ŽZH: U planu je nabavka vatrogasnih vozila s ljestvama

Vatrogasci u Županiji Zapadnohercegovačkoj u prva tri mjeseca ove godine imali su 359 intervencija što je najviše otkada Uprava civilne zaštite vodi evidenciju.

Od ukupnog broja požara 188 se odnosilo na požare trave i niskog raslinja, u 132 slučaja radilo se o šumskim požarima, a zabilježeno je i 16 požara na stambenim objektima. Ukupno je izgorjelo 1.439 ha površine od toga 1.301 hektar šume.

Mi raspolažemo skromnim resursima u borbi protiv požara, kada su u pitanju ljudstvo i tehnika, pa nam se događa da imamo istovremeno više požara na području jedne vatrogasne postrojbe te su vatrogasci primorani ići na novu intervenciju, a nisu u potpunosti pogasili požar na požarištu na koje se kasnije moraju vraćati. Tako nam se događa da isti požar gasimo i po nekoliko dana što iscrpljuje vatrogasce i financijski značajno povećava troškove, kazao je u razgovoru za Fenu pomoćnik ravnatelja Uprava civilne zaštite ŽZH Mladen Bošnjak.

Na području ŽZH djeluju četiri profesionalne vatrogasne postrojbe (Široki Brijeg, Ljubuški, Grude i Posušje) i dobrovoljna vatrogasna društva Gorica, Mokro, Kočerin.

Nedavno su formirana nova dobrovoljna vatrogasna društva Rakitno i Tihaljina, dok je Vir u fazi registriranja.

Požarnu sezonu očekujemo s 47 profesionalnih vatrogasaca i 106 vatrogasaca u DVD-ima. Pored njih, djeluje i Vatrogasna postrojba Violeta Grude koja u svom sastavu ima 14 vatrogasaca, kazao je Bošnjak.

Po njegovim riječima, suradnja i između vatrogasnih postrojbi na razini županije, kao i susjednih županija, je dobra i zadovoljavajuća, međutim problematična je suradnja s višim razinama vlasti.

Naročito se to odnosi na angažman helikoptera Oružanih snaga BiH za gašenje požara iz zraka na nepristupačnom terenu. Zbog složene procedure traženja nerado se odlučujemo da istu zatražimo, a ako je i zatražimo, helikopteri obično ne stignu na vrijeme ili uopće ne stignu, istaknuo je.

Komentirajući materijalnu opremljenost vatrogasnih postrojbi u ŽZH, Bošnjak je kazao kako vatrogasci posjeduju opremu i vatrogasna vozila za gašenje požara otvorenih prostora te opremu i višenamjenska vozila za tehničke intervencije, prvenstveno kod težih prometnih nesreća kada je potrebno izvlačiti unesrećene osobe iz karamboliranih vozila.

U planu je nabavka vatrogasnih vozila s ljestvama koja su nužna kod požara na stambenim objektima, industrijskim objektima i sličnim objektima.

Bošnjak je dodao kako je nužno opremiti postojeća i novoformirana dobrovoljna vatrogasna društva pa je na inicijativu Uprave civilne zaštite formirana zajednička služba za zaštitu od požara u koju su uključeno predstavnici DVD-ova.

Dio opreme bit će nabavljen vlastitima sredstvima i kroz IPA II projekt Bosna Hercegovina – Crna Gora “Unapređenje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe”.

Pored opreme za vatrogasce tim projektom je osigurana izgradnja poligona za vatrogasne vježbe u Grudama u poslovnoj zoni Pogana Vlaka – Poljanice te nadogradnja projekta Holistic.

U okviru projekta Holistic (autonomni sustav za nadzor i praćenje šumskih požara) bit će instaliran video oprema uz pomoć kojeg će vatrogasci moći imati nadzor svog područja u realnom vremenu.

Ovaj napredni sustav ima za cilj uspostavljanje virtualne mreže za upozorenja na šumske požare i time smanjenje vremena odziva, kako bi se poboljšale i koordinirale preventivne i interventne mjere, čime bi se smanjile opožarene površine, materijalni i ljudski gubici. Ovaj sustav će osigurati 24-satni nadzor većeg dijela Županije Zapadnohercegovačke, s mogućnošću proširenja video-nadzora i na druga potencijalno ugrožena područja naše županije. Kamere imaju mogućnost prepoznavanja dima na visini od 10 metara iznad zemlje na maksimalnoj udaljenosti od 15 km, s mogućnosti zumiranja do 6 km, te šalju zvučni ili svjetlosni alarm u Županijski operativni centar u Grudama, pojasnio je Bošnjak.

Pored profesionalne obučenosti i materijalne opremljenosti gasitelja, ono na čemu treba konstanto raditi je edukacija stanovništva o opasnostima od paljenja vatre na otvorenom, ocijenio je.

Stalno apeliramo na građane da svojim ponašanjem ne ugrožavaju svoje i tuđe živote, svoju i tuđu imovinu te da ne pale vatra na otvorenom prostoru u vrijeme požarne sezone, a naročito kada su atmosferski uvjeti takvi da pogoduju brzom širenju požara što za sobom povlači kaznene i druge sankcije iz Kaznenog zakona FBiH i Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva. Indikativno je da se svake godine gotovo redovito ponavljaju požari na istim lokacijama što ne može biti slučajno, rekao je Bošnjak.

Osvrnuo se i na divlje deponije koje uzrokuju brojne probleme i koje su mjesta na kojima često izbijaju požari.

Nažalost u našoj županiji imamo velikih broj takvih deponija, a pojedine su toliko velike, poput deponije starih guma na lokaciji Gorica, da mogu izazvati pravi ekocid. Pozvao bih odgovorne institucije i ekološke udruge da se pokrenu akcije čišćenja takvih deponija i onemogućavanje daljnjeg odlaganja otpada na njima, istaknuo je Bošnjak.

(Fena)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.