ŽZH prva u BiH krenula u reformu srednjeg strukovnog obrazovanja

Županija Zapadnohercegovačka prva je u Bosni i Hercegovini krenula u veliku reformu srednjeg strukovnog obrazovanja.

Tim povodom je u hotelu Otok u Grudama u četvrtak održan okrugli stol na kojem su, između ostalih, sudjelovali gospodarstvenici, ravnatelji škola te predstavnici resornog županijskog ministarstva.

Prvi smo u Bosni i Hercegovini koji smo se odlučili na taj iskorak i zaista predstavlja veliku reformu u obrazovanju. Naša županija je, kao što je svima poznato, druga po uspješnosti u Federaciji BiH i u jedno ruku mi to dugujemo i našim gospodarstvenicima, našim učenicima i na kraju kraju našoj budućnosti. Naša županija je jednostavno korak ispred svih i odlučili smo se na ovaj jedan veliki iskorak.

Gotov je radni materijal novog Zakona o srednjem strukovnom obrazovanju i obuci u kojem je naglasak na praktičnoj nastavi gdje će učenici tijekom svog obrazovanja u srednjoj strukovnoj školi imati obuku u opremljenim kabinetima u školama. Također, praktičnu nastavnu će obavljati i u realnom sektoru odnosno kod gospodarstvenika, izjavila je za portal Jabuka.tv ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Daniela Perić.

Daniela Perić

Na radnom dijelu okruglog stola okupili su se svi koji su uključeni u ovaj zahtjevan proces jer, kako ističe ministrica Perić, jedino zajedno mogu postići sve što ova reforma donosi.

Cilj nam je svima da učenici tijekom školovanja imaju iskustva i obavljaju praksu u realnom sektoru te da nakon završetka svog obrazovanja budu prepoznatljivi i konkurentni te da nađu svoje mjesto na tržištu rada. Ujedno će učenici već tijekom srednje škole kroz praksu primiti radne navike. Ovaj zakon omogućuje to da poslodavci prepoznaju kvalitetne i vrijedne učenike te ih zadrže da rade kod njih, rekla nam je ministrica Perić.

Zakon je još u fazi pripreme odnosno gotova je radna verzija koja je prezentirana na okruglom stolu u Grudama.

Čekamo komentare naših gospodarstvenika, ravnatelja škola, profesora srednjih strukovnih škola, sindikata i svih koji su uključeni u ovaj proces kako bi se zakon mogao prilagoditi. Cilj nam je da ovaj zakon bude primjenjiv svima nama koji sudjelujemo u tome. Najveća odgovornost je na Ministarstvu, ali nije jedina. Svi moramo biti uključeni pa i roditelji, zaključila je u izjavi za portal Jabuka.tv ministrica obrazovanja ŽZH Daniela Perić zahvalivši se austrijskom uredu za obrazovanje za veliku podršku.

Nakon radnog dijela sastanka, sudionicima su se pridružili predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović s ministrima kao i veleposlanica Austrije u BiH Ulrike Hartman.

Poznati hercegovački gospodarstvenik Petar Ćorluka smatra da teorija bez prakse ne vrijedi ništa.

Ne trebamo ništa izmišljati. Mislim da je to u zapadnom svijetu, pogotovo u Njemačkoj, da se teorija i praksa implementiraju skupa. Jer teorija ako nije primijenjena, ona nema nikakvu vrijednost. Mislim da treba uvesti, kao što je to u Njemačkoj, dualno obrazovanje i kabinetsku nastavu te praksu u firmama koje imaju dobru organizaciju koja će se još dodatno poboljšati, rekao nam je Ćorluka.

Smjerovi u srednjim školama u većini slučajeva ne prate potražnju na tržištu, a Ćorluka ističe da se trendovi moraju pratiti.

Petar Ćorluka

Nove tehnologije su tu na tržištu. Da bi mi bili konkurentni, moramo imati alate, znanje, najnoviju tehnologiju i dobre sirovine da bi mogli biti konkurenti na tržištu. To se može postići cjeloživotnim učenjem. Učenje ne može samo biti ni srednja škola ni fakultet jer se tolikom brzinom mijenjaju stvari. Trendovi se moraju pratiti, i u školi i izvan škole, i na poslu i izvan posla. Nadam se da smo mi ovdje dobro organizirani i za svaku pohvalu je ova inicijativa za koju smatram da će uroditi plodom, zaključio je u izjavi za portal Jabuka.tv grudski gospodarstvenik Petar Ćorluka, vlasnik Violete i čapljinske Laste.

Ovakvih i sličnih okruglih stolova na temu reforme srednjeg strukovnog obrazovanja, kako su najavili iz Ministarstva, bit će još. Kažu da si ne žele zadavati rokove, ali ističu da se radi punom parom te da je većina kapaciteta usmjerena na ovu veliku reformu obrazovanja.

(www.jabuka.tv)

36 komentara

 • Svi ovi zajedno. TZ. stručnjaci nisu u stanju udžbenike za Hrvatsku djecu napisati. Toliko grešaka ima, da bi te udžbenike bolje napisalo dijete u 8 razredu.

 • Reformu moraju provoditi školovani ljudi sa iskustvom a ne piskarala sa kupljenim diplomama, prednjačite u čemu, kakve su vam škole, kolike su plaće nastavnika i učitelja prednjačite u voznom parku i mućkama, daju se pare privatnicima a paplaće bijeda drugi sa zada možda okrenete rang listu pa čiate naopako

 • Ministra gospodarstva ne zanima gospodarstvo . Ta ce Violeta s 2 tisuce zaposlenih, ovo je gospodinu ministru gubljenje vrimena. Ima prisnijeg posla

 • Treba pratit i trend poskupljenja života s plaćama koje gospodarstvenici nude radniku možda bi se barem malo u lažio problem nedostatka radne snage.

 • Trebaju gospoda gospodarstvenici pratiti trend poskupljenja života radnika i sukladno tome im omogućiti korektne plaće pa bi na taj način barem malo ublažili nedostatak radne snage.

 • Sve to dobro govori Ćorluka, samo zna li on da se u Zapadnim zemljama, naročito u Njemačkoj, koju spominje, praksa plaća!? Nadat je se da će tako biti i kod nas, jer nigdje nema badava radne snage!

 • Sa moga stajališta ovo je super, dok budu dolazili na praksu, imam skoro besplatnu radni snagu, kad završe školu, imat ću već radnika sa iskustvom kojeg ću vezati uza se ugovorom i mizernom plaćom.
  Ja sretan, za druge ne znam.

 • Bil moglo kod mene bogare ti ove drčine svrnit nešto kontan virdžinije posudit 30 iljda da mi se okrenit ta i ove gazdurine ne plaćaju drčini kad in štogod zavajde ee
  Bogare ti ja ću isto dat po sendvič a zar će štogod i privredi e tako tako

 • Znam da feal kuhari koji su bili na praksi za vrineme pokJoze Bogdana imali plaćenu praksu a na drugim mjestima se ne plaća u trgobini im nedaju jest a sve rade

 • Reformu skolstva treba izvest i tako da dajete prosvjetarima uz normalne place i stalna radna mjesta , a ne skoro do penzije vade papirine i kidate im staz .Kako te osobe mogu radjati djecu bez stalnog posla ili kredit podic i zenit se i udavat.Netko odmah dobije posao , a netko sto godina moze cekat.

 • Trose se novci bez potrebno, na puteljke po mokarskom polju, od Polugrine do Bilusina , ne pomaže se ljudima kako doci na svoje njive za obrafj???

 • Gospodi koja su na slici je bilo bitna samo potvrda sa prakse.Bitno je papir donijet a jesi li bio na praksi ili nisi to mu nije bilo važno.Eeeee
  A vi bi našu djecu na praksu,da vam dzaba rade ili za sendvic i sok. A hoćete li vi odgovarati za život naše djece u slučaju da se desi neka nezgoda na radu,na stroju,bilo gdje.Tko je za to zadužen?Bolje vam je educirajte pojedine profesore kako se pravilno izvodi nastava.

  • Eee zato oni imaju roditelje koji su rekli svojoj djeci ,nemojte slučajno nešto radit ili naučiti nedaj Bože samo sjedi i gledaj u mobitel ovi vas iskorištavaju ,to mi je puno učenika reklo u 25 godina radnog iskustva .

 • Ma ovi gore što se prave pametni nek prvo pročitaju. Pa ovo i je zakon da se praksa PLAĆA, da su učenici osigurani, da se sve regulira. Da imaju PRAVU praksu, da moraju dolaziti. Ako su upisali za kuhara, da nakon školovanja znaju kuhati a ne da nikada nisu vidjeli kuhinju kao što je to sada.

 • Sta je aa placama u prosvjeti, kada smo drugi a po placama zadnji.
  Kolika je razlika na razini premijera i ministara. Oni imaju najvece place od svih zupanija….

  Te floskule drugi smo al eto nema para, kako drugi a nema para.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.