Kad je pravo vrijeme za reći “Volim te”?

zaljubljeni, volim te

Upoznali ste nekog novog, volite provoditi vrijeme s njim/njom i stalno mislite na tu osobu? Jasno vam je da to nije samo prolazna stvar i da bi moglo potrajati. No, je li vrijeme da kažete “Volim te”? Kako će druga osoba reagirati? Hoće li reći “I ja tebe.”, hoće li reći “Ja ti još nisam spreman/spremna to reći.” ili ćete biti počašćeni s onim “Hvala”?

U romantičnim vezama “Volim te” može biti prekretnica, znak da veza postaje ozbiljnija, znači i novu razinu intimnosti ali može i puknuti ako druga osoba nije spremna na vezanje.

Tko prvi priznaje?
Vjerovali ili ne, muškarci su skloniji priznavati ljubav prije žena. I dok većina ljudi misli da će žene prije izgovoriti ove dvije riječi, istraživanja koja su psiholozi proveli (Harrison & Shortall, 2011) pokazuju da muškarci prvi priznaju ljubav, u omjeru tri naprema jedan. Muškarci također priznaju da su svjesni svojih osjećaja prije žena. Dok žene tvrde da je za ljubav potrebno nekoliko mjeseci, muškarci misle da je dovoljno i nekoliko tjedana.
Iako muškarci češće prvi izjavljuju ljubav, žene ipak emotivno više ulažu u odnos, a to dovodi do pitanja: Kad žene i muškarci kažu “volim te”, misle li na isto?

Kada muškarci kažu “volim te”, je li to znak njihove odanosti ili imaju i druge motive? Naime, istraživanja su pokazala vezu između tih riječi i vremena stupanja u spolne odnose. Iz evolucijske perspektive, za žene je stupanje u spolne odnose riskantnije i zato su opreznije, dok su muškarci u aktivnoj potrazi za seksom. Stoga “volim te” za muškarce može biti strateški čin. Time muškarci žele pokazati da im je stalo do ozbiljne veze, a zapravo žele samo seks.

Upravo zbog toga su neke žene skeptične prema preranim izjavama ljubavi, jer im one govore da ih muškarac želi što prije “odvući u krevet”. Zanimljivo je da je ženama puno draže čuti “volim te” poslje spolnog odnosa nego prije. Kad muškarci žele dugoročnu vezu, sretni su kad im žena kaže volim te ali najsretniji kad im to kaže nakon spolnog odnosa.

Imajući u vidu sve rečeno, kao i brojna istraživanja na tu temu, važno je da ste vi i vaš partner suglasni oko toga što te riječi znače. Želite li oboje samo fizičku ili i emocionalnu vezu? Komunikacija je i u ovom slučaju najbolji odgovor jer kako bi znali kad je pravo vrijeme za to, što to za vas znači i želite li prvi reći “volim te” morate znati što te riječi znače za vašeg partnera/partnericu, kao i za vas.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: