27. godišnjica smrti Tihomira Mišića

Na današnji dan 1992. godine poginuo je Tihomir Mišić iz Ljutoga Doca, jedan od istinskih heroja obrane Mostara.

Rođen je 25. lipnja 1958. godine. Nakon završene srednje škole zaposlio se kao ugostitelj. HVO-u je pristupio 18. rujna 1991. godine.

Postao je zapovjednikom Četvrte bojne i nosio je čin bojnika.

Poginuo je 1992. godine u nikad do kraja razjašnjenim okolnostima kada je zajedno s vojnicima Muslimanima i Hrvatima obilazio istaknute položaje između hrvatskih i muslimanskih postrojbi HVO-a kod Staroga mosta, nasuprot četničkim položajima koji su se onda nalazili na istočnoj obali rijeke Neretve.

Pogodili su ga vojnici Muslimani iz Samostalne bojne/bataljuna u tri uzastopne paljbe: prvi put lovačkom puškom, drugi put iz sačmarice, treći put brzometnom paljbom iz kalašnjikova; zatajenje teške strojnice spasilo je ostale vojnike i zapovjednike u ophodnji da i oni ne prođu isto.

Prema zasad poznatim podacima, vojnici su pucali jer su mislili da se radilo o neprijateljskim vojnicima, odnosno nisu bili obaviješteni da će im doći zapovjednici u ophodnju, vodič je loše organizirao ophodnju, a iz istražnih izvješća se zaključilo da je komunikacija zapovjedništva Samostalne bojne/bataljuna s Glavnim stožerom HVO-a bila vrlo loša.

Postoje sumnje kako se Mišića planski ubilo, kako s muslimanske, tako i s hrvatske strane. Njegovi nadređeni, među ostalim, gen. Slavko Puljić je u razgovoru za suradnika časopisa Vojne povijesti izjavio da je uvjeren da su Mišić i još neki ljudi kao što su Ludvig Pavlović, Tvrtko Miloš, Božan Šimović ostali na životu, da bi tijek rata u Mostaru bio drugačiji te da se neki loši događaji koji su poslije uslijedili nikada ne bi dogodili.

Njemu u čast 25. svibnja 1992. postrojba Četvrta bojna HVO-a je dobila ime Četvrta bojna Tihomir Mišić. Nešto poslije to je ime dobila i vojarna u Mostaru u sjevernom logoru, koja je to ime nosila sve do početka hrvatsko-muslimanskih oružanih sukoba u Mostaru. Posthumno je dobio čin brigadira.

Za svoj domoljubni angažman dobio je Spomenicu Domovinskog rata te Red Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom. Za života je postao legendom te je opjevan u pjesmama.

Trg u Mostaru na predjelu Balinovcu nosi njegovo ime.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.