24 godine od zaustavljanja tenkova Jugoslavenske narodne armije u Pologu

7. svibnja 1991. godine Hrvati iz Širokog Brijega i susjednih općina zaustavili su, prepriječenim kamionima na dužini od nekoliko kilometara i nenaouružanim ljudstvom, tenkovsku kolonu Jugoslavenske narodne armije (JNA) u mjestu Polog koje se nalazi između Mostara i Širokog Brijega.

Za hrvatski narod bila je to prekretnica koja je pokazala da se samoorganiziranjem osigurava vlastiti opstanak. JNA je tada tvrdila da se radi o ”redovnoj vojnoj vježbi i manevru”, no Hrvati su shvatili da je postrojba bila pripravna za oružanu borbu.

Navodno su tenkovi i oklopna vozila koja su krenula iz mostarske vojarne upućena zauzeti položaje u zapadnoj Hercegovini i dijelu južne Hrvatske.

Nakon intervencije iz Hrvatske lokalni Hrvati su, nakon dva dana, pustili tenkove prema Kupresu. Time je spriječeno razmještanje oružja i opreme na što bolje položaje za agresiju na Hrvatsku.

Prema spomenutom događaju 2012. godine snimljen je i dokumentarni film ”Tri dana” koji prikazuje zbivanja 7., 8. i 9. svibnja 1991. u mjestu Polog. BHT će u petak, 8. svibnja u 14.15 sati, premijerno prikazati ovaj dokumentarac.

Program ‘Svibanjska sjećanja 2015.’

18.00 sati: Start tradicionalnog mini-maratona Polog – Široki Brijeg (ispred spomenika posvećenom zaustavljanju tenkova JNA u Pologu). Za natjecatelje osiguran prijevoz autobusom u 16.45 sati s autobusnog kolodvora u Klancu.

19.30 sati: Polaganje vijenca za poginule i stradale hrvatske domoljube (Trg širokobrijeških žrtava, Široki Brijeg)

20.00 sati: Večer sjećanja: Predstavljanje rada i djelovanja Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH (Kino Borak, Široki Brijeg)

(www.jabuka.tv)


15 komentara

 • K… bi ih zaustavljao sada..Da sam znao da će nam biti ovako.Kakva je razlika nama Hrvatima sada u BiH i prije.Nikakva,dapače.Ovdje ispade da ih je zaustavio sam Anđelko Mikulić..ko tarzan.A što je godinama zasjeo u fotelju i pio hajneken u ogromnim količinama nije važno -on je tarzan,a što mu Kočerin ni dan danas nema vodovod nije ni bitno.TUNGUZIJO ,dobar dan.

 • Kad bi sad zaratilo bas me interesuje ko bi stao pred tenkove vjerovatno ovi tajkunici oni imaju sta braniti mi obicni ljudi jedva prezivljavamo radeci za te tajkunice za mizerne place a isti ti tajkuni u ratu svercali sa muslimanima srbima bogatili se dok smo im mi cuvali guzice nekom rat nekom brat

 • Sad se stobom slažem 100% (anonimno) bio sam svaki dan u Pologu a sad kad vidim unatrag 25g vidim da sam bio jedna obična sanjarska BUDALA!

 • ZA MX.Bio sam svaki dan i u Pologu ,kao i kasnije u ratu cijelo vrijeme..nabijem te znaš šupč…Odvratno je i poltronski uvlačit se u pakšu tuđi ili bit partijski psić ma koja to partija bila.Eto zbog takvih mi nemamo tu j…. vodu.Ispada što ovaj kaže da, nam ne treba ta voda ,ali to je sramota ove općine ,tj.kvazi-grada i svih onih koji su na vlasti bili do sada.To narod nije zaslužio..i pitaj Boga kad će se napravit..a ti maleni budi miran i k nozi,jer naučio si slušat gazdu.

  • Ne seri,ja sam radio i živio u Hrvatskoj u svugdje sam lijepo prihvaćen,jednako kao i moji prijatelji iz Zagorja ili Slavonije ovdje,svugdje imate kukolja pa tako i svim hrvatskim pokrajinama od Hercegovine do Srijema…
   Samo primitivac može reći takvu glupost.Pa nije Sanader Hrvatski narod,nit je Milanović hrvatski narod,a niti je Anđelko Mikulić oličenje hercegovca,a pogotov to nije Dragan Čović i ratno profiterska zadruga okupljena oko stranke HDZ-e!

   VOLIM HRVATSKU

 • Bio sam tad dolikare 16god sam imao…Anđelko je huskao narod 2dan da ih se pusti i jos neki visoko pozicionirani HDZ-ovci sad na vlasti…Mire tad nije bilo jer je u njemackoj bio radio na bageru

 • Bili smo ludi branili ginuli a neki pobijegli u njemacku donijeli pare kupili penzije i uzdignute glave hodaju a mi pogubili zivce nismo svi ostvarili penzije zalosno samo ko je imao novac a i danas kad vidim okolo sebe pojedince sto su se u ratu obogatili dode mi da placem i pitam se kada bi sad zapucalo mislim da bi prvo cistio oko sebe

 • Branili ste svoje domove branitelji,kakve veze su tada imali ovi lopovi sa time??? Branili ste prvo sebe,svoje kuće obitelj… Morate tako razmisljat. Vidite da ste svi obolili skupa sa mnom.

 • Kad su došli tenkovi svi smo letili na Polog ko muve na govno. Dođe rat i mi ispadošmo govno, a muve odletiše za Njemačku. Dok smo mi bili govna na crti, drugi su od govana pravili pitu i prodavali je za suvo zlato. Ko osta, osta i dođe mir a posla nema pa nema. Sve poslove jamili podobnjaci adezenjare, njihove (s)pod(s)obne supruge i djeca i branitelji postadoše još jednom govna koja na cesti smetaju. Svak ih danas zaobilazi u širokom luku, jer ako ih dirneš mogu žestoko zasmrditi, pa je bolje govna ne dirati. Još samo da hoće crknuti pa da njima nađubrimo zemlji i da konačno oni dadnu svoj puni doprinos domovini.

 • Oni se uhvatili tajkuna, političara valjda se išlo braniti sebe, svoje pa tek onda Hrvatsku. Zato i jeste u kurcu kada tako razmišljate. Ja nemam ništa zato jer je on dok sam ja stražario ladio jaja. To se tada trebalo riješavati a ne sada. Zejebite tu priču.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.