56 posto mladih žena u BiH izloženo nasilju – Jabuka.tv

56 posto mladih žena u BiH izloženo nasilju

Svi akteri u Bosni i Hercegovini trebaju preispitati i promijeniti sustavna društvena uvjerenja i stavove koji održavaju nasilje nad mladima, uključujući i spolno zasnovano nasilje, u bilo kojem okruženju, uključujući dom, školu, zajednicu i internet – navedeno je na zajedničkom blogu UNICEF-UNFPA, ZaSvakoDijete.ba, povodom Međunarodnog dana mladih.

Prema dostupnim statistikama o mladima u Bosni i Hercegovini 56 posto žena od 18 do 24 godine izloženo je nekom obliku nasilja.

U 72 posto slučajeva, intimni partneri su počinitelji nasilja nad ženama. Samo 17 posto žena koje su iskusile nasilje su pokušale da se razdvoje, razvedu, napuste domaćinstvo, a samo četiri posto njih je pokušalo savjetovanje.

Ostale žene koje su doživjele nasilje i dalje žive sa počiniteljima, dok su devet posto djevojaka od 15 do 19 godina  već udane, a 23 posto njih su postale  majke.

Nizak stupanj obrazovanja čini ove mlade žene neaktivnim na tržištu rada te su radi toga podložne siromaštvu i spolno zasnovanom nasilju.

Kako bi se stvorili sigurniji prostori za mlade na području BiH jedna od preporuka je da bi škole trebale pokrenuti programe za sprječavanje i reagiranje na incidente nasilja, kako bi se potaknula sigurnija sredina učenja za djevojčice i dječake.

Sustav socijalne zaštite mora imati više obučenih radnika koji mogu pružiti preporuke, savjetovanje i terapeutske usluge za mlade žene i muškarce koji su iskusili nasilje.

Također, i u zdravstvenom sustavu neophodni su obučeni profesionalci, koji nude pristupe koji su prilagođeni mladima, tako da su pristupačni, prihvatljivi, pravedni, odgovarajući i efikasni za različite podgrupe, stvarajući zdrav razvoj mladih.

Lokalne vlasti, napisano je na blogu, moraju osigurati ugroženoj omladini pristup sigurnim mjestima kada nisu kod kuće ili u školi, uz mogućnost sudjelovanja u rekreaciji i sportskim aktivnostima.

Istovremeno trebaju osnažiti mlade pružajući im informacije i alate koji im trebaju da bezbjedno prijavljuju nasilje – osobno i online.

Vlade na svim razinama trebaju podržati sveobuhvatne, koordinirane, multisektorske inicijative za stvaranje sigurnih prostora. Uz to potrebno je da rade na usvajanju i primjeni zakonodavstva da bi zaštitile djecu i mlade od svih oblika nasilja, uključujući i tjelesno kažnjavanje u svim okruženjima, čak i u kući, i od strane svih izvršitelja, uključujući nastavnike i drugo školsko osoblje, navedeno je na blogu ZaSvakoDijete.ba.

Međunarodni dan mladih, 12. august, ove godine fokusira se na „sigurne prostore za mlade“ – fizički i virtuelni prostori u kojima se mladi mogu sigurno udružiti i baviti aktivnostima vezanim za njihove potrebe i interese, te sudjelovati u donošenju odluka i izražavanju sebe.

(Fena)


1 komentar

  • Zene, davno je bilo stamota javno progovoriti, i pazite na sebe. Bolesni debili se nikada nece promjeniti. Sto si prije kazete STOP bolje za vas.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.