Tom i Jerry slave 73 godine postojanja

Animirani junaci uz koje su odrastale generacije mališana – mačak Tom i miš Jerry – proslavili su 73. godine postojanja obilježenih onom najnevjerojatnijom vrstom ljubavi, “ne možemo zajedno, ali ne možemo ni jedno bez drugog”.

Autori legendarnih animiranih filmova sa neodoljivim junacima Tomom i Jerryjem bili su William Hanna i Joseph Barbera. Ovi animirani filmovi, iako su nerijetko kombinirali brutalnost sa komičnošću, stekli su popularnost među mališanima diljem svijeta, te ih je časopis “Time” uvrstio među najbolje televizijske serije svih vremena.

Originalna serija, koju su između 1940. i 1957. godine za hollywoodski studio MGM stvorili Hanna i Barbera, imala je 114 epizoda. Pored ove originalne serije, nastalo je niz pratećih projekata i čitava industrija, od igračaka i odjeće do video igara, koji ovu franšizu i danas drže u životu.

Prvi animirani film, pušten u kina 10. veljače 1940. godine, koji se vrtio oko mačke i miša zvao se “Puss Gets The Boot”. Tom se tada zvao Jasper, a miš Jinx. Međutim, animator John Car je godinu dana kasnije sada najčuvenijeg mačka nazvao Tom, a njegovog najvećeg neprijatelja, miša – Jerry. Inspiracija za ova imena došla je od sleng naziva za divlje mlade ljude korištenom u 19. stoljeću u Londonu.

Kao i većinu animiranih filmova iz razdoblja od tridesetih do pedesetih godina prošlog stoljeća, i “Toma i Jerryja” je pratilo niz kontroverzi vezanih za rasne seteotipe. Na primjer, lica nakon ekslozije liče na crnce sa velikim usnama.

Također, čuvena je i junakinja kojoj se vide samo cipele, a radi se o siromašnoj crnoj sluškinji koja govori tipičnim “crnačkim akcentom”. Barbera, koji je pravio ove štosove u scenariju “Toma i Jerryja”, objašnjavao je da ovo nije odraz njegovog stava, već uobičajenih pojava u društvu koje su komične. (NaDlanu)

(www.jabuka.tv)
1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.