6 savjeta za uspavljivanje djece

Strah od samostalnog spavanja je uobičajena pojava među malom djecom. Ona imaju vrlo razvijenu maštu i mogu biti jako uplašeni i nervozni zbog samostalnog spavanja. No, kada vaše dijete dođe u određenu dob, potrebno ga je naučiti da spava samo. Zbog čega je važno da dijete spava samo? To je zato što će im samostalno spavanje dati snagu da postanu neovisni i hrabri. Ovdje je nekoliko savjeta koji će pomoći vašim najmlađima da spavaju sami.

1. Planirajte unaprijed
Nemojte odjednom staviti vaše dijete da spava samo. Trebali biste to isplanirati i smisliti način kako tu akciju provesti u djelo. Prvi korak je da im omogućite da zaspe sami, čak i kada oni spavaju s vama. Zatim, neka preko dana spavaju sami u sobi. Kada se upoznaju sa svojom sobom, lakše će spavati sami preko noći.

2. Osjećaj sigurnosti je važan
Ostaviti vaše dijete da spava samo ne znači da biste trebali izbjegavati pružati im svoju prisutnost. Oni trebaju osjećati da ste vi blizu njih, kad god im nešto zatreba. Možete pokušati s posjetom od deset minuta. Recite im da ćete doći svakih 10 minuta u sobu dok oni spavaju.

3. Provedite vrijeme u mraku
Ako se vaše dijete boji mraka, provođenje vremena u tami je jedini način da se riješi tog straha. Ugasite svjetla i provedite neko vrijeme igrajući se verbalno s njim.

4. „Laku noć“ rutina

Čaša toplog mlijeka, pranje zuba, izgovaranje: „Laku noć“ ili čitanje priče za laku noć učinit će njihovo spavanje ugodnim, umjesto zastrašujućeg sna. Nakon toga, pomoći ćete djetetu da shvati kako je spavanje dio svačije dnevne rutine.

5. Uklonite smetnje
Pobrinite se da uklonite bilo kakve zvukove, svjetla i slično, što bi moglo ometati dječji san i odvraćati mu pažnju.

6. Neka spava samo
Najčešća pogreška koju čine roditelji je da odvedu dijete na spavanje, zaspe s njim, te ih ostave tijekom noći, kada dijete duboko spava. To nikada neće osigurati siguran san djeteta. Dopustite im da samo zaspi.

(www.klokanica.hr)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.