33 godine od nikad odigrane utakmice Dinama i Crvene zvezde

13. svibnja 1990. godine u sklopu prvenstva tadašnje Jugoslavije u Maksimiru su se trebali sastati Dinamo i Crvena zvezda.

Susret nikada nije odigran, a razlog su neredi koji su mu prethodili te će kasnije dobiti svoje mjesto u povijesti.

Tjedan dana nakon drugog kruga prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj i pobjede HDZ-a, na rasporedu je bio dvoboj između Dinama i Crvene zvezde.

U zraku se osjećala napetost mjesecima i bilo je jasno koliki rizik ovaj susret nosi sa sobom. Zvezdini navijači došli su s jasnim ciljem isprovocirati nerede i napraviti sve što je potrebno da bi se kreirao totalni kaos.

Da je to tako, svjedoče i brojne snimke i izjave uoči meča među Zvezdinim navijačima gdje je bilo i puno onih koji nemaju nikakve veze s nogometom, a morali su tu biti iako vjerojatno nisu znali nabrojati niti nekoliko igrača.

Znali su i u redovima Bad Blue Boysa što se sprema i bili su spremni na sve scenarije. U cijeloj priči nespremna je bila tadašnja milicija, bolje rečeno neorganizirana i tolerantna prema Delijama koji su na južnoj tribini započeli s kaosom, a reakcija je izostala. “Organi reda” u potpunosti su se probudili tek onog trenutka kada je domaća publika reagirala i odlučila kako neće sve to mirno gledati.

Bad Blue Boysi sa sjeverne tribine srušili su ogradu i utrčali na travnjak nakon što su Delije bez prave reakcije policije nastavili napadati navijače na istočnoj tribini i tada je krenuo žestok sukob na travnjaku. Pripadnici specijalne i obične policije udarali su sve oko sebe kako bi očistili travnjak.

U jednom trenutku Zvonimir Boban zaletio se na policajca i udario ga nakon što je vidio kako ovaj premlaćuje navijača, a i sam je primio prije toga udarac pendrekom. Boban je tada bio kapetan Dinama, član one slavne čileanske generacije i jedan od najtalentiranijih igrača bivše Jugoslavije stoga je to još jače odjeknulo.

Trenutak u kojemu Zvonimir Boban udara policajca

Kasnije je napadnuti policajac Refik Ahmetović tvrdio kako su ga ostali policajci nagovarali da puca na Bobana u znak osvete, ali on to nije htio učiniti.

Boban je učvrstio status idola među Dinamovim navijačima, stao je u njihovu obranu u nepravdi koja se tada događala u Maksimiru, a iako je veći dio igrača bio u svlačionici ili išao prema njoj, osim Bobana još su i Vjeko Škrinjar i Josip Kuže stajali uz navijače i pokušali ih obraniti.

Nakon što je kompletna momčad na čelu s Bobanom završila u svlačionici i igrači jedne i druge momčadi bili strogo čuvani, na terenu se nastavio sukob, dok su Delije koje su zakuhale cijelu priču kako su i planirali, sve mirno pratili s južne tribine.

Bačen je i suzavac, postalo je jasno kako nogometa na Maksimiru tog 13. svibnja neće biti, a sukobi su ubrzo prebačeni s tribina na prostor oko stadiona.

Epilog svega je šest mjeseci suspenzije Zvoni Bobanu koji je zbog toga propustio i Svjetsko prvenstvo u Italiji te velik broj ozlijeđenih policajaca i navijača.

Inače, nije to bio posljednji maksimirski ogled Dinama i Crvene zvezde. Godinu dana kasnije u zadnjem nastupu hrvatskih klubova u ligi bivše države, Dinamo je svladao Crvenu zvezdu 3:2.

(www.jabuka.tv)

27 komentara

 • Bio sam nazočan to je bio početak domovinskog rata ,laka zemlja svim braniteljima koji su položili živote na oltar domovine

  • I one male u sred hrvatskog grba, vi ste sramota hrvatskog naroda, a vi ste simbol partije, ozne, kosa i inih organizacija koje su vas osnovale, i da imate imalo časti promijenili bi to bjedno ime..

 • Bolesni Andrijica tvoj gajdug je ju skinuo nakon 46 godina u Australiji ,sto je niste smjeli skinut prvo u Splitu,zato jer je uvijek bio pun crvenih tifusara

 • Sporedne su mi teme danas tko je veći hrvatski klub Hajduk ili Dinamo.To je možda nekada bilo bitno..Ali kad već spominješ to kao Dinamo komunističko ime, kako onda to da u Hercegovini barem 90% navijača Hajduka su baž potomci iz tih stuktura ili bivši veležovci..Znači u bivšj državi su u Hercegovini velika većina navijača Hajduka bili tadašnji milicioneri,učitelj,državni službenici itd.Baš iz tog razloga i otpora ondašnjem sistemu i na taj način kroz pripadnost Dinamu danas,a osobito tad velika većina je bila navijača Dinama… Znam dosta njih u Dalmaciji koji se čude da u Hercegovini koja je sat vremena vožnje od Splita je više dinamovaca od hajdukovaca.

  • Ne kaljaj časno ime Andrijice Šimića, sve što si napisao je neistina i kontra od onoga što si napisao, ti si iz legla partije.

 • Samo Hrvatska i Dinamo, svaka čast Zvoni, sve sam gledao i sve dobro pamtim. Nije se baš jednostavno bilo suprotstavit komunističkoj represiji. Zato su Boban, Kuže i Škrinjar zauvijek upisani u svjetlu povijest najvećeg kluba u Hrvata
  Za dom spremni!

 • Ovo je velika stvar za sve Hrvate, zato se ovaj dan treba posebno obilježavat, i samo da se zna, nepuno desetljeće prije ovoga, igrači Hajduka su zajedno sa igračima Zvezde i ZAJEDNO sa 50 tisuća Splićana, ronili suze na Poljudu za komunističkim zločincem Titom i pjevajući se kleli tom istom zločincu.
  I zbog toga ima da šutite svi vi koji navijate za Hajduk, kad je hrvatstvo u pitanju.

 • Za 12:28
  Samo da znaš, nakon završetka drugog svj rata mojem su ocu komunisti pobili pola obitelji, niko u mojoj daljoj rodbini nikad nije bio u partiji i nikad niko nije radio u državnoj firmi ili službi, i svi koji smo mogli išli smi i u domovinski rat.Tako da se zna, potičem iz čiste obitelji Hrvata čiji su preci i roditelji ubijani i zatvarani, i zato sam protiv komunista
  I opet: za dom i Hrvatsku spremni!

 • ,d, je bio klub hrvatskih domoljuba ,nije se išlo u širinu ali smo znali tkosmo d je brzo postao naš,
  Sjetite se samo 64 godine natpisa u V U S u generala Ivana Šibla pred.dinama naslov ,Želja za renesansom, kada se kritički osvrnuo na diskriminaciju ,da d nemože nikako da bude prvak .l p.

 • J.bale vas ustaše i partizani. Živimo ko Šiptari. Pola se mladeži iseljava u Hrvatsku, Njemačku, Irsku … Široki je u vlasništvu 5 obitelji. 70% općine nema vodu, kanalizacija nam je znanstvena fantastika, korupcija na svakom koraku … a vi o ustašama i partizanima. Nismo bolje ni zaslužili.

 • I sada? Sto ima Hrvatski puk danas od sve muke i zrvte? Tko vlada ponovo? Tko izdaje ponovo? Tko unistava RH? Tko ponovo iseljava Hrvatski puk? Tko radi protiv iseljene Hrvatske? Tko je politicki u koalici u Hrvatskoj?.

  • Zato Boban i nije mogao igrati u Yujajduka zato što je Hajdukova struka procijenila da nije dovoljno perspektivan da nosi zvezdu petokraku i onda su ga najurili u klub koji ima šahovnicu na prsima a da su još znali da će napasti njihovoga milicionera ne bi potjerali u Dinamo već na goli otok🇻🇳🇻🇳🇻🇳⭐⭐⭐

 • Ŝto je onaj Milicajac tada mislio hrvatstvu misli i danas i svi bivŝi Milicajci bili oni Muslimani ili Srbi ili Jugoslaveni.

  A prave hrvatske Patriote poput Bobama takođe misle isto i tada i danas.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.