14.000 radnika iz BiH otišlo u Sloveniju u prošloj godini

Neki čekaju vize pred Konzulatom Slovenije, drugi tek traže posao u ovoj zemlji. No, namjera im je ista – otići iz Bosne i Hercegovine.

U Banjoj Luci tisuće građana je u četvrtak na Sajmu zapošljavanja, tražilo bolju budućnost. To im obećava oko 20 slovenskih tvrtki koje su u BiH došle u potrazi za stotinama radnika, javlja N1.

Bolji život nadaju se ponudit će im Slovenija, država sa minimalnom plaćom od 640 eura, što je u odnosu na minimalac u BiH, više za oko 400 eura.

Tražimo vozače, stabilne poštene radnike. Plaćamo stabilno, stalno, mjesečno, dobro – za dobro odrađen rad, rekli su iz tvrtke Eurotek, Trebinje.

Poslodavac iz Slovenije Danica Starić rekla je za N1 i kolike su plaće kuhara u Sloveniji:

Ovisi od regije gdje se radi. Od 800 do 1300 eura.

Ovi ljudi otići će i daleko od svog rodnog kraja nastaviti život. Neki će biti kuhari, konobari, vozači, drugi elektrotehničari, čistači, zavarivači, CNC operateri. Na Sajmu se traži i sobarica, poštara, mesara.

Pretpostavljamo da se u roku od 2 sata nakupilo, više od 1000 posjetitelja. Danas imamo više od 20 izlagača, slovenskih poslodavca, koji nude preko 150 radnih mjesta, riječi su Špele Eruc sa slovenačkog portala za zapošljavanje Moje delo.com.

Samo Slovenija izdala je prošle godine gotovo 14.000 radnih dozvola za građane BIH. Odluka da odu kažu nije bila jednostavna, na sve je utjecala ekonomska situacija. U Sloveniji će vjeruju imati duplo veće plaće, ali razlog zašto odlaze navode, leži i u društveno – političkim okolnostima.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.