29 godina od raketiranja Ljubuškog u kojem je poginulo dvoje djece i žena

U ponedjeljak, 3. svibnja, navršava se 29 godina od napada JNA na Ljubuški, napada koji je došao nenajavljen, iz tada svibanjskog vedrog neba s jednom namjerom da uništi i ubije nedužne.

Bila je nedjelja i ljudi su slobodno  šetali gradom, sjedili u vrtu sa svojim susjedima ili se družili u tada otvorenim ljubuškim kafićima. Svu tu bezbrižnu nedjeljnu stvarnost odlučili su uništiti u sekundi i istovariti, istresti na nas svoje zlo i s namjerom donijeti nam smrt, javlja Radio Ljubuški.

Tog poslijepodneva nešto iza 17:00 sati u tom bezbrižnoj nedjelji prvo se čuo oštar zvuk, a potom se na grad sručila kiša ubojitih raketa. Zločin za kojeg nitko do danas nije odgovarao odnio je svoje nevine žrtve, među njima i najmlađe Ljubušake; bebu od devet mjeseci i desetogodišnju djevojčicu.

Na uži dio grada ispaljene su s 54 rakete kalibra 128 mm, život su izgubili najmlađi sugrađani brat i sestra – devetomjesečni Filip Kraljević i desetogodišnja Ivana Kraljević, oboje djeca Zdravke i Marka Kraljevića.

Prilikom napada teško je ranjena Radmila Bradvica koja je i preminula u bolnici od zadobivenih ozljeda 17. svibnja, a ozlijeđeni su i: Muhamed Ibrulj, Amela Ibrulj, Đula Omerhodžić, Drago Herceg, Jasna Boras i Erna Smajihodžić.

Ovaj strašan čin pogodio je sve stanovnike, Ljubuški je bio zavijen u crno.

Dva dana poslije, 5. svibnja, raketirani su Grljevići.

U petak 8. svibnja 1992.godine u 11:30 sati ponovno napad na središte Ljubuškog s osam razornih bombi – prilikom napada poginuo je Krešo Granić, ranjeni su Hadžena Nović, Vlado Srdić, Vladimir Srdić i Tomislav Musa, istog dana topništvom je gađano selo Stubica.

11. svibnja zrakoplovni napad na Grljeviće s četiri razorne bombe – ozlijeđeni su Milica Zadro i Ivan Kordić.

15. svibnja zrakoplovi ponovno napadaju Grljeviće s 23 rakete.

18. svibnja 1992. godine u 12:30 sati zrakoplovni napadi kazetnim bombama na sela Prolog i Crveni Grm.

Iks-portal podsjeća kako su napadi na Ljubuški počeli 9. travnja 1992. godine raketiranjem sela Lipna s dvije zrakoplovne bombe ”krmače” od 250 kg i 21. travnja 1992. godine na uži dio grada Ljubuškog kada je poginuo Ante Sušac, a ranjeni su Marko Marinović, Semir Gujić, Franjo Jurčić, Safet Maksumić.

(www.jabuka.tv)


19 komentara

 • I kad mi netko kaze dobri su Srbi, i onaj Covic se smijulji s Dodikom.
  Pokoj dusi nevinim zrtvama srpskog divljastva.

  • Generaliziras citav jedan narod zbog zlocina pojedinaca? Dobro, onda kako netko moze lijepo nesto reci o Hrvatima nakon Jasenovca i Ahmica?

   • Kod nas svi generaliziraju. Jasenovac i Ahmici se naravno nisu smjeli dogodit ali ako idemo logikom Jove Josipovica onda bi on i Manolic (i mnogi drugi) rekli da je to bilo legitimno (naravno u slucaju da su poubijani bili Hrvati). Vukovar i Srebrenica su potpuno identicni Blajburgu. Gledano iz ugla srpske i komunisticke strane, poubijani su neprijateljski civili i vojnici. Manolic bi rekao da je to bilo izvrsenje pravde.

  • Hrvati su naj gori od sva tri naroda, na našu žalost! Srbi znaju za sebe, pametni su i ne daju na sebe, Muslimani su prefrgani i snalažljivi, a Hrvat bi rođenu majku prodo za 100 KM. Sebi su se izborili za svoj entitet, Muslimani imaju svoju državu, a Hrvati imaju Dragana i slične mlatimudane koji desetljećima mlate praznu slamu i pune svoje žepove.
   Ovim nevinim žrtvama, pogotovo dječici, pokoj vječni i neka počivaju u miru Bozijem!

  • Lažeš “ko Srbin”. Jer ništa se ne mora, a opet ono što se mora – nije teško. Pa stoga i zato, sa Srbima, bre, rados(t)na srca, puni bratska veselja i ushita, k’ boljoj budućnosti, zajednićkoj, ka opstanku i opstojnosti vjekovnoj, stoljećima i tisućljetnoj. Ko nas, bre, zavadi? I zašto? Bvb i btb, glori aleluja

 • Sjećam se toga dana, večeri i noći – najgore u mome životu.
  Mi šutimo, a počinitelji gusle o Darama iz Jasenovca kako bi senzibilizirali mlade da ponovno ubijaju Hrvate – žene, djecu, starce.
  I opet budu nevini, jadni i ugroženi, s nasljeđenim pravom na osvetu.
  Oni na to navodno maju pravo zbog zločina prije 100 godina.
  A i tada je izgledalo slično kao devedesetih.
  Glup smo narod. Zaboravljamo svoje mrtve, svoje mučenike.

 • Dragi drugovi HDZea je li itko odgovarao za zločin???? Ali niste vi vodili brigu o tome da Milorad i kompanija odgovara za Zločine nego da napate i bogatije se

 • Pokoj dusi svakoj osobi sa svake strane. Ne ponovilo se. Uzas je da se civilni ciljevi, ako se mogu takvi mogu nazvati ciljevi, napadaju i ubijaju….za manje ili vise remna doznati ce se istina

 • T su učinili Čovini pajdaši i i ondašnjii ponovili bi opet danas kad bi mogli.
  Srbijanska četnička< zločinačka kopilad uvijek je ubijala naše nevine koji se nisu mogli braniti jer Hrvati nikada nisu nikome ubijali ni žene i ni djecu nego samo u borbi.Opet se ta četnička kopilad sprema za rat, tko to ne vidi slijep je pored očiju.
  Mi smo ratovali prije dvadeset i pet godina i više , a opet nam ta ćetnička gamad sprema rat,..
  Naoružavaju se zadnjih godina do zuba , kupuju oružje na svim stranam i imaju zdušnu potporu Njemačke da što prije uđu u EU, kako bi ih ko fol otrgli od Rusije a zapravo su Trojanski Konj kojeg europljani opet žele uporabiti za klanje nekih nepoćudnih naroda.
  Mi smo ratovali i oslobodili zemlju od dušmana i komunista, oni su kao uvijek uzeli vlast miru i punih 21 godinu drmaju Hrvatskom i pripremaju je za novu srbijansku agresiju.
  Naša djeca će ratovati vrlo,brzo a ne naši unuci ako Srbiji ne slomimo kičmu i zube na vrijeme.Pogledajmo što rade u Crnoj Gori, to je samo uvertira Za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.
  Sa Srbijom se ne može na lijep način , tko tako razmišlja završiće u masovnoj grobnici kao i stotine tisuća naših predaka.
  Hrvatska mora slomiti osovinu Plenković-Pupuvac jer je to omča oko vrata hrvatskom narodu a onda jednom zauvijek komunistima slomiti kičmu kao što i četnicima moramo isti učiniti jer nam i jedni i drugi rade o glavi.

 • Sada ne govore o “Velikoj Srbiji”. Nova operacija zove se “Srpski svet”.
  Metode su u početku mekane. Bizantinci su u fazi “dijaloga”, a oplakuju stotine tisuća izmišljenih žrtava iz četrdesetih. Nigdje nikada ne spominju monstruozne zločine iz devedesetih.
  Rijetko tko ima još da se sjeća četrdesetih, a dobar dio nas se sjeća još devedesetih.
  I tada su istim metodama spremali pokolje.
  Nasreću, nisu masakrirali onoliko Hrvata koliko su mislili. Samo manji dio.
  Naša garda pokazala im je kakvi su to kukavice i loši borci.
  A genijalni general Tuđman, koji ih je očito izvrsno prokužio, pomogao im je organizirati traktorijadu i otvorio put za odlazak….”bežanija” je bila remek-djelo u novijoj povijesti.
  Inače bi danas Hrvatska imala ozbiljne probleme.

  BiH treba podijeliti i nas priključiti Hrvatskoj. Trebaju nam što jače prirodne granice i odmak od bizantinaca koji su nas u posljednje stoljeće i pol puno koštali.

  Najstrašnije je da u operaciji “Srpski svet” sudjeluju naši novi jeftićevci ili radikali koji nas žele prodati za Judine škude kako su im to činili pradjedovi.

 • Za 18:03 – Meni je fascinantno, kako nas stalno nas nazivaju nacionalistima a u Hrvatskom Saboru ne sjedi ni jedna desničarska stranka. Uništili su HSP.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.