300 bh učenika dogodine ide u Njemačku u sklopu programa razmjene učenika

Fondacija Schüler Helfen Leben (SHL) i njemačko veleposlanstvo u BiH, će u 2014. godini omogućiti razmjenu 600 učenika iz Bosne i Hercegovine s njemačkim školama u sklopu obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Veleposlanik SR Njemačke, gospođa Ulrike Maria Knotz i gospođa Aida Bećirović, direktorica ureda SHL-a u Sarajevu su već 13. lipnja 2013. godine potpisale ugovor u visini od 93.000 €. Zahvaljujući tome 300 učenica i učenika iz svih krajeva BiH će sljedeće godine moći sudjelovati u razmjeni i tako upoznati svakodnevnicu u njemačkim školama i obiteljima. Veleposlanstvo se trudi da osigura dodatna sredstva iz EU-fondova, kako bi još više mladih moglo sudjelovati u razmjeni i kako bi se u ovaj projekt mogle uključiti škole iz drugih zemalja Europske unije. “Nama je važno da mladi stupe u kontakt sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja kako bi mogli proširiti svoje vidikei poboljšati svoje znanje jezika,” izjavila je veleposlanica, gospođa Knotz.

“Atentatom na Latinskoj ćupriji u srcu Sarajeva 1914. godine započeo je Prvi svjetski rat. Sto godina kasnije, ovim projektom se treba izgraditi novi most, most između Europske unije i Balkana, između učenika u Njemačkoj i Bosni i Hercegovini,” izjavila je Aida Bećirović.

Schüler Helfen Leben će uspostaviti kontakt između zainteresiranih škola u Bosni i Hercegovini i Njemačkoj i podržati nastavnike prilikom priprema i realizacije programa razmjene. Njemačko veleposlanstvo će učenicama i učenicima iz Bosne i Hercegovine platiti troškove puta u visini od 200 €. Njihove obitelji će dobiti dodatnu financijsku podršku prilikom povratnog posjeta učenika iz Njemačke.

Nastavnici, koji sa svojim razredom žele sudjelovati u programu razmjene mogu dobiti detaljnije informacije od Fondacije SHL, putem e-maila: [email protected], i mogu se od 8.  srpnja 2013. godine prijaviti za sudjelovanje u programu razmjene.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.