ŽZH: Studentima od 1. rujna puna cijena smještaja u SCM – Jabuka.tv

ŽZH: Studentima od 1. rujna puna cijena smještaja u SCM

Studentski centar Mostar rezultate natječaja za prijem starijih studenata na smještaj i ishranu za akademsku 2017./18. godinu objavio je prije nekoliko dana gdje će prema istom primiti 260 studenata starijih godina, dok natječaj za brucoše slijedi u rujnu, prenosi Pogled.ba.

Neodgovornost Županije Zapadnohercegovačke

Ovih dana naveliko se pisalo u medijima o vrhunskim uslugama i aktivnostima ovoga centra, od tri obroka dnevno za studente do mnoštva dodatnih sadržaja, kao što su sportovi, rekreacija, kulturni i edukacijski sadržaji, koji ovaj dom čine jedinstvenim u Bosni i Hercegovini, što se pokazalo i većom potražnjom za smještajem od 10% u odnosu na prošlu godinu.

Nažalost, Studentski centar uvelike je blokiran u svom radu i širenju usluga zbog neplaćanja subvencije od strane Županije Zapadnohercegovačke,  koja već tri do četiri godine stvara velika dugovanja, a koja su ove godine akumulirali. U posljednjoj akademskoj godini uplatili su subvenciju za samo jedan mjesec, i to prosinac 2016. godine, a danas smo u kolovozu 2017. godine, i tako pokazali veliku nebrigu za svoje studente, doznaje se od glasnogovornice centra Anite Glibić.

Nebriga za studente

Također, ova Županija najbrojnija je među studentima u centru i, kako ističe Glibić, daljnje poslovanje gomilanjem duga ove Županije Studentskom centru Mostar čini nemogućim. Kako se to ne bi dogodilo, Upravno vijeće Studentskoga centra Mostar donijelo je odluku, kako ističu isključivo nebrigom Županije Zapadnohercegovačke, studentima koji dolaze iz ove županije od 1. rujna 2017. godine naplaćivati puni iznos mjesečnoga boravka i ishrane u iznosu od 345 KM.

“Jako nam je žao što su studenti i njihove obitelji žrtve ovoga problema, ali uprava Centra iscrpila je sve komunikacijske kanale, zakonske mjere, pa i dobru volju kako bi naplatili ono što je ova Županija dužna svojim studentima, čak su i sami studenti u svibnju potpisali peticiju sa zahtjevom prema ŽZH i tražili svoja prava, međutim ni tu nije bilo odgovora” kazala je Anita Glibić, glasnogovornica Studentskoga centra Mostar.

Glibić je dodala: “Ovim putem želim u ime Centra uputiti ispriku studentima ove Županije, posebno studentima sa socijalnim statusom i studentima bez jednoga ili oba roditelja, naš centar otvoren je studentima od Unsko-sanske županije do Distrika Brčko, Republike Hrvatske, Slovenije, Republike Srpske i nikada nitko nije zauzeo ovako negativan stav prema studentima i mi moramo konačno reagirati.”

Nagomilani dugovi dosegli 370.000KM

Glibić dodaje kako centar, osim 500 studenata koji žive u domu, nudi prehranu za još 400 do 500 vanjskih studenata tijekom akademske godine, po čemu su također jedinstveni u BiH, i neće dopustiti jednoj županiji da naruši kvalitetu svim ostalim studentima koji su naporno učili i trudili se kako bi zasluženo dobili mjesto u domu.

Kako se pisalo ranije, dug ove Županije prema Studentskom centru Mostar dosegao je 370.000 KM i nakon velikoga broja dopisa, zamolbi, pa i studentske peticije na račun Studentskoga centra, niti jedna marka mjesecima nije uplaćena od strane spomenute Županije.

(Pogled.ba)


20 komentara

 • Buni se SCM jer ŽZH hoće da novac dade svakom studentu, a ne SCM pa tko je u centru neka sebi plati, a tko je privatno da imaju mista prava, a SCM traži da se sav novac uplati njima a ne studentima, pa sad prigovaraju.

 • Ja bih to ukinuo putuj od kuće na ispite kao što su putovali i prije rata koji su studrali, jer većina studenata umjesto da uče samo im je bliže za izlazak u grad.

  • Jao. Nisu svi studenti iz Studenti iz Sirokog. Gdje su oni iz nepristupacnih sela kojima je nezgodno vozarit! U sustini, svima ne nezgodno. Bio sam godinu dana student u Mostaru, radi ovakvih i slicnih sr**a put pod noge i na drugi fax – Hrvatska, Njemacka ili Danska.

 • A tko to sebi može priuštit da svaki dan putuje na faks i nazad. Marvo jedna HDZ-ovska. Vama netreba za vašu djecu za dom. Vi ste svojim genijalcima kupili stan da ima za svaki slučaj. Studirati izgleda mogu samo djeca tajkuna a ostali sadit cmilje i duhan. E neće moći, narodu je više dosta vaše tiranije. A dvadeset godina sam vam davao glas radi nekog tobož Hrvatskog pitanja. Jedno veliko iz dubine duše. Sramite se, a sve katolici u prvim redovima. FUUUJ!

    • Ja prvenstveno mislim na studente iz Sirokog. Meni je iskreno smijesno kad vidim koliko nasih zivi dole za vrijeme faksa i zauzimaju mjesta studentima iz Bosne i daljih mjesta iz Hercegovine… Eto zna se nekada desiti da budu takva predavanja, ali nije svaki dan tako. Ja sam na 4. godini, stopas, ides s busom, 5x isplativije nego da zivim dole. Ako i hoces zivjeti u pristojnom stanu, trebas minimalno 300-400 mjesecno plus sve ostalo sto ide, rezije, kave…

 • A u Zagrebu smještaj i ishrana 350 kuna i na fakultetima nema upisnina a u Mostaru 1800 KM i ispiti se plaćaju.
  Zato ako niste položil državnu i maturu izdržite prvu godinu u Mostaru i prebacite se u Zagreb jeftinije i bolje.

 • Dali su zavrsili i osnovnu oni koji brinu ili bi trebali brinut da se za studente uplati?
  Obrazovanje treba omogucit svima slabijeg imovinskog stanja ,a onima koji imaju novac neka plate ,solidarni budite ili mozda vasa djeca ocekuju na tacni i diplomu gratis.

 • Ako ovo zupanija ne sredi ode jos 500tinjak mladih glava u njemacku na baustelu, al nema veze budu tu rupu u hercegovini arapi brzo naselili

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.