10 ludih činjenica koje sigurno niste znali

Ne sumnjamo da ćete među deset ludih informacija naći barem jednu koju već znate, no nadamo se da će ostalih devet zato biti ugodno nepoznate – jer nije li jedan od najljepših osjećaja saznati nešto novo?

Jastog – hrana za siromašne

Prije kraja 19. stoljeća jastog se smatrao hranom niskog staleža, jedva prikladnom za zatvorenike. Neke kolonije na obalama New Englanda odbijale su posluživati jastoga više od jednom tjedno. Razlog što je jastog kao hrana bio toliko omražen, vjerojatno je način njegove pripreme – kuhali su ga i zatim usoljavali. Jastog se najčešće usitnjavao i koristio kao gnojivo.

Noćno nebo je prošlost

Kad promatramo noćno nebo, zapravo promatramo prošlost. Gledamo onoliko daleko u prošlost koliko svjetlu treba da dođe do nas od zvijezde koja ga odašilje. Svijetlo putuje brzinom od oko 300.000 kilometara na sat, a najbliže zvijezde su udaljene oko pet svjetlosnih godina od Zemlje. Mliječni put sastoji se od oko 100 do 400 milijardi zvijezda, a u vidljivom svemiru postoji oko 170 milijardi galaksija.

Siroto računalo na Apollu 11

Računalo za navođenje na svemirskoj letjelici Apollo 11 koja je prva sletjela na Mjesec, imalo je samo 64 KB memorije i procesor koji je radio na 0.043 MHz. Toster koji ima gumbe za početak i kraj pečenja te za odleđivanje, ima složenije funkcije od tog računala.

Nezgoda prvog hoda po Mjesecu

Kad se tim koji je prvi hodao po Mjesecu vratio do modula za spuštanje Eagle, Buzz Aldrin je slučajno potrgao prekidač kojim se uključivao motor te letjelice. Uspjeli su popraviti neočekivanu štetu koja ih je mogla koštati života, koristeći keramičko nalivpero.

Googleovo pretraživanje

Na Googleovoj tražilici svakog dana traži se nešto novo. Nevjerojatnih 16 posto potraga su nikad prije traženi pojmovi.

Karaoke

Japanska riječ ‘karaoke’ zapravo znači prazan orkestar (kara=prazan, oke=orkestar).

Besmrtne meduze

Sićušne meduze Turritopsis nutricula koje žive na raznim mjestima u svijetu – od Japana i Španjolske do Paname – poznate su i kao besmrtne meduze jer mogu stvarati mlade stanice kad su u smrtnoj opasnosti.

Čudo obične olovke

Prosječna olovka može povući crtu dugačku oko 56 kilometara. Olovke inače mogu pisati i pod vodom te u bestežinskom stanju.

Mikrobi u ljudskom tijelu

Mikroorganizama koji žive u ljudskom tijelu ima deset puta više od ljudskih stanica, kojih je oko 100 bilijuna. Student kemijskog inženjeringa na Sveučilištu Bucknell, David Trauffer, opisao je tu činjenicu ‘kul, malo gadnom, no svakako vrlo zanimljivom’.

Lal Bihari i Udruga mrtvih

Ako se pitate tko je Lal Bihari, mogući odgovor jest – čovjek koji je ustao iz mrtvih. Lal Bihari proveo je 18 godina – od 1976. do 1994. – dokazujući da je živ. Indijska vlada ga je, naime, vodila kao mrtvog cijelo to vrijeme. U svom očaju Lal Bihari čak se kandidirao za seoski parlament u Lal Ganju kako bi dokazao da je živ. U Indiji to nije rijedak problem – između 10.000 i 40.000 ljudi mrtvi su u očima države, no u stvarnosti nisu. Lal Bihari osnovao je Udrugu mrtvih kako bi lobirao da im se vrate prava koja su izgubili. (tportal.hr)

(www.jabuka.tv)
Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.