27. obljetnica Hrvatskog vijeća obrane (HVO) obilježena u Mostaru

U sklopu obilježavanja 27. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i 14. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH u petak su u Mostaru položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima.

Vijence je položilo izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora BiH na čelu s predsjednikom Draganom Čovićem, izaslanstvo ratnih zapovjednika HVO-a te izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH na čelu s general-bojnikom Ivicom Jerkićem.

Po riječima zamjenika načelnika Zajedničkog stožera OS BiH general-bojnika Ivice Jerkića, obilježavanje spomenutih obljetnica prilika je za prisjećanje na sve ono što se događalo u teškim ratnim vremenima, ali i prilika “da možda na drugačiji način cijenimo slobodu koju imamo i u kojoj uživamo”.

Podsjetio je kako 1. pješačka (gardijska) pukovnija Oružanih snaga BiH baštini tradiciju i vojno naslijeđe Hrvatskog vijeća obrane.

Mi smo kao pripadnici HVO-a ušli u jedinstvene Oružane snage BiH u koje svom snagom i svim srcem unosimo svoje iskustvo i znanje kako bi napredovali i kako bi što prije završili euroatlantski put i ušli u NATO savez, kazao je Jerkić u izjavi za novinare.

Prije polaganja vijenaca i paljena svijeća, u mostarskoj katedrali služena je sveta misa za poginule, umrle i nestale branitelje HVO-a.

Inače, trodnevni program obilježavanja 27. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane i 14. obljetnice utemeljenja 1. pješačke pukovnije OS BiH započeo je u srijedu u Tomislavgradu i Orašju, a zatim nastavljen u Sarajevu te u Mostaru i Kiseljaku, gdje je u petak održana i središnja svečanost u vojarni “Mato Lučić Maturica” Kiseljak.

(Fena)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.