ŽZH: Veće plaće djelatnicima osnovnih škola

Djelatnici osnovnih škola u ŽZH-u od nove školske godine, jednako kao i zaposleni u srednjim školama ove županije, dobivat će za 5,5 posto višu plaću nego dosada.

Naime, u ponedjeljak je u zgradi Vlade Zapadnohercegovačke županije na sastanku između predstavnika Vlade ZHŽ-a i Neovisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama ZHŽ-a, potpisan novi kolektivni ugovor, piše Večernji list BiH.

Ugovor je ispred Vlade ŽZH-a potpisao premijer Zdenko Ćosić, a ispred Neovisnog sindikata zaposlenih u osnovnim školama predsjednica Vesna Ćorluka. Na sastanku su bili nazočni i ministar financija Toni Kraljević, ministrica pravosuđa i uprave Anita Markić, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Ružica Mikulić, kao i članovi Sindikata.

Nakon potpisivanja, predsjednik Ćosić i predsjednica Sindikata Vesna Ćorluka su izrazili zadovoljstvo postignutim sporazumom te nadu da će se uspješna suradnja nastaviti i ubuduće. Podsjetimo, plaće veće za 5,5 posto samo su dio boljih uvjeta koje osigurava novi kolektivni ugovor.

Naime, kao što smo već ranije pisali, rodilje će za vrijeme porodiljnog dopusta imati 100-postotni iznos plaće, s tim da će majke koje imaju troje i više djece moći, u razdoblju dok najmlađe dijete napuni dvije godine, raditi pola norme, a primati punu plaću.

Novim kolektivnim ugovorom regulirana je i isplata regresa, ali i jubilarnih nagrada za 10, 20 i 30 godina rada. Odlukom Vlade ŽZH-a isplata jubilarnih naknada za 10 godina bila je ukinuta.

Koeficijenti za djelatnike koji su pred mirovinom bit će povećani za 0,2, kako bi ostvarili veću mirovinu. Također, cijena prekovremenoga rada više neće biti 12 nego 15 KM po satu.

Kolektivni ugovor između Vlade Zapadnohercegovačke županije i sindikata potpisan je na razdoblje od godinu i pol dana.

(www.jabuka.tv)


28 komentara

 • Tj. Place ce se povisit za 35KM. Oooooooooooooooo uspjeha velika!!!!
  Topli obrok smanjen.
  Regres smanjen.
  Jednokratna pomoc u slucaju nesreca smanjena.

 • Dobro je kad imate topli i regres.
  vrtici nemaju ni normalnu placu a nikada regresa dobili nismo ..
  topli ne dobivamo godinama ..
  nama bi bilo veliko i 35 Km

 • Vece place imaju učitelji koji su kupili u Travniku diplomu nego oni koji su redovno zavrsili u Mostaru. Rade isti posao u ucionici. Nek je sramota ministrice i vlade.

 • A zašto profesori nemju istu plaću kao drugi proraćunski korisnici tj.1300 KM a profesori su plaćeni kao daktilografi , vozači , bravari .

 • Prepozna se svatko tko je trudom i znanjem zavrsio fakultet a vidi se tko je diplomu kupio.
  A neka se onaj tko je kupio nosi s tim,jer i ptice na grani znaju za takve kupljene diplome ..

 • U svakom slucaju to su male place i sa povisicom i bez povisice.
  Prosvjetni djelatnici odlaze u mirovinu sa minimalnim doprinosima bez njihove suglasnosti da im se doprinosi placaju na minimalan iznos ili nikako.

 • Ja mislim da ja sa višom školom trebam imati istu plaću kao ovi sa visokom.Ne mislim trošiti ni novce na školovanje,niti vozariti,ići na predavanja i polagati ispite.Mislim da sam jako pametna.Ovim putem pozdravljam svoje roditelje koji su me napravili ovako savršenu,pogotovo mamu i tatu.

 • Tko ne želi to povećanje neka ga preusmjeri nama.Nezadovoljne ženeturače po školama neka i dalje samo prigovaraju.Koja je to glad.Uvijek im malo.Valjda malo rade pa vrijeme popunjavaju ogovaranjem i prigovaranjem.Zavist i huja..to je hrana pojedinima.

 • Pravi primjer uciteljice.
  unikat sto posto.
  Blago mami i tati sto te imaju
  A uvijek je bilo isto imati visu i visoku skolu zar ne?

 • Sramota je objaviti da ste profesori ma povećali plaće 35 KM a prije 10 godina im unanjilu 10 posto, a znaći deset godina bila ta ista mala plaća a kolege sa VSS na istom županijakom proraćunu imaju 1300 KM neto minimalno.
  Plaćate profesore kao tajnice, vozače , bravare na županijskom proračunu
  Da li ovo povećanja povećanje od 5 posto na troškove života koje bi trebalo svske godine isplaćivati. A najprije trebate sindikati tražiti izjednačenje plaća sa ostalim proračunskim korisnicima VSS .

 • u fealu nemaju ni inžinjeri puno veću plaću nego vi, pa što se bunite?Najbolje bi bilo da se svi moremo zaposlit kod Z.Mamića u zagrebački Dinamo.
  Vjerovali ili ne, oko teristo (300) obitelji on drži na platnom spisku u Dinamu.
  Prosječna plaća je oko osam,(8) tisuća kuna. Čistačice imaju više od 6 tisuća kuna, eto par podataka pa nek se zamisle naši robovlasnici, to jest seoski lumpenproleteri koji bjedno plaćaju svoje radnike….

 • Radim u prosvjeti i nemam pojma što se stalno bunimo,nego kako svi tako i ja.5-6 sati dnevno posla,uvijek u suvu i u toplu,blagdane i praznike ne radimo.Kad slušam priče drugih ljudi,ostanem bez teksta…

 • A što bi inžinjeri u Fealu imali veću plaću od profesora a eto ha, ha ti napisa da i u privatnika inžinjeri /su všs/imaju veću malo plaću .
  E nije pošteno da profesor nema istu plaću kao i ostali proračunski korisnici tj.barem 1300 KM a ne ko daktilografi, tajnice, vozači i bravari sa trogodišnjom školom.
  To je poniženje struke i naše djece.

 • XL ne radiš ti nigdje da radiš cjenila bi svoj rad i dostojanstvo al ti nemaš od toga ni jedno šutiš podržavaš ovaj javašluk za to nam je sve ovako nakaradno

 • Ne razumijem di je problem
  I zasto bi netko ko radi danas tri sata odnosno 3×45 min. Imao tri puta veću plaću od onoga tko radi 8 sati,
  Čemu ta privilegia, kod nas u švicarskoj čistacica za svoj rad u školi naplati min. 4000€ plus plaćen odmor topli obrok,svaki prekovremeni 35€ zdrastveno, sve moguće, mi ovdje za mjesec zaradimo vašu godišnju plaću

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.