3 lijeka protiv mamurluka koja će vas ‘vratiti iz mrtvih’

Ako vam se slučajno dogodi da popijete čašicu alkoholnog pića previše ili zbog želje za isprobavanjem svega ponuđenog na (kućnom) šanku, sljedeće jutro biste se mogli probuditi mamurni. Ali i za to ima lijeka, odnosno pića koje će pomoći ublažiti mučne simptome. 

1. Sprite
Kineski znanstvenici su na temelju isprobavanja 57 različitih vrsta pića u svrhu ublažavanja mamurluka zaključili da se kao najbolji napitak istaknuo Sprite.

Gazirani sok s okusom limuna i limete od svih isprobanih uzoraka najbolje je razgrađivao kemijski spoj acetaldehid, sastojak etanola koji izaziva mamurluk.

Biljni čajevi, blagotvorni protiv različitih tegoba, izgubili su u ovoj bitki, jer usporavaju razgradnju alkohola i tako pojačavali simptome mamurluka.

2. Energetska pića
Energetska pića sadrže 3 bitne komponente ključne u borbi protiv mamurluka: elektrolite (minerale), ugljikohidrate (uglavnom šećer) i vodu. Ukoliko kod kuće nemate ‘pića za sportaše’, možete ga napraviti sami. Pomiješajte u čaši sok od naranče i vodu (u omjeru 50:50) te dodajte malo soli.

3. Voda
Voda, voda i ponovno voda ključna je kod svake borbe s mamurlukom. Pijte je tijekom proslave i sljedećeg dana. Svejedno je hoćete li piti flaširanu vodu, onu iz slavine ili mineralnu vodu. Sve ‘varijante’ su odlične za hidrataciju alkoholom ‘isušenog’ tijela.

 (Zadovoljna.hr)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.