ŽZH: Pet novozaraženih, korona ušla u starački dom u Grudama

U protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa testirano 29 osoba, od čega su dvije osobe retestirane.

Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati, registrirano je pet novozaraženih osoba na koronavirus, iz Širokog Brijega dvije (jedna muška i jedna ženska), Gruda tri (jedna muška i dvije ženske) osobe.

Tijekom vikenda u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar od COVID-19 preminule su tri muške osobe iz Ljubuškog, rođene 1931. ,1940. i 1954. godine.

Od koronavirusa oporavilo se 13 osoba, iz Širokog Brijega dvije, Ljubuškog devet, te Gruda i Posušja po jedna osoba.

U samoizolaciji nalaze se 492 osobe, dok je 10 osoba izašlo iz samoizolacije.

Na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa pozitivno je 280 osoba:

  • Široki Brijeg – 73
  • Ljubuški – 119
  • Grude – 74
  • Posušje – 14

U Covid-bolnici tijekom vikenda preminulo šest osoba, tri su iz Ljubuškog

U proteklom vikendu u Županiji Zapadnohercegovačkoj dogodio se prodor COVID-19 virusa u Dom za starije i nemoćne “VITA” u Grudama. Nakon potvrde prvo zaražene osobe PCR testom učinjen je epidemiološki izvid, testirano je osoblje i korisnici doma te su zaraženi odvojeni od zdravih korisnika.

Od ukupno zaraženih 19 korisnika jedna starija ženska osoba je zbog srednje teške kliničke slike i komorbiditeta upućena u COVID bolnicu SKB Mostar te je prema posljednjim informacijama stabilna, a drugi štićenici su pod zdravstvenim nadzorom i njihovo zdravstveno stanje je prema informacijama medicinskog osoblja dobro.

Prema trenutnim informacijama prodor u starački dom se dogodio preko asimptomatskog osoblja što bi u idućem razdoblju trebalo i potvrditi zaključivanjem epidemiološkog izviđaja. Odmah po potvrdi prodora virusa učinjena je protuepidemijska dezinfekcija i sve druge mjere potrebne za zaustavljanje širenja virusa Domom za starije i nemoćne, “VITA” Grude, priopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo ŽZH.


Koronavirus: Prati najnovije vijesti iz minute u minutu!


(www.jabuka.tv)