163 osobe iz Stoca dobile poticaj za uzgoj smilja

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a donijelo je odluke o isplati novčanih potpora klijentima koji su ispunili uvjete za njihovu dodjelu.

Novac je namijenjen za proizvodnju grožđa, proizvodnju smilja, proizvodnju novih nasada jabuka, krušaka, trešanja, višanja, bresaka, nektarina, marelica, oraha, badema i lješnjaka. Dodijeljen je i novac za podizanje novih nasada maslina, ali i za hranidbu u ovčarstvu i kozarstvu, piše Večernji list BiH.

Proizvodnja

Kada je, pak, riječ o proizvodnji grožđa, najveći iznos koji je dodijeljen je 1.010 KM, dok najmanji iznos koji je dodijeljen za proizvodnju grožđa je 404 KM. Sva sredstva za tu namjenu podijeljena su u tri općine HNŽ-a.

Promatrajući dodijeljeni novac za proizvodnju grožđa, dobila ga je, prema raspoloživim podacima, 41 osoba iz općine Čapljina. U općini Čitluk 75 osoba koje proizvode grožđe dobilo je novac, dok je 107, ujedno i najviše osoba iz Stoca dobilo novac.

Kada je riječ o novcu za proizvodnju smilja, dobilo ga je 211 osoba iz pet općina. Najmanji iznos koji je dodijeljen je nešto viši od 300 KM, dok je najveći nešto viši od 800 KM. Novac je raspoređen na četiri općine i Grad Mostar. Tako je 19 osoba s područja Čapljine dobilo poticaje od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a, iz općine Čitluk novac je dodijeljen za 20 osoba, troje ga je dobilo s područja grada Mostara, Neuma šest osoba, a iz Stoca 163 osobe koje se bave proizvodnjom smilja.

Dodijeljen je i novac za podizanje novih nasada breskve, a dobilo ga je 12 osoba iz dvije općine, točnije, šest osoba iz Čapljine te isto toliko iz Stoca. Najmanji iznos koji je dodijeljen je 1.000 KM, dok je najveći oko 1.600 KM, navodi Večernjak.

Razne kulture i stočarstvo

Za nove nasade marelice novac je dobila samo jedna osoba iz Čapljine, i to 990 KM, dok su novac namijenjen za nove nasade nektarina također dobile samo osobe s područja Čapljine, njih šest, i to od oko 800 do oko 2000 KM. Za nove nasade oraha novac je dobila jedna osoba, i to iz Rame, 1.795 KM.

Za nove nasada šipka novac su dobile dvije osobe, jedna iz Čitluka te jedna iz općine Stolac. Novi nasadi šljive podizat će se samo u Rami, a novac je dodijeljen za čak 63 osobe. Za nove nasade smokve dodijeljen je novac za četiri osobe iz Čapljine i jednu iz Stoca, a iznosi su od 1.330 KM do 1.995 KM.

Kada je, pak, riječ o novim nasadima trešanja, oni će se s iznosom koji je dodijelilo Ministarstvo, a koji je podijeljen za 12 osoba, podizati samo u Stocu. Za nove maslinike novac je podijeljen za 18 osoba. Po jedna osoba iz Čapljine i Mostara dobit će novac, pet osoba iz Stoca te 11 osoba iz Čitluka.

Za uzgoj ovaca i koza novac je raspoređen na 219 osoba. Iz općine Čitluk 11 osoba dobilo je poticaj, 30 osoba iz Mostara, dvije iz Jablanice, 105 osoba iz Konjica, 52 osoba iz Rame te 19 osoba iz Stoca.

Odluke o odobrenim isplatama možete vidjeti na službenoj stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.