154 migranta u ŽZH: Sigurnost zadovoljavajuća, ali jačaju se granice

Načelnik policije u MUP-u ŽZH Milan Galić u ponedjeljak je na sjednici Vlade ŽZH sigurnosno stanje u Županiji Zapadnohercegovačkoj ocijenio zadovoljavajućim, ali je istaknuo da mjerodavna tijela kontinuirano prate situaciju te da su od početka ove godine u ŽZH evidentirana 154 migranta.

Naime, Vlada Županije Zapadnohercegovačke u ponedjeljak 28. svibnja održala je 105. sjednicu, kojom je predsjedao predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić.

Imajući u vidu pojačanu migrantsku krizu u Bosni i Hercegovini, koja se odražava i na sigurnosnu situaciju u Županiji Zapadnohercegovačkoj, načelnik policije u Ministarstvu unutarnjih poslova Milan Galić na današnjoj sjednici upoznao je članove Vlade o ukupnoj sigurnosnoj situaciji u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Mjerodavna tijela u Županiji Zapadnohercegovačkoj kontinuirano prate situaciju u vezi s migrantskom krizom na zapadnoj balkanskoj ruti. Sve osobe koje ulaze u Županiju legitimiraju se i prosljeđuju Uredu za strance, a od siječnja 2018. godine do danas evidentirano je 154 migranta.

Naglašeno je da policijski službenici Županije Zapadnohercegovačke provode potrebne radnje i sve se odvija u skladu sa zakonom predviđenim ovlastima.

U svrhu bolje kontrole granica, a u cilju sprječavanja nezakonitih ulazaka i izlazaka s teritorija Županije Zapadnohercegovačke, jačaju se granični prijelazi u Županiji Zapadnohercegovačkoj u suradnji s ostalim policijskim postajama.

Trenutna procjena stanja sigurnosti u Županiji Zapadnohercegovačkoj je zadovoljavajuća. Ministarstvo unutarnjih poslova, preko svojih postaja i uprava, aktivno prati sva moguća događanja koja bi mogla ugroziti sigurnost u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Zatražena istraga: Muškarac se u PU Ljubuški ubio nekoliko sati nakon što je priveden

Također, načelnik je izvijestio članove Vlade o nemilom događaju koji se dogodio u petak 25. svibnja 2018. godine u prostorijama Policijske uprave Ljubuški te da Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke provodi unutarnju istragu u cilju utvrđivanja svih okolnosti ovoga događaja.

Ostale odluke

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela više odluka: Odluku o utvrđivanju kriterija raspodjele sredstava za sufinanciranje prijevoza učenika utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2018. godinu, a kriterij raspodjele sredstava za sufinanciranje prijevoza učenika je broj učenika u devetim razredima osnovnih škola u Županiji Zapadnohercegovačkoj u školskoj 2017./2018. godini; zatim Odluku o prijenosu sredstava za sufinanciranje prijevoza učenika utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2018. godinu, a za provedbu ove Odluke u Proračunu su osigurana sredstva u iznosu od 700.000,00 KM; Odluku o donošenju Plana utroška sredstava “Tekući prijenosi za objekte vodnog gospodarstva” utvrđenih Proračunom Županije Zapadnohercegovačke za 2018. godinu u iznosu od 630.000,00 KM; Odluku o pristupanju izradi Strategije ruralnog razvitka Županije Zapadnohercegovačke; Odluku o uspostavljanju koordinacije tijela uprave u Županiji Zapadnohercegovačkoj pri provedbi aktivnosti u području europskih integracija; Odluku o davanju suglasnosti na Odluku o sufinanciranju mjera zdravstvene zaštite iz domena zdravstveno-rehabilitacijskih usluga koje se provode u Domu za djecu ometenu u tjelesnom ili psihičkom razvoju “Marija – Naša nada” za 2018. godinu; Odluku o davanju suglasnosti na Odluku o sklapanju ugovora s Javnom ustanovom Edukacijsko-rehabilitacijski centar za djecu, mlade i odrasle osobe s teškoćama u razvoju Ljubuški; Odluku o davanju suglasnosti na Odluku Upravnog vijeća Zavoda za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke o otpisu stalnih sredstava; Odluku o davanju suglasnosti na Pravilnik o izmjenama Pravilnika o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova Županije Zapadnohercegovačke; Odluku o davanju suglasnosti na Odluku o osnivanju Glazbene škole Ljubuški; Odluku o davanju suglasnosti na Odluku o dopunama Odluke o utemeljenju Srednje strukovne škole Široki Brijeg i Odluku o davanju suglasnosti na Odluku o izmjenama Odluke o osnivanju Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića Ljubuški, priopćeno je iz Vlade ŽZH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.