Mostar i Federacija BiH
 u istom košu Izbornog zakona

Stranačka izaslanstva HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) započela su jučer u Sarajevu razgovore o rješavanju statusa grada Mostara u okviru Izbornoga zakona, kao i druga pitanja vezana uz funkcioniranje ovoga grada koji se nalazi u stanju svojevrsne ustavne krize s obzirom da u njemu čak sedam godina nisu održani izbori, a jedinu vlast ima Gradska uprava i gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Bošnjaci i Hrvati

Uz to, razgovaralo se i o stanju u HNŽ-u, doznaje “Večernjak” od neimenovanog sudionika pregovora nakon kojih nije bilo, sukladno dogovoru, službenih izjava. 
Sastanku su nazočili predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, čelnik županijske Hercegovačko-neretvaske županijske organizacije Ljubo Bešlić, gradske organizacije Damir Džeba, Vlado Čuljak i Slađan Bevanda, dok su bošnjačku stranu predstavljali predsjednik SDA Bakir Izetbegović, Halid Genjac, Edin Mušić, Salem Marić i pravni savjetnik odvjetnik Damir Sadović.

Kako je istaknuo neimenovani dužnosnik, ovaj sastanak je prvi u nizu susreta, koji će se ubrzati da se započne s usuglašavanjem prijedloga za izmjene Izbornog zakona koji se tiče grada Mostara, piše Večernji list BiH. Pri tome su dužnosnici SDA iznijeli strahove oko mogućnosti da se Bošnjake nadglasa u Mostaru, kao i da imaju manjinsku ulogu u vlasti grada i županije, piše Večernji list.

Hrvatski, pak, dužnosnici opovrgnuli su tvrdnje kako je takva praksa na djelu, navodeći primjer kako gradonačelnik Ljubo Bešlić zajednički potpisuje proračun i njegovo izvršenje, iako je to jedinstven primjer koji ne postoji nigdje drugdje u BiH.

Nastavak razgovora

Od ranije su iz lokalnog SDA tražili da Mostar bude grad s dvije izborne jedinice, odnosno općine, kako bi se osigurala ravnopravna uloga Bošnjaka, što je slično jednome od rješenja koja su Hrvati predlagali prigodom izbora izaslanika u Dom naroda ili člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata kako bi se onemogućilo nadglasavanje od brojnijeg naroda. O detaljima i mogućim prijedlozima izmjena Izbornog zakona razgovori se nastavljaju već sljedećih dana.

Mostar je sastavni dio rasprava HDZ-a i SDA oko izmjena Izbornog zakona oko čega je inicijativu ranije najavio predsjedatelj Predsjedništva BiH i šef HDZ-a Dragan Čović. 
Izaslanstva su jučer razgovarala i kako osigurati da funkcioniraju javna poduzeća poput Vodovoda, Parkova, Komosa…, čijim su upravama istekli mandati.

Jednako tako razmatrane su i mogućnosti kako osigurati da HNŽ funkcionira normalno s obzirom na veliki broj presuda s odštetnim zahtjevima zaposlenika, ali i zakona oko kojih je podijeljena nadležnost županije i FBiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.