Njemačka želi zabraniti pušenje u automobilima, poznate i kazne

Uhvate li vas u Njemačkoj kako pušite cigarete u automobilu, a niste sami, uskoro biste se mogli suočiti s drakonskim kaznama.

Prođe li prijedlog promjena Saveznog zakona o zaštiti od pušenja, uskoro bi uživanje u duhanskom dimu u automobilu moglo postati izuzetno skup porok.

Naime, zbog prijedloga zastupnika Saveznog vijeća u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji stavci 1, 2 i 5 spomenutog zakona bi se mogli izmijeniti tako da se strogo kažnjava pušače u automobilima.

Prema tom prijedlogu, koji mora odobriti njemački parlament, predviđaju se kazne u iznosu od 500 do 3000 eura za sve pušače koji u automobilu puše u društvu trudnica ili malodobne osobe.

Jedini slučaj kada vozač ne bi bio kažnjen je kad se vozi sam. Kako piše njemački magazin 24Auto, prijedlog ovako rigoroznog kažnjavanja dolazi jer se pasivno pušenje u mnogim slučajevima smatra opasnijim i od samog pušenja. Naime, koncentracija nefiltriranog duhanskog dima u automobilu je i do pet puta veća nego u zadimljenom kafiću, a dim se ne može učinkovito ukloniti samo otvaranjem prozora. Jedini izuzetak u izricanju kazne, osim kad je vozač sam u automobilu, bila bi vožnja u kabrioletu s podignutim krovom.

U obrazloženju ovog prijedloga Bundesrat napominje kako čak 166.000 djece u svijetu svake godine umire od posljedica pasivnog pušenja, a samo u Njemačkoj je duhanskom dimu u automobilima izloženo oko milijun djece, prema podacima njemačkog Centra za istraživanje raka (DKFZ).

Podsjetimo, Njemačka je još 2019. godine pokušala zabraniti pušenje u automobilima, ali joj to nije uspjelo. Ipak, obruč oko pušača se steže i uskoro bi pepeljare u automobilima mogle postati suvišna oprema.

Popis zemalja u kojima je zabranjeno pušenje u vozilima ako su u njima djeca ili trudnice uskoro bi mogao biti osjetno duži te bi se uz Njemačku zemljama kao što su Austrija, Francuska, Italija i Velika Britanija mogle pridružiti još neke europske zemlje.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.