ŽZH: Promjene oko ostvarivanja egzistencijalne braniteljske naknade

Na sjednici Skupštine Županije zapadnohercegovačke usvojene Izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji.

Po riječima ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Mladena Begića, jedan od novina je to što će pravo na egzistencijalnu naknadu moći nasljeđivati bračni partneri nakon smrti supružnika što do sada nije bio slučaj.

Dopuna ovog zakona se odnosi na to da ćemo uvesti pravo za sve supružnike umrlih razvojačenih branitelja bez ikakvih ograničenja. Nema dobnih ograničenja, a ni odredbe da mora biti na zavodu za zapošljavanje, a jedino ograničenje je ono prema federalnom propisu i vezano je uz prekodobne cenzuse, odnosno onaj tko nije u radnom odnosu i onaj tko ne prima mirovinu moći će ostvariti egzistencijalnu naknadu pod uvjetom da je umrli supružnik najmanje godinu dana bio pripadnik HVO-a, istaknuo je Begić.

Visina naknade ostaje ista kao i prije: 5 KM po mjesecu provedenom u HVO-u, što znači da će maksimalna mjesečna egzistencijalna naknada iznositi 275 KM.

Naša procjena je da bi 150 korisnika moglo ući u okvir i iskoristiti ovo pravo i za taj broj su planirana sredstva u proračunu i mislim da neće biti nikakvih problema, dodao je ministar.

(Fena)

27 komentara

 • Očito da ja ne kontam, hajde neka mi netko pametniji malo pojasni ovo. Ja sam shvatio da moraš umrijeti da dobiješ egzistencijalnu naknadu. Jer trenutno preko 35% onih što su bili od prvog do zadnjeg dana rata nemaju nikakvu naknadu .. razočarani otišli u Njemačku, Austriju, Irsku itd..

   • Nemaju oni tamo ništa…bijedan je to život, a s druge strane nisu se za to borili…inače svi su mislili da će ovi što su pobjegli u Njemačku da izbjegnu rat visiti na robnoj kući kad se vrate, međutim NE, oni su donijeli novac i zaposlili ove što su ratovali i plus ovi ratni profiteri…davali im crkvicu za rad i njih otjerali tamo di su se oni bili sklonjeni

    • Pa de mi reci za sta su se borili onda? Za naknadu je li? Znaci pricas o najobicnijim PLACENICIMA, a ne braniteljima onda. Kako vama ljudima nije jasno da je to duznost u ratu, a ne da se kasnije od toga gleda korist i lezati na racun radnika? Tko god je za naknade nekakve i pare ratovao, neka fala, nemojte nas vise braniti, eno vam Ukrajinaca pa nek vam oni placaju da ratujete…

  • Kakva naknada, o čemu pričate . Nisam branio svoju obitelj i svoj dom radi naknade , to je DUŽNOST svih nas. Nego se prihvatimo posla.

    • Pa pomaze ti, imas braniteljske kvote za djecu evo npr kad se upisuju za fakultet ili dobivaju vani u HR stipendije kao dijete branitelja, ili povlasteni postupak pri zaposljavanju, e to sto nasi branitelji misle da im je sad drzava duzna isplacivati naknade i lazne invalidnine samo zato sto su bili u ratu, zajebi ti to, fino se prijavi i radi nesto, a ne po birtijama citav dan nista ne raditi a ocekivati da i BiH i Hrvatska uplacuju paru za nerad.

     • Pomaze kome pomaze! A sta je s braniteljima koji su od prvog do zadnjeg dana rata bili po linijama,i nikad nisu imali nista,nikakva prava? Zato nazalost imaju oni sto su bili po Njemačkoj

     • Prinosi ti jednu večer na snijegu ili kiši pa ću te ja pitati, dok je netko ratovao, netko je profitirao i ti sjede u birtiji i zajebavati se na račun ovih drugih koji su izgubili najbolje godine, i u pravu si sjede u birtiji većina njih da ih zajebaji…ne moraš bar ti koji očito ne razumiješ ništa…

 • nije li vam nitko poginuo, onda vas nema nigdi. a ovi pogunili sada im obitelji zive ko bubreg u loju, sramota! sta su dobili ovi sto su cili rat prosli a ranjeni nisu, kurcinu!!!!

 • Molim vas, objasnite mi kako da sa 275KM riješim egzistenciju, moja 5-eročlana obitelj živi od 1000KM, a opet jedva sastavljamo kraj s krajem, znači mi bi trebali luksuzno živjeti s ovim novcem na raspolaganju?
  Je li još netko ima ovaj problem ili smo mi jedini?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.