4 najgore stvari koje možete raditi za svog školarca

Mama i učiteljica u osnovnoj školi podijelila je neke od najčešćih grešaka koje roditelji rade kad su u pitanju njihova djeca školske dobi.

Lisa Long, mama i učiteljica u osnovnoj školi, naišla je na širok spektar osobnosti tijekom godina rada: oni koji slijede pravila, oni koji su problematični, razredni klaunovi, lista ide unedogled.

Razumijem da, kao roditelji, želimo omogućiti najsretniji mogući život našoj djeci. Ne želimo ih vidjeti povrijeđene, frustrirane ili poražene. No, kad će djeca prelaziti u svijet odraslih, svijet oko njih više neće biti pun duga i leptira, a taj prijelaz će biti puno lakši za njih ako roditelji prestanu raditi sljedeće stvari za svoju djecu, napisala je ova mama te odlučila podijeliti neke od najčešćih grešaka koje roditelji rade kad su u pitanju njihovi školarci, piše 24sata.hr.

1. Izgovori

Djeca moraju naučiti da je život pun prirodnih posljedica. Kao odrasli, mi to znamo – ako ne radimo svoj posao, bit ćemo nezaposleni. Isto vrijedi i za djecu. Ako su zaboravili ili ne rade svoju domaću zadaću, oni će dobiti lošu ocjenu. Ne šaljite e-mail učiteljici svog djeteta kako bi tražili izuzetak. Ne pitajte za produljenje roka.

Nemojte smišljati priče o tome zašto vaše dijete nema svoju domaću zadaću jer to uči dijete da će, iako kasni s izvršenjem svojih zadataka, i dalje pobirati nagrade kao da je završio svoj posao. Stvarni svijet ne funkcionira na taj način.

Vašeg šefa ne bi bilo briga za e-mail ili telefonski poziv od vaše majke kako mu objašnjava zašto vam ne ide na poslu kao inače, pa tako ni učitelja vašeg djeteta ne bi trebalo biti briga.

Da, teško je kad kao roditelj vidite svoje dijete kako je nesretno, ali taj trenutak nesreće ga uči doživotnu lekciju. Ako dijete mora napraviti udubljenje u stolici jer je zaboravilo svoju domaću zadaću, jamčim da će svaki put kad će pakirati svoj ruksak razmišljati o tome i više neće zaboraviti svoju domaću zadaću.

2. Radite sve za njih

Možeš li mi vezati cipelu?

Mama mi nije stavila fascikl u ruksak.

WC papir u kupaonici je previše grub. Mogu li pozvati svoju mamu da mi donese drugi?

Da, čula sam sve to kao učiteljica. Vezivanje cipele nije velika stvar i očekuje se (ako su u vrtiću).

Rutina vašeg djeteta u školi traje sedam sati. Procedura se uči na prvi dan škole, a više ili manje se slijedi do posljednjeg dana škole, a onda sljedeće godine isponova, i tako dalje. Nema razloga da vaše dijete ne uči nikakvu rutinu kod kuće. To im pomaže u školi, a pomaže im i da nauče biti odgovorni.

Što nije u redu s uštedom vremena ujutro kako bi spakirali ruksak vašeg djeteta za školu? Oni neće znati što je unutra ili gdje se što nalazi. Oni će misliti da je njihov ruksak kao torba od Mary Poppins i da će se sve što im je potrebno magično pojaviti.

Neka pakiraju sami svoj ruksak, a oni će biti svjesni onoga što im je potrebno i naučit će se odgovornosti pripremanja. Biste li izašli iz kuće s vrećicom koju je vaše dijete za vas pakiralo? Nisam ni mislila da bi.

To se odnosi i na mame koje su poput osobnih pomoćnica pa slijede svoje dijete i pobiru stvari koje ono nikad nije ni shvatilo da je ispustilo na pod / prevrnulo / napravio nered. Postoje dvije vrste djece u školskoj kantini: oni koji bezglavo ostavljaju svoje smeće i oni koji pokupe svoj smeće i smeće svojih prijatelja.

Razlog za to je očigledan – jedni su učili počistiti za sobom, a mame onih drugih nisu trenutno u školi.

3. Očekujete nagrade za sudjelovanje

Ne zaslužuje svatko trofej! Žao mi je. Trofeji, medalje i vrpce su nagrade, a dijete bi se trebalo osjećati ponosno kad zasluži jedan – naglašavam, zasluži!

Vjerojatno ste zaradili koju povišicu i promaknuće u svom životu kroz naporan rad. Možda je suradnik zaradio poziciju koju ste promatrali, pa ste odlučili raditi više sljedeći put kad je nastala prilika. Djeca također uče te lekcije. Naporan rad rezultira prepoznavanjem i nagradom.

Nije lako vidjeti dijete kako plače jer nije pobijedio, ali to iskustvo im pruža vrijednu lekciju i priliku da razviju plan kako biti bolji sljedeći put. A budimo iskreni – ne bi li radije htjeli da vaše dijete dobije nagradu, a ne certifikat o završenom drugom razredu?

4. Donosite svom djetetu užinu svaki dan

Imala sam učenike koji nisu ručali sa svojim razredom niti jedan dan cijelu školsku godinu, jer su im njihovi roditelji donijeli poseban ručak svaki dan. Stvar je u tome da, ako je dijete gladno, ono će jesti. A ako nije?

Sjetit će se gladi koju je osjećalo tijekom popodnevnih sati i neće ponoviti istu pogrešku. To što ih učite da su bolji od svojih kolega jer su dobili različitu hranu svaki dan (čak i ako je nenamjerno) im samo otežava to da se uklope i sprijatelje s drugima.

Djeca mogu postati ljubomorna, a ljubomorna djeca mogu biti svakakva. U osnovnoj školi, sve se vrti oko pravednosti.

Najbolja stvar koju možete učiniti za svoje dijete je da ga pustite da bude dijete.

Neka čini pogreške, a zatim razgovarajte s njima o naučenim lekcijama i kako bi mogu biti bolji sljedeći put. Pustite ih da pretrpe neuspjeh, a tada ih ohrabrite da se ustanu i probaju opet. Neka trpe posljedice i privremenu tugu. Ne želite slati e-mail sveučilišnom profesoru, 10 godina kasnije, s pričom o tome kako je vaša papiga odletjela s djetetovim istraživačkim radom.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.