7 iznenađujućih dobrobiti kiselog kupusa

Prije više od 2.000 godina fermentacija je bila jedna od metoda pomoću kojih se hrana čuvala od kvarenja. Kiseli kupus nastaje upravo uz pomoć fermentacije, te zbog nje nudi više prehrambenih i zdravstvenih koristi od svježeg kupusa.

Fermentacija kiselog kupusa je proces rada  prirodne šećere i pretvaraju ih u ugljiikov dioksid i organske kiseline. Fermentacija stvara uvjete koji potiču rast korisnih probiotika koji se nalaze i u proizvodima poput jogurta i kefira. To su bakterije koje imaju mnogo zdravstvenih koristi. Oni također pomažu da hrana bude probavljivija, što povećava sposobnost tvojih crijeva da apsorbiraju vitamine i minerale koje sadrže.

Zdravstvene prednosti kiseloga kupusa

1. Poboljšava probavu

Kiseli kupus sadrži već spomenute probiotike, koji su zapravo korisne bakterije koje djeluju kao prva linija obrane od toksina i štetnih bakterija. Također mogu poboljšati tvoju probavu i opće zdravlje. Probiotici pomažu i u smanjenju plinova, nadimanja, zatvora, proljeva i simptoma povezanih s Crohnovom bolešću i ulceroznim kolitisom, prenosi Healthline.. Osobe koje imaju navedene bolesti trebaju pratiti kako kiseli kupus djeluje na njih i u skladu s tim dobnijeti odluku hoće li ga konzumirati.

Kao i većina drugih fermentiranih namirnica i kiseli kupus sadrži razne enzime koji pomažu razgraditi hranjive tvari na manje molekule koje su lakše probavljive.

2. Osnažuje imunološki sustav

Kiseli kupus bogat je izvor hranjivih sastojaka za jačanje imuniteta. Bakterije koje se nalaze u crijevima mogu imati jak utjecaj na tvoj imunološki sustav. Redovito konzumiranje hrane bogate probioticima poput kiselog kupusa može umanjiti rizik od razvoja infekcija poput prehlade i infekcije mokraćnih putova.

Kiseli kupus bogat je i vitaminom C i željezom, a oba doprinose zdravom imunološkom sustavu.

3. Pomaže u borbi s gubitkom kilograma

Redovito konzumiranje kiselog kupusa može ti pomoći izgubiti kilograme i održati težinu. To je dijelom i zbog toga što kiseli kupus, kao i većina povrća, ima malo kalorija i sadrži mnogo vlakana. Dijeta s visokim udjelom vlakana duže te održava sitom, što ti može pomoći da prirodno smanjiš broj kalorija koje pojedeš svaki dan.

4. Pomaže u smanjivanju stresa i održava zdravlje mozga

Iako tvoje raspoloženje može utjecati na ono što jedeš, isto tako i ono što jedeš može utjecati na tvoje raspoloženje, ali i na rad mozga. Otkriveno je da probiotici pomažu u poboljšanju pamćenja i smanjenju simptoma anksioznosti, depresije, autizma, pa čak i opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OCD).

5. Smanjuje rizik od određenih vrsta karcinoma

Kupus sadrži antioksidanse i druge korisne biljne spojeve koji mogu pomoći smanjiti rizik od određenih karcinoma. Istraživači vjeruju da ovi spojevi mogu pomoći smanjiti oštećenje DNA, spriječiti mutaciju stanica i blokirati prekomjerni rast stanica koje obično dovode do razvoja tumora.

Proces fermentacije kupusa također može stvoriti posebne biljne spojeve za koje se misli da pomažu u uništavanju kancerogenih stanica. Jedno istraživanje je pokazalo da su žene koje su jele puno kupusa i kiselog kupusa od svojih mlađih godina do odrasle dobi imale smanjen rizik od raka dojke.

6. Koristan je za zdravlje srca

Kiseli kupus može pridonijeti zdravijem srcu. To je zato što sadrži visoku količinu vlakana i probiotika, a oboje može pomoći u smanjenju razine kolesterola. Štoviše, kiseli kupus jedan je od rijetkih biljnih izvora menakinona, poznatijeg kao vitamin K2. Smatra se da vitamin K2 pomaže u smanjenju srčanih bolesti sprečavanjem nakupljanja kalcija u arterijama, prenosi Healthline, piše 24sata.

7. Doprinosi jačim kostima

Kiseli kupus sadrži vitamin K2, koji igra važnu ulogu u zdravlju kostiju. Točnije, vitamin K2 aktivira dva proteina čija je funkcija vezanje kalcija, glavnog minerala koji se nalazi u kostima. Trogodišnje istraživanje na ženama u postmenopauzi primijetilo je da su one koje su uzimale dodatke vitamina K2 imale sporiji gubitak mineralne gustoće kostiju koji se povezuje sa starenjem.

Nadalje, nekoliko drugih studija pokazalo je da je uzimanje dodataka vitamina K2 smanjilo rizik od prijeloma kralježnice i kuka za 60–81 %.

(www.jabuka.tv) 


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.