Sud u Londonu odlučio: Todorić će biti izručen Hrvatskoj!

Britanski Westminster Magistrates Court objavit će prvostupanjsku odluku o izručenju Ivice Todorića Hrvatskoj.

Sutkinja će svoju presudu i obrazložiti, a nakon toga strana u postupku koja je nezadovoljna odlukom može se žaliti. Procjena je kako će čitav proces trajati od tri do šest mjeseci.

Todorić je oko 12.10 sati stigao na sud u pratnji supruge. Hrvatski novinari koji suđenje prate s galerije javljaju kako je ročište premješteno u drugu sudnicu, te da je izricanje presude započelo nešto prije 13 sati.

Sutkinja je na početku izricanja presude rekla kako temeljem dosadašnje rasprave vjeruje da se istraga u Hrvatskoj odvija brzo, što sugerira da argumenti o političkom progonu nisu uvjerljivi.

Prihvatila je tvrdnje Todorićeve odvjetnice Jadranke Sloković da je čudno što je DORH unaprijed najavio suđenje, ali je dodala kako se radi o posebnom slučaju.

Nema političke motivacije za progon. Ne postoje prepreke za izručenje Ivice Todorića, rekla je sutkinja, javlja N1 televizija.

Na zadnjem ročištu održanom 10. travnja saslušana su dva svjedoka koje je predložila Todorićeva obrana. Radilo se o ekonomskom stručnjaku koji se bavio tranzicijskim zemljama Williamu Bartlettu i Todorićevoj odvjetnici Jadranki Sloković.

Glavna teza Todorićeve obrane bila je da bi osnivač Agrokora u slučaju izručenja dugo čekao na presudu, do tri godine, koje bi proveo u zatvoru jer nema novca za jamčevinu zbog zamrznute imovine.

Todorićeva odvjetnica Rosemarie Davidson u opsežnom izlaganju tvrdila je da je proces u Hrvatskoj protiv njezina klijenta politički motiviran i da bi nepotrebno dugo bio u zatvoru jer ‘istraga nije ni blizu kraja’.

Ovaj proces će još dugo trajati i nije red da to sada komentiram. Bio sam ovdje prije nekoliko mjeseci i ostvario sam svoj cilj. Dobio sam na vremenu da zaštitim svoja ljudska prava, rekao je Todorić novinarima nakon završenog sudskog saslušanja.

Podsjetimo, Todorić je uhićen lani 7. studenog temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza. Sudac je pustio Todorića nakon što je platio jamčevinu, te mu je oduzeta putovnica, mora nositi sigurnosnu narukvicu i javljati se policiji triput tjedno, piše Tportal.hr.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.