ŽZH podiže tužbu protiv Federacije BiH zbog nacionalne diskriminacije

Na izvanrednoj sjednici Skupštine Zapadnohercegovačke županije jednoglasno su usvojene dvije odluke koje se odnose na zaštitu financijske i političke opstojnosti županije te zaštitu njenog zdravstvenog sustava.

Ovakve odluke donesene su zbog maćehinskog odnosna Federacije prema ovoj županiji, ali i prema ostalima u kojima živi većinski hrvatsko stanovništvo.

Predsjednik Skupštine ZHŽ-a Ante Mišetić je istaknuo kako se radi o nepravednoj, neustavnoj raspodjeli prihoda. Jedan od glavnih dokaza, prema njegovim riječima, je zadnji popis stanovništva u BiH, koji prikazuje manji broj Hrvata u državi.

”Te nam brojke donose štetu od 4,5 do 5 milijuna maraka godišnje, izgubili smo jedan čitav proračun. Iz rasprave se moglo čuti da se to ne radi samo o ovoj županiji, već da je riječ o svim hrvatskim županijama i da je ovo sustavno zakidanje naše županije”, kazao je Mišetić, ističući nadu da će ove odluke naići na odjek, ali i da će iste odluke donijeti i sve ostale županije s hrvatskom većinom, jer će tako biti jače i lakše će primorati federalnog ministra i federalne institucije da još jednom razmisle o onome što će potpisati sljedeći tjedan.

O diskriminaciji županije po pitanju raspodjele sredstava od PDV-a očitovao se i predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić, kazavši kako se godinama lažno prikazuje broj stanovnika u županiji te da se zbog toga sredstva koja pripadaju županiji usmjeravaju na druge adrese.

”Nevjerojatno je da Federalno ministarstvo financija ne želi pri donošenju naputka za sljedeću 2014. uzeti u obzir rezultate popisa stanovništva, iako su oni poznati. Jezikom brojki, naša županija je svake godine, u proteklih sedam godina, zakinuta u prosjeku oko 5 milijuna maraka. To se, kako sada stvari stoje, pokušava činiti i dalje. Stoga smo donijeli ove odluke kako bismo poduzeli određene mjere, prije svega prema Ustavnom sudu da osporavamo takav naputak, ustavnost Zakona o pripadnosti javnih prihoda, ali i da podignemo tužbu protiv Federacije zbog nacionalne diskriminacije”, istaknuo je Ćosić.

Potporu donošenju ove odluke dao je i Klub zastupnika HSP-a BiH, ali prema riječima Viktora Kvesića, ovakvu odluku je trebalo davno napraviti, jer zakinutost traje dugo.

”Ono što nas u HSP-u zanima je zašto se ranije nisu poduzeti koraci da se spriječi diskriminacija ove županije, a oni koji su usvojili takav zakon 2006. godine na državnom Parlamentu trebaju odgovarati jer su odgovorni za ovakvu situaciju”, kazao je Kvesić, misleći pritom na vladajuću stranku u ZHŽ-u s obzirom da su oni i usvojili zakon koji je diskriminirajući. (Dnevni list) 

(www.jabuka.tv)


Nema komentara

  • Napokon da su nešto poduzeli. Svi se nešto žale na naše u županiji, kako je svima smanjena plaća itd, a nisu svjesni da zapravo najveći krivac u svemu tome je Federacija. Većina novca koja se zaradi u našoj županiji ide naravno Federaciji i onda taj novac usmjeravaju u Bosnu umjesto da i nama pomognu s obzirom koliko novca im stigne odavde. Nisam neki stručnjak u vezi politike, niti sam nešto puno informirana. Nemam ni dovoljno godina da imam pravo glasa i pravo reć nekome da je to tako.. Ali znam da smo diskriminirani dugo godina, i vrijeme je da se opet Hrvati ujedine i izbore za svoja prava ! Pravo na naš DIO! ZA DOM SPREMNI

  • hoće li već jednom itko oglasit se u vezi porodiljnih naknada?zašto nam dođe na pismeno rješenje a novac ne?gdje taj novac ostaje?u Sarajevu?? dok u drugim djelovima BiH žene uredno primaju porodiljne i imaju čak i dječji,da da dobro ste čuli,i DJEČJI mi ne možemo ostvariti ni onih pola godine ili godinu što bi trebali primiti.djete već i u školu ide a da ni marke nije primilo.kako da danas jedan roditelj obitelji u kojoj samo jedno radi omogući sve za kuću,režije hranu,odjeću obuću,jedno dijete u školu, drugo dijete na fakultet a trećem pelene,čokolino ,kreme itd,i to sve s jednom plaćom?

  • Kad naša vlada i županija ŽZH diskriminiraju pojedince i kada pojedini ministri naše vrle i sposobne vlade ne poštuju pravomoćne presude naših sudova i oglušuju se na pravomoćne odluka onda nikom ništa!Draga i sposobna gospodo, krenite prvo čistiti ispred svoga praga i počnite napokon nešto raditi i provoditi zakone županije za koju ste izabrani od naroda!

  • prvi put da sam ponoson na svoju županiju,,ima nas 100.000 u županiji a pokazivali su da nas je 16.000 manje
    hvala županijo,hvala Široki,,,dobit ćete ovu tužbu :))

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.