ŽZH: Za upotrebu pirotehnike kazne do 800 KM

Poznato je da za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana veći broj građana nabavlja i upotrebljava pirotehnička sredstva, što može dovesti do ozljeđivanja osoba i oštećenja imovine.

Kako uporaba pirotehničkih sredstava ne bi dovela do neželjenih posljedica policijski službenici Uprave policije MUP-a ŽZH-a narednih dana će poduzeti veći broj mjera i radnji u cilju održavanja povoljnoga stanja javnoga reda i mira tijekom predstojećih blagdana.

Zakonske odredbe

Oblast prometa i uporabe pirotehničkih sredstava u Županiji Zapadnohercegovačkoj regulirana je Zakonom o eksplozivnim tvarima za gospodarsku uporabu („Narodne novine Županije Zapadnohercegovačke“, broj: 20/13).

Tim Zakonom kategorizirana su četiri razreda pirotehničkih sredstava, kako slijedi:

Pirotehnička sredstva razreda I.

Pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke i koja su namijenjena za uporabu u ograničenim prostorima, uključujući i pirotehnička sredstva za vatromet namijenjena za uporabu unutar stambenih zgrada;

Pirotehnička sredstva razreda II.

Pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke i koja su namijenjena za vanjsku uporabu u ograničenim prostorima;

Pirotehnička sredstva razreda III.

Pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju srednji rizik, koja su namijenjena za vanjsku uporabu na velikim otvorenim prostorima i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje;

Pirotehnička sredstva razreda IV.

Pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju visok rizik, koja smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem (uobičajeno poznata kao sredstva za profesionalnu uporabu) i čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje.

Pirotehnička sredstva razreda I. mogu se prodavati na malo tijekom cijele godine, i osobama mlađim od 18 godina u prodavaonicama i kioscima.

Pirotehnička sredstva razreda II. mogu se prodavati na malo osobama starijim od 18 godina, samo u vremenskom razdoblju od 1. prosinca. do 1. siječnja.

Uporaba pirotehničkih sredstva razreda II. zabranjena je u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca.

U vremenskom razdoblju od 26. prosinca do 2. siječnja dopuštena je uporaba pirotehničkih sredstava razreda II., ali ni tada ih se ne smije upotrebljavati u zatvorenim prostorijama i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba.

Za prodaju i upotrebu pirotehničkih sredstava, koje se vrše suprotno gore navedenim zakonskim odredbama, predviđene su novčane kazne.

Tako npr. novčanom kaznom u iznosu od 200,00 do 800,00 KM kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja koristi pirotehnička sredstva razreda II. (petarde i sl.) izvan dozvoljenoga razdoblja ili ako ta sredstva koristi u dozvoljenom razdoblju u zatvorenim prostorijama ili na prostorima gdje se okuplja veći broj osoba

Apel građanima

Apeliramo na građane da djeci ne kupuju pirotehnička sredstva koja su neprimjerena njihovu uzrastu te da upozore djecu na opasnosti do kojih može dovesti nepažljiva ili nestručna uporaba pirotehničkih sredstava.

Pozivamo sve građane, i odrasle i djecu, na odgovornu upotrebu pirotehničkih sredstava kako bi predstojeći blagdani protekli u miru i u dostojanstvenom ozračju.

Uz želju da predstojeći blagdani proteknu u miru i u dostojanstvenom ozračju, vjernicima želimo čestit Božić, a svim građanima želimo sretnu i uspješnu novu godinu, priopćeno je iz Uprave policije MUP-a.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • S obzirom što se sve događa – svaku prodaju i uoprabu pirotehnike treba žestoko kazniti. Ali, netko “odozgo” dopušta švercerima da javno i tajno prodaju pirotehniku. Najgore je što dolazi u ruke djeci.

Komentiraj: