7 razloga zašto trebate jesti lubenicu

Ljeto je u našim krajevima dušu dalo za lubenice, tako da nemate razloga ne iskoristiti priliku koja vam se pruža. No, osim što su iznimno osvježavajuće, postoje i drugi razlozi zbog kojih biste lubenice što prije trebali uključiti u svoju prehranu.

1. Srce ostaje zdravo

Lubenica sadrži aminokiselinu citrulin koja se pretvara u arginin. To je pak spoj potreban za proizvodnju dušikovog oksida koji je vrlo važan za normalan rad srca.Studije ukazuju da lubenica smanjuje nivo kolesterola u krvi te sprječava nastanak ateroskleroze.

2. Lubenica jača imunitet

Lubenica sadrži vitamine B6, B1 i vitamin C te je bogata manganom. Svi ti vitamini i minerali uključeni su u rad imunog sustava. Dokazano je i da konzumiranje lubenice dobro djeluje protiv upala.

 

3. Može pomoći u prevenciji pojave raka

U lubenici ima flavonoida poput luteina, likopena i beta-karotena. Ti spojevi djeluju dobro u zaštiti stanica te tako mogu utjecati na prevenciju raka.

4. Uz lubenicu možete smršavjeti zdravo

Dolazimo do onog dijela kojeg vole sve žene i djevojke. Lubenica srednje veličine sadrži oko 18 grama vlakana dok je ostalo voda. Lubenica je ono što Amerikanci nazivaju “super food”, odličan izbor za sve koji na svom putu skidanja kilograma žele ubiti osjećaj gladi. Osim toga, lubenica je izuzetno siromašna kalorijama. Ima samo 30 kalorija na 100 grama.

5. Lubenica je odlična prije vježbanja

Nakon vježbanja nam se baš i ne jede. Lubenica je u tim situacijama odličan izbor.
Lubenica vam može pomoći i kod drugog problema koji vam se javlja prilikom vježbanja – kod mišićne groznice.
Sok od lubenice (samo trebate ubaciti lubenicu bez koštica u blender) koji popijete prije vježbanja može umanjiti bol u mišićima. Razlog tome je što je lubenica bogata aminokiselinom L-citrulin koji u tijelu potiče stvaranje L-arginina koji pak opušta žile i poboljšava cirkulaciju.

6. Potiče plodnost osobe

Ne bi vjerovali, ali vodenasta lubenica dobra je i za erektilnu funkciju. Opet se vraćamo na aminokiselinu citrulin koja poboljšava rad krvnih žila.

7. Dobra za rad bubrega

Lubenica je prirodan antioksidans, a to svoje svojstvo duguje visokom udjelu vode i minerala. Velike količine tekućine u lubenici čiste toksine iz organizma i pomažu bubrezima da se riješe tekućine.

(www.jabuka.tv)

 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.