ŽZH: Počela distribucija markica za 2013. godinu

 Zavod za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke  započeo je distribuciju markica, odnosno godišnjih premija osiguranja za 2013. godinu.

Markice će se distribuirati u područnim uredima Zavoda za zdravstveno osiguranje ZHŽ-a, prema mjestu prebivališta osiguranih osoba,  do 31.ožujka 2013. godine.

Upravno vijeće Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH usvojilo je odluku o distribuciji premije za 2013. godinu, odnosno Odluku o visini iznosa i načinu naplate premije osiguranja.

Zavod za zdravstveno osiguranje ŽZH s distribucijom premije odnosno markice za 2013. godinu započinje prvog radnog dana u 2013. godini a završava 31. ožujka 2013. godine.

Kupnjom premije za 2013.godinu , osigurane osobe su oslobođene sudjelovanja u svim troškovima primarne, specijalističko-konzultativne te bolničke zdravstvene zaštite, koje su se ranije morale plaćati participacijom.

Distribucija premije vršit će se prema mjestu prebivališta osiguranih osoba u područnim uredima Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH.

Cijena premije, kao i ranijih godina, iznosi 20 KM po osiguranoj osobi. Visinu premije, koja po jednoj osiguranoj osobi u prethodnoj godini na teritoriju ŽZH ne može biti veća od 10 posto izvršenog rashoda iz obveznog zdravstvenog osiguranja županije, utvrdilo je

Upravno vijeće Zavoda. Premda je po toj računici cijena za jednu premiju mogla biti i veća (do 45 KM) , u Zavodu za  zdravstveno osiguranje ŽZH zauzeli su stav da se cijena premije ipak zadrži na prošlogodišnjoj razini. Prilikom razmatranja takve odluke u prvom redu se vodilo računa o socijalno najugroženijoj kategoriji, ali i svim osiguranim osobama.

Korisnici stalne socijalne potpore oslobođeni su plaćanja premije osiguranja, uz predočenje dokaza odnosno prijave na osiguranje preko Centra za socijalnu skrb.

U roku predviđenom za distribuciju,odnosno do 31.ožujka 2013.godine, premiju mogu kupiti sve osigurane osobe koje posjeduju zdravstvene iskaznice, uključujući i osobe za koje njihovi poslodavci nisu izmirili obveze iz zdravstvenog osiguranja. U trenutku kada poslodavci izmire te obveze, njihova premija postaje pravovaljana.

Premiju će, nakon isteka predviđenog roka za distribuciju, moći nabaviti samo osobe koje se prvi put prijavljuju na obvezno zdravstveno osiguranje preko ovog Zavoda i to u roku od 30 dana od dana prijave na osiguranje. Premija osiguranja za 2013.godinu svijetlo smeđe je boje, sa otisnutim logom Zavoda te numeracijom i godinom za koju vrijedi.

Osiguraniku premija donosi znatne uštede jer ga oslobađa  plaćanja preko 130 usluga koje se pružaju u domovima zdravlja ŽZH te SKB Mostar, a koje su se ranije morale plaćati u vidu participiranja i to različito za svaku pojedinačnu zdravstvenu uslugu.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • odkad je nisam vidio,fino su obnovili i proširili HITNU nego oće ovde što se vidi u donjem desnom ćošku bit parkiralite ili?

  • Po bolnici u Mostaru se prica da ce radi velikog duga iz ZHZ primati samo hitni slucajevi………..ako oni lazu lazem i ja, kazu da im ZHZ duzna oko 5 miliona

  • markice bi trebale biti besplatne za one koji su na birou!kako da platim markicu ako ne radim?!da prosim na ulici za nju?! na kraju krajeva u kbc Mostar sam moraš kupovati lijekove imao markicu ili ne imao.

  • dužna zhž i više od 5 milijona odkad je spajdo jurišić preuzeo vlast i naslijedio 10 milijuna na banci a u dugu ans ostavio 50 s tim da se neračuna dug prema bolnici i prosvjeti kojima staž nisu uplaćivali …. itd itd a markice su j***na sramota, plaćaš 300 puta jedno te isto osiguranje marš stoko

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.