30 godina HDZ-a BiH: Izaslanstva dvaju HDZ-ova položila vijence na Mirogoju

Izaslanstva HDZ-a BiH predvođeno Draganom Čovićem i HDZ-a RH položili su vijence na Mirogoju u povodu 30. obljetnice utemeljenja Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Ovom prigodom stranačka izaslanstva posjetili su grob prvog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana i grob ministra obrane Gojka Šuška.

Izaslanstvo HDZ-a BiH predvodio je Dragan Čović, skupa s zamjenicom predsjednika Borjanom Krišto, dopredsjednicima Marinkom Čavarom, Zdenkom Ćosićem i Josipom Jerkovićem te predsjednikom Kluba utemeljitelja HDZ-a BiH Željkom Ragužom, dok su izaslanstvo HDZ-a RH predvodili zamjenik predsjednika Tomo Medved, potpredsjednica Zdravka Bušić, glavni tajnik Krunoslav Katičić, međunarodni tajnik Davor Božinović.

Hrvatska demokratska zajednica BiH nastavlja tražiti jednakopravnost Hrvata da bi se mogli osjećati se kao kontitutivan narod u Bosni i Hercegovini, a HDZ kao stožerna stranka hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini bez koje se ne može promišljati politički život mogla obilježiti 30 godina. Istina, to ćemo obilježiti dosta skromnije nego je planirano, ovo je jedan od događaja u sklopu obilježavanja naših obljetnica, kazao je Čović okupljenim medijima danas u Zagrebu.

Na upit, je li kasno nakon 30 godina tražiti prava i zaštitu konstitutivnost, Čović je kazao:

Ovo je za političke prilike maraton. Mislim da ćemo mi još dugo raditi na tim događajima koji su obilježili nastajanje Bosne i Hercegovine, najnovijoj formi potpisa Daytonskog i Pariškog mirovinskog sporazuma. Puno je elemenata sporazuma koji su uspijeli zaustaviti rat, a nisu na najracionalniji i najprimjereniji način uredili Bosnu i Hercegovinu i zbog potreba našeg pristupanja EU i NATO savezu kako bismo započeli s boljim životom u BiH moramo tražiti racionalna rješenja, a istovremeno zaštiti konstitutivnost Hrvatskog naroda sa druga dva konstitutivna naroda i osigurati legitimno predstavljanje. To je proces koji traje od Daytona do danas, punih 25 godina, imamo svoje ambicije i planove koje ćemo realizirati, ističe Čović.

Hrvatska demokratska zajednica BIH nastala je kao izraz višestoljetne težnje hrvatskog naroda za ostvarenjem svoje nacionalne samobitnosti i opstojnosti u povijesnim okolnostima rušenja totalitarne komunističke vlasti te kao izraz povijesnih težnji hrvatskoga naroda za ostvarivanjem demokratskog sustava, nacionalne slobode, jednakopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda u BiH.

U tim okolnostima program Franje Tuđmana i Hrvatske demokratske zajednice snažno je utjecalo na Hrvate u Hercegovini, Središnjoj Bosni i Posavini. Prvi inicijativni odbor u Bosni i Hercegovini sastao se 26. veljače 1990. u Grudama, nakon čega dolazi do osnivanja općinskih odbora u Širokom Brijegu, Ljubuškom, Grudama, Posušju i Tomislavgrada te ovi općinski odbori 22. travnja 1990. osnivaju Koordinacijski odbor HDZ BiH zapadne Hercegovine.

Prvi veliki javni skup održan je 30. lipnja 1990. u Grudama, iako ga je MUP Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine zabranio. U lipnju iste godine u svim krajevima Bosne i Hercegovine gdje žive. U Sarajevu 18. kolovoza 1990. godine održan je I. sabor Hrvatske demokratske zajednice BiH kojim je službeno osnovana HDZ BiH, navodi se u priopćenju ove stranke.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.