15. obljetnica smrti pape Ivana Pavla II., pape koji je posebno volio hrvatski narod

15. je obljetnica smrti velikog pape Ivana Pavla II. Vječni Bog pozvao ga je u svoj dom u subotu 2. travnja 2005. u 21 sat i 37 minuta.

Ivan Pavao II. Papa putnik, kako su ga često nazivali novinari, imao je 104 putovanja u 130 zemalja. Za svoje jubilarno 100. putovanje, ne slučajno, odabrao je narod i zemlju koju je, uz svoju rodnu Poljsku, posebno ljubio – Hrvatsku.

Njegov 27-godišnji pontifikat je po dužini 3. u povijesti – nakon sv. Petra i Pija IX. – trajao je 26 godina, pet mjeseci i 17 dana. Bio je otac i učitelj, filozof i teolog, prorok i vizionar, mistik i političar, pjesnik i umjetnik. Proglašen je blaženim 1. svibnja 2011., a 27. travnja 2014. i svetim.

Karol Wojtyla odnosno papa Ivan Pavao II. rođen je u Wadowicama, na jugu Poljske, 18. svibnja 1920.

Papa Ivan Pavao II. u Bosni i Hercegovini

Iako je Ivan Pavao II. još 1994. godine želio doći u Sarajevo i iako su pripreme za njegov dolazak već bile gotovo završene, taj se posjet nije mogao ostvariti budući da nitko nije želio jamčiti sigurnost Papi i hodočasnicima. Upravo zabrinutost za sigurnost hodočasnika navela je Papu na odgodu toga putovanja pa je Ivan Pavao II. u Castel Gandolfu izrekao govor koji je namjeravao izgovoriti u Sarajevu. U govoru, koji je prenosila bosanskohercegovačka televizija, Papa se obraćao kao da je u Sarajevu.

Tri godine kasnije, točnije 12. i 13. travnja 1997., napokon je došao trenutak ostvarenja toga posjeta. Nakon višemjesečnih priprema, 12. travnja u 16 sati iz međunarodne zračne luke Leonardo da Vinci Fiumicino u Rimu poletio je zrakoplov sa Svetim Ocem prema Sarajevu. Sat i pol kasnije spuštanje Papina zrakoplova na tlo sarajevske zračne luke označilo je novi tračak nade za ovu ratom napaćenu i razrušenu zemlju.

Odmah po dolasku Papa nije skrivao radost zbog ostvarenja toga hodočašća. To je istaknuo i u svom pozdravnom govoru: “Moja prva misao u ovome trenutku u kojemu mi je dano zakoračiti na bosanskohercegovačko tlo leti k Bogu koji je danas uslišio moju dugo gajenu želju da se ostvari ovo hodočašće.”

Poljubivši po izlasku iz zrakoplova bosanskohercegovačku zemlju, Papa je blagoslovio sve njezine ljude, pozvavši ih na trajno zalaganje za mir na ovim prostorima.

Mir će pobijediti ako svi budu znali raditi u istini i pravdi, idući istodobno ususret zakonitim očekivanjima stanovnika ovih krajeva koji u svojoj složenoj raznolikosti mogu postati znakom za čitavu Europu, istaknuo je Papa tom prigodom.

Sat po dolasku u Sarajevo, Papa je u katedrali Presvetog Srca Isusova slavio Večernju zajedno s nazočnim biskupima, svećenicima, Bogu posvećenim osobama, bogoslovima i sjemeništarcima.

Novi dan donio je rijeke hodočasnika koji su se već od ranoga jutra slijevale na koševski stadion, gdje se trebalo održati svečano misno slavlje koje će predvoditi papa Ivan Pavao II. Za tu prigodu izrađene su za sve suslavitelje misnice sa slikom Papina križa sprijeda i slikom sarajevske katedrale i oltarnog kamena iz 1244. godine. Te misnice se i danas koriste u župama diljem Vrhbosanske nadbiskupije.

U 10 i 30 na stadionu Koševo započelo je svečano euharistijsko slavlje koje je predvodio Sveti Otac uz suslavlje osam kardinala, većeg broja biskupa iz BiH, Hrvatske, drugih europskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država, velikog broja svećenika i uz 50 000 vjernika okupljenih iz svih krajeva BiH.

Unatoč ratnim stradanjima i razaranjima, svjedokom nove nade toga dana bili su i kameni temeljci te zvona koja je Papa pod misnim slavljem posvetio za nove crkve diljem Vrhbosanske nadbiskupije.

Devet godina nakon njegove smrti i sedamnaest godina nakon posjeta Sarajevu postavljen je spomenik sv. Ivanu Pavlu II. ispred sarajevske katedrale.

Kao što je tijekom rata u BiH Ivan Pavao II. u bazilici sv. Petra postavio “Svjetiljku mira” koja je trebala podsjetiti posjetitelje da se pomole za narod u BiH, tako će mu sada taj narod ovim spomenikom zahvaliti za sve što je učinio za ovu zemlju i puk koji u njoj živi. Spomenik treba podsjećati sve one koji pokraj njega prođu i na zadatak koji nam je Sveti Otac ostavio: izgradnju mira putem praštanja i pomirenja.

(www.jabuka.tv)5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.