90 godina od rođenja širokobriješkog kroničara Karla Rotima – Jabuka.tv

90 godina od rođenja širokobriješkog kroničara Karla Rotima

Na današnji dan prije 90 godina rođen je Karlo Rotim – profesor pedagogije i pisca, širokobriješkog kroničara, autora 11 knjiga i pedesetak znanstvenih radova iz oblasti pedagogije.

Rođen je 7. travnja 1931. godine u Gornjem Gracu, a preminuo 25. srpnja 2018. godine.

Veliki radnik

Učiteljsku školu i Pedagošku akademiju na odjelu hrvatskog jezika i povijesti završio je u Mostaru, a na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomirao je pedagogiju i psihologiju.

Dužnost prosvjetnog djelatnika obnašao je u Dobrkovićima i Gornjem Gracu, a bio je ravnatelj Osnovne škole Kočerin i Škole učenika u privredi u Širokom Brijegu, zalažući se za bolji položaj prosvjetnih djelatnika.

Stariji Širokobriježani pamte njegovo izlaganje na 6. kongresu Socijalističkog saveza o temi ”Položaj školstva u Hercegovini”, u kojem je predložio da devize zarađene na radu u inozemstvu ostaju u općinama koje su dužne školovati djecu, a ne u korist saveznog proračuna, te da se savezni porez na duhan smanji i pretvori u općinski.

Kad je jedan republički politički dužnosnik prigovorio Rotimu, on mu je uzvratio kazavši kako se JNA ne mora financirati samo sa siromašne zapadne Hercegovine koja je proizvodila duhan i zarađivala devize na ”privremenom” radu u inozemstvu.

Predstavljanje 11. knjige Karla Rotima ”Učenje i osposobljavanje, povijesni razvitak školstva, društveno politička događanja” u kinu Borak (studeni 2013.)

Mnogi se sjećaju Rotimove kandidature za republičkog zastupnika 1969. godine, nakon čega je kao ”nepodoban” isključen iz SK-a.

Potom se posvetio istraživačkom radu na području odgoja i izobrazbe. Za promicanje odgojno-izobrazbene djelatnosti u praksi i teoriji dobio je više priznanja, među kojima najveće republičko priznanje – Nagradu ”Hasan Kikić” 1987.

Kroničar Širokoga Brijega

S demokratskim promjenama početkom 90-ih Karlo Rotim postaje kroničar Širokog Brijega i Hercegovine, posebice u vrijeme Domovinskog rata.

Tako su nastale monografije ”Široki Brijeg” i ”Župa Mostarski Gradac”, ”Obrana Herceg Bosne I. i II.” te još sedam knjiga, koje su bogata osnova za povijesna, kulturološka i druga istraživanja.

Rotim je bio i ostao čovjek – arhiv! Kao učitelj, pedagog i ravnatelj ostat će u lijepom sjećanju brojnih naraštaja učenika u Širokom Brijegu i svojih kolega prosvjetara.

Mnogi njegovi učenici mogu posvjedočiti o tomu kako im je usadio volju za čitanjem, sjećat će ga se kao blagog, smjernog, poduzetnog i smjelog čovjeka.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.