, rekao je predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić kazao je danas novinarima u Sarajevu.

Komšić je kazao kako je Čovićev optimizam (nakon sastanka s dopredsjednikom SDA, op.ur.) poznata stvar dodajući da mu se u tome pridružuju jer smatra da je krajnje vrijeme da se vlast formira te da nema više smisla odlagati priču o Vladi Federacije BiH.

Na pitanje zašto nije prisustvovao jučerašnjem sastanku, Komšić kaže da Čović stalno govori da je njihov partner SDA te je pozvao izaslanstva ove dvije stranke da se dogovore jer je DF sve dogovorio sa SDA na sastanku u nedjelju.

Ukoliko nisu u mogućnosti to uraditi, Komšić kaže da postoji uvijek mogućnost da neka druga stranka uđe u koaliciju jer ukoliko se SDA i HDZ-u ne sviđa DF i njegovi stavovi to će Komšić poštovati.

Napominje da se prema dinamici i načinu formiranja vlada u županijama vidi kako se odustaje od prethodno dogovorenih principa koalicionih partnera te da je situacija dijametralno suprotna ranije potpisanim principima o djelovanju u vlasti.

Na pitanje hoće li danas biti novi sastanak o formiranju vlasti Komšić je kazao da nije upoznat s tim, ali zaključuje da neće biti kraj svijeta ukoliko DF bude opozicijska stranka na federalnoj razini.

Podsjećamo, dopredsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ-a BiH Čović održali su jučer sastanak te je Čović izrazio nadu da će vlast u Federaciji biti formirana do kraja ovog tjedna.

Čović je nakon sastanka rekao kako HDZ ne odustaje od šest ministarstava u Vladi, striktno potencirajući na Ministarstvo financija dok je Izetbegović izjavio kako su lideri blizu rješenja. Detalji ranije g dogovora između SDA i DF-a još uvijek su nepoznati, a nagađa se kako će biti ponuđena raspodjela po principu 5+5+5+1.

Pojedini mediji objavili su kako je Komšić jučer, dok je trajao sastanak Čović i Izetbegovića, bio na skijanju na Bjelašnici.

(Bljesak.info)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.