10 stvari koje će učvrstiti odnos roditelja i djeteta

Koliko puta ste sami upali u ovu stupicu?

Zbog tantruma nekog djeteta na blagajni u trgovini ili pak pristojnog „dobar dan“ trogodišnjaka u liftu zaključili da je djetetova majka (uključujući i dijete), fenomenalna ili pak fenomenalno loša?

Svi smo skloni donositi paušalne ocjene iako znamo da jedna lasta ne čini proljeće i da su odnosi mnogo kompleksniji od samo jednog ružnog ili lijepog kratkog iskustva. Taj zaključak je posebno važan kada promatrate odnos sa svojim vlastitim djetetom…

Da je izazovno biti roditelj to svi roditelji znaju. Čas idilična atmosfera i ljubav, čas dreka, svađe i ljutnja i tako u krug i često bez najave i jasnih uzroka.

Ali od previše ‘naknadne’ pameti i promišljanja samo će nas boljeti glava. Potrebno je djelovati i aktivno tražiti poboljšanja u odnosu. To je cjeloživotni zadatak svakog roditelja i on nikada ne bi smio biti završen.

10 stvari na kojima možemo raditi za dobar odnos s djetetom

1. Dijete vas pita što mislite o stvarima koje samo ne razumije. Vi činite isto i ozbiljno doživljavate djetetovo mišljenje.

2. Imate povjerenja u svoje dijete.

3. Možete se ispričati jedno drugom.

4. Znate i poštujete to što vaše dijete neke stvari može učiniti bolje od vas i priznajete mu to bez nelagode (bez obzira koliko godina ima).

5. Ne sramite se svog djeteta.

6. Ne uzimate za ozbiljno činjenicu da vas se vaše dijete ponekad srami ili misli da ste dosadni (jasno vam je da će to proći, naravno pod uvjetom da zaista niste dosadna oštrokondža)

7. Ne dajete djetetu osjećaj da je odgovorno za vaše blagostanje. Oboje znate da majke i djeca nisu prijatelji.

8. Možete razgovarati o trenutnim i prošlim problemima.

9. Pričate jedno drugome o svojim avanturama, ali ne morate znati sve jedno o drugome.

10. Čak i u lošim fazama znate koliko ste oboje važni. Nitko ne može zamijeniti majku, a niti dijete. To je jednostavno tako.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.