ŽZH: Roditelji postavili pitanja ministrici Mikulić

Ne redakcijski mail portala Jabuka.tv pristiglo je pismo ministrici obrazovanja ŽZH Ružici Mikulić koje je potpisano s ”Roditelji ŽZH” te ga prenosimo u cijelosti bez uredničkih intervencija:

Prijedlog izmjene nacrta

”Poštovana ministrice, roditelji uključeni u proces donošenja novog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, daju punu potporu Vašim nastojanjima za poboljšanjem i unaprijeđenjem odgojno-obrazovnog sustava u našoj Županiji.

Zahvaljujemo Vam što provođenjem javnih rasprava omogućujete široj javnosti sudjelovanje u odlukama, koje su itekako bitne za život i budućnost naše djece. Svjedocima smo onim vremenima kada roditelje nitko nije ništa pitao i kada se u nekim drugim mjestima i centrima, na neke druge načine, odlučivalo o obrazovanju u ovim krajevima.

Želimo biti konstruktivni i pridonijeti iznalaženju najboljih modela i načina. Želimo biti u potpunosti otvoreni Vašim sugestijama, prijedlozima pa i konstruktivnoj kritici. Zahvaljujemo što shvaćate kako mi, roditelji, nismo neka „bezlična masa“ i kako među nama ima različitih stručnjaka (sociolozi, pedagozi, defektolozi, profesori na fakultetima i srednjim školama, učitelji u osnovnim školama, liječnici, pravnici, novinari, državni službenici, poduzetnici, ravnatelji i djelatnici različitih ustanova zavoda i instituta na domaćoj i europskoj razini, itd. ) koji mogu, ne samo roditeljstvom nego i stručno, zvanjem i znanjem, itekako pripomoći.

Ujedno naglašavamo, roditelji neće dati potporu kozmetičkim promjenama, promjenama koje ne bi pridonijele unaprjeđenju sustava, promjenama koje nisu u skladu sa moralnim, vjerskim i prirodnim zakonitostima, bez obzira iz kojih i kakvih otvorenih ili zatvorenih društava i „kuhinja“ dolazile inicijative te vrste.

U cilju što boljeg iznalaženja rješenja, u prilogu ovoga pisma, dostavljamo Vam prijedloge izmjena nacrta”, stoji u priopćenju potpisanom ”Roditelji ŽZH”.

”Roditelji ŽZH” postavili su i devet pitanja:

1.) Je li prije donošenja ovog nacrta, provedena analiza dosadašnjeg stanja sustava odgoja i obrazovanja u ŽZH? Ukoliko jest, zanima nas tko je istu provodio, kojom znanstvenom metodom, na kojem i kolikom uzorku i u kojem razdoblju? Ukoliko nije, držite li primjerenim, donijeti jedan ovoliko važan zakon, bez temeljitog promišljanja i analiziranja dosadašnjeg stanja?

2.) Tko su članovi, radne skupine koja je ministarstvu predložila ovaj nacrt, koje su njihove preference i kompetencije?

3.) Zašto niste u nacrtu predložili činjenicu kako je osnovni odgoj i obrazovanje djelatnost od posebnog društvenog značaja? Ili, možda imate drugačiji stav?

4.) Poznato je kako je pučanstvo naše Županije u svakom pogledu usmjereno ka Europi, a upravo je upravo hrvatski član predsjedništva BiH, predao zahtjev za članstvo u EU. S tim u svezi, nije poznato, zašto ste u ciljevima odgoja i obrazovanja u osnovnim školama, izostavili europski i europskoj, odnosno zašto niste precizirali “Postizanje standarda znanja koji se mogu uspoređivati na međunarodnoj, odnosno europskoj razini, i koji osiguravaju uključivanje i nastavak školovanja u međunarodnom ili europskom obrazovnom sustavu“ kao što je to i Okvirni zakon predvidio? Odnosno, zašto navodite konstataciju “Postizanje standarda znanja koji se mogu uspoređivati na međusobnoj, odnosno svjetskoj razini,“ Što podrazumijevate pod međusobnoj, odnosi li se to na dva sela ili dva učenika? Mislite li kako naša djeca nemaju potencijala za postizanje standarda znanja, koji se mogu uspoređivati na međunarodnoj razini? Što podrazumijevate pod svjetskom razinom? Uključuje li to i zemlje poput Sjeverne Koreje ili znači nešto maglovit?

5.) Zašto smatrate kako pedagoški standardi i normativi trebaju osigurati razvoj samo obrazovnog, a ne i odgojnog sustava, što navodi članak 5.? Jesu li OŠ u našoj županiji odgojno-obrazovne ustanove ili samo obrazovne?

6.) U nacrtu zakona ste predvidjeli uvođenje privatnih osnovnih škola u kojima bi se naplaćivala školarina, (“Učenici koji pohađaju privatne škole s pravom javnosti plaćaju naknadu za obrazovanje..”). Obrazložite nam, kako bi ta mjera unaprijedila i poboljšala odgojno-obrazovni sustav? Osobito nam obrazložite, na koji način bi ta mjera unaprijedila i poboljšala odgojno-obrazovni sustav, kod većinskog dijela pučanstva, koji je ekonomski srozan do te mjere da jedva sastavlja kraj s krajem i koji jedva nekako uspijeva osigurati nužne knjige, hranu i odjeću za svoju djecu? Kako od njih očekivati još i plaćanje školarine? Zar ne bi bilo poželjno ići ka tome da se toj kategoriji pučanstva, omoguće i besplatni udžbenici i sve ostalo besplatno, u sferi obaveznog obrazovanja?

7.) U obrazloženju potreba donošenja ovog Zakona navedeno je „Potreba donošenja novoga zakona nametnula se kao nužnost u nastojanju stvaranja primjerenih zakonskih pretpostavki za učinkovitije funkcioniranje svih sudionika u odgoju i obrazovanju u osnovnoj školi, sukladno pojavama i promjenama koje se svakodnevno događaju u društvu.“ Molimo vas, navedete nam, na koje ste točno pojave i promjene mislili?

8.) U obrazloženju potreba donošenja ovog Zakona navedeno je „U nastojanju da se pojača odgovornost svih subjekata.“ U kojem članku nacrta je razvidna pojačana odgovornost subjekata? O kojim subjektima je riječ i na koji način će se odvijati pojačavanje odgovornosti?

9.) Zašto se u nacrtu Zakona koristi terminologija koja može značiti otvaranje vrata tzv. rodnoj ideologiji. Molimo da nam precizno i jasno iznesete stav Ministarstva u svezi tzv. rodne ideologije i isti nam obrazložite.

(www.jabuka.tv)

20 komentara

 • E kako je ovo lipo napisano,,,a sad malo na naski,,,nasoj dici netreba ni mrva vise znanja od ovog sto sada uce,jet di god dodjemo nacitaniji smo od vecine u inozemstvu pogotovo,,,uce i ucili smo ovosvjetske gluposti i pamtili godine koje nam nikad u zivotu nece trebate,osim neznatnom broju pojedinaca koji su to mogli nauciti kad im bude trebalo,,,nije to podpojmom opce znanje,,a da nasoj dici sada namecete upoznavanje o lezbam i pederima,e malo der promislite ,,toliko smo svi bombardirani informacijama putem tv i interneta i mislim da vam ni roditelji ni kler na nasem podrucju nebi to olako dozvolili !!!S postovanjem NESKOLOVAN RODITELJ !

 • Rasporedite profesore da rade u mjestima stanovanja bilo bi jeftinije i pametnije a ne samo svake godinie nanovo primati novi kadar a na nivou županije ima viška već sada a djece u tisućama manje.
  Iako zna svak da se primaju samo oni koji su podobni .

 • Netko samo piše otvorena pisma po internetu. Izgleda da je vragu nestalo posla ili se nema s kim svađati pa se ide dijeliti “nauku” kao da drugi ništa ne znaju. Mnogi znaju čiji je rukopis pa nas ne čudi zapovjednički stil pisma.

 • Nemoj te misliti samo za svoje guzice nikog nebriga za djecu da ih je briga uveli bi red samo se misli na se koga briga za djecu nikoga

 • tako je mislite na FINANCISKE MOGUČNOSTI DIJECE ODNOSNO RODITELJA II DA DIJECA NEKUPE PO 20 KM ZA POKLON RAZREDNICI ILI RAZREDNIKA JER MNOGI NEMAJU DA DAJU ZA SENVIĆ UJUTRO KAD POĐU VI KOJISTE SE SNAŠLI 90 TIH NEMOŽEMO VAS PRATITI MI POŠTENI

 • Podrska ministrici,normalna zena,postuje zakon po kojim djeca pog.imaju prioritet pri jednakim uvjetima,ministar mupa i gos.ministrica taj zakon postuju,hvala im.

 • Neka nam ministrica objasni kako je poništila odluku nastavničkog vijeća u srednjoj školi u Ljubuškom.
  Izbacili su tatine sinove zbog fizičkog maltretiranja učenika, a ministrica zajedno s inspektoricom Đerek poniti odluku i vrati ih.
  Sramotno i zastrašujuće!

 • Bio sam na raspravi nešto me je ubolo u oko u tom nacrtu u zakonu
  članak 1 stavak 5.nazivi i drugi izrazi upotrijebljeni u ovom zakonu a koji ima RODNO ZNAČENJE bez obzira jesu li korišteni u muškom ili ženskom rodu obuhvaćaju na jednak način i muški i ženski rod.kOJI NEZNAJU šTA SE POKUŠAVA UVESTI NEKA POSJETI INTERNET. za ovo jedan veliki minus ministrice-

 • Valjda su na raspravi #naučnici shvatili da za pisanje zakona treba poznavati odgojno-obrazovni sustav iznutra i izvana.

Komentiraj: