7 čudnih stvari koje rade mali genijalci

Čudno ponašanje prirođeno je pametnoj djeci. Mnoge roditelje njihovo ponašanje može zabrinuti, ali razloga za brigu nema.

Normalno je da pametna djeca odudaraju od mase i razmišljaju izvan nametnutih stereotipa. Budite ponosni ukoliko je i vaše dijete takvo – mali čudak kojeg mnogi ne razumiju. To samo pokazuje da je njegov um zauzet razmišljanjem o svemu i svačemu, piše 24sata.hr.

7 stvari koje rade pametna djeca

1. Tek su progovorili, a već izgovaraju pune rečenice

To su djeca koja od vrlo ranih dana znaju izraziti što misle i osjećaju. Čini vam se da su tek progovorili, a već iz njih izlaze složene rečenice. Glynis Ratcliffe sa portala Romper prisjetila se iskustva sa svojom pastorkom, priče koja godinama iznova zabavlja njezinu obitelj.

Dugo ništa nije pričala, izgovorila bi tu i tamo pokoju riječ, a onda je jednog dana rekla svoju prvu rečenicu: “Poruka od kanadske vlade”. Imala je jedva godinu dana, napisala je.

2. Sjećaju se događaja iz rane mladosti

Neki dan me kći ispitivala o vremenu kada smo išli u planine. Tada je imala 18 mjeseci, sada ima skoro pet godina. Kako je to moguće, pita se ova spisateljica.

3. Počinju čitati nevjerojatno rano

Često počinje s pretvaranjem djece da čitaju svoje slikovnice o životinjama, ali čini se kako počnu slučajno prepoznavati riječi, iako ih nitko nikada to nije učio.

Prije godinu dama moja kći je bila sa mnom u trgovini. Zaustavile smo se pred policom sa “Special K” žitaricama koje ja nikada nisam jela kao odrasla i nitko ih oko mene ne kupuje. Pogledala ih je, okrenula se prema meni i pitala me: “Što je tako specijalno vezano za njih?”. Morala sam odlijepiti vilicu s poda od čuđenja, ispričala je.

4. Sjećaju se svojih snova dok su jako mala

Njihovi snovi počinju kao sjećanja na nešto što se dogodilo jučer, barem po mojem iskustvu. Moja me je kćer pitala sjećam li se kako to da smo sinoć krenule kanuom u kolibu kad je bila sredina zime i mjesecima nismo bili na kolibi, ispričala je.

5. Opsesivno skupljaju stvari ili uče o nečemu

To može biti 68 školjki koje vaše dijete inzistira čuvati kao uspomenu s putovanja, pa ih razvrstava u kategorije po obliku. Ili žele znati sve činjenice o 47 različitih dinosaura – kako se hrane, razmnožavaju, gnijezde. I to u dobi od četiri godine, objašnjava Glynis Ratcliffe.

6. Slažu svoje igračke na vrlo specifičan način

Moje dijete zaista se ne bi trebalo brinuti jesu li igračke složene ispravnim, savršenim redoslijedom, na primjer, od najviše do najniže, ili od najsvjetlijih do najtamnijih, dodaje.

7. Imaju vrlo razvijenu maštu

Sviđa mi se bujna mašta, i iskreno, trudim se da nikada ne gušim nevjerojatne misli svoje djece i ono što se stvara u njima, kaže ova spisateljica.

Potaknite razvoj inteligencije kod djece

Profesor Julian Stanley sa Sveučilišta John Hopkins proučavao je visoko inteligentnu djecu te pratio njihov razvoj narednih 45 godina – njihovu karijeru, intelektualni napredak itd. Kasnije je osnovao Centar za talentiranu mladež. Jedna od te djece, koja su imala odlične rezultate na testovima, bila je i Camilla Benbow. Ona je danas dekanica na Sveučilištu Vanderbilt i izdvojila je osam stvari koje bi roditelji trebali prakticirati kako bi potaknuli intelektualni razvoj svoje djece, što je dobra podloga za uspjeh u životu, prenosi Independent.

  • Izložite svoju djecu različitim iskustvima.
  • Podržavajte ih i na emocionalnoj i na intelektualnoj razini.
  • Uvjerite se da imaju pozitivan i snažan odnos sa svojim nastavnicima. Naime, vrlo pametni učenici često trebaju više izazova u školi, a nastavnik im to može omogućiti – što je jako važno u njihovom napretku.
  • Ako je dijete posebno zainteresirano za neku temu ili neki hobi, dajte mu priliku da razvijaju svoje sposobnosti u tom smjeru.
  • Hvalite njihov trud, bolje nego njihove sposobnosti. To će im pomoći da razviju poseban način razmišljanja koji pridaje važnost stalnom napredovanju, a ne tome da su statični jer su zadovoljni svojim sposobnostima.
  • Potaknite djecu da postavljaju pitanja i da preuzimaju intelektualne rizike. Budu li rano izložena neuspjehu, a to im predstavljate kao dio života u kojem nešto nauče, to će na njih djelovati poticajno.
  • Izbjegavajte korištenje izraza kao što su “nadaren si” i “vrlo si inteligentan.” To djeci može postati teret.
  • Testirajte njihove sposobnosti.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.