45 u hladu: Mostar najtopliji grad u jugoistočnoj Europi

Iako je kalendarski ljeto tek započelo, nesnosne vrućine koje su pogodile cijelu zemlju najavile su da nas ni ovo ljeto neće „razočarati“. Posebno to vrijedi za jugoistočnu Europu gdje je ovih dana Mostar bio daleko najtopliji grad koji se topio na 45 stupnjeva u hladu. Oni najhrabriji koji su se u to vrijeme našli na ulicama mogli su primijetiti i kako se topi asfalt.

Gužva u Hitnoj

Čak se u 11 sati temperatura u gradu na Neretvi penjala do 32 stupnja, što je prema podacima iz Hitne službe u Mostaru, uz umor i iscrpljenost donijelo ozbiljne probleme i teškoće posebice onima s kroničnim bolestima. Tako su posljednjih dana vozila Hitne pomoći non-stop na terenu, a prema riječima dr. Jasmine Škobalj, ekipa Hitne pomoći dnevno imaju po desetak intervencija na terenu dok se u Hitnu službu javi oko 50 pacijenata.

„Riječ je o osobama s kroničnim bolestima, uglavnom starijim koje se ne prilagođavaju vremenskim prilikama“, kazala je dr. Škobalj za Dnevni list upućujući apel svima da se, ukoliko nemaju velike potrebe, ne izlažu pretjeranom suncu odijevajući se što laganije i prozračnije. Također, jako je važno pridržavati se pravila zdrave prehrane, a to znači jesti dosta voća i povrća te unositi mnogo tekućine i pod svaku cijenu izbjegavati pretjerano masnu hranu.

No, ako je vjerovati Federalnom hidrometeorološkom zavodu, već danas se može očekivati lagani pad temperature i poneki pljusak koji će biti izraženiji u Bosni, dok se u Hercegovini izraženije zahlađenje ipak ne očekuje.

„U hercegovačkim krajevima temperatura će se spustiti za 4 do 5 stupnjeva, no s obzirom na ionako visoke vrijednosti, to se neće toliko ni primijetiti. Dodatnu nelagodu mogla bi pojačati i sparina uzrokovana vlagom koja je u odnosu na temperaturu vrlo visoka, kaže klimatolog Željko Majstorović.

Neke veće promjene nas ne očekuju ni do kraja lipnja. Prema Majstorovićem riječima, ove vrućine uzrokovala je anticiklona koja je zahvatila šire područje Europe, posebice Balkan koji je proteklih dana doslovce gorio.

I dok je na Jadranu koliko-toliko bilo lakše disati zbog blizine mora, unutrašnjog Balkanskog poluotoka zahvaćena je paklenim vrućinama. U Beogradu je, primjerice, jučer u 13 sati izmjereno 37 stupnjeva. Skoplju i Banja Luci 35, Sarajevu 34, Zagrebu i Prištini 33…

Vruć srpanj

Majstorović najavljuje i izrazito vruć srpanj. „U našim prognozama već su najavljene izrazito visoke temperature koje će cijeli srpanj imati vrijednosti veće od višegodišnjeg prosjeka.
Povremeno bi moglo biti oscilacija, no u svakom slučaju, a prema našim prognostičkim modelima, ne očekuju se neko veće zahlađenje, najavio je Majstorović upozoravajući da bi u pojedinim krajevima BiH moglo biti i ekstremno toplo.

Velike klimatske promjene utjecale su i na povećanje temperatur, koja će ove godine biti iznad višegodišnje prosječne. Ostaje nam vidjeti hoće li ove godine biti premašena rekordna 46,2 stupnja izmjerena prije 111 godina ili, točnije, 31. srpnja 1901. godine, i to u Mostaru.

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)

1 komentar

  • Hvala Tamara 🙂 jako je jednostavan, uuskan i lijepo izgleda :)Sljedeci put kad ces nesto kuhati, zovi jer cujem da je sve sto radis jako fino 🙂

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.