ŽZH: Održan peti štrajk upozorenja, najavljen šesti, a nakon njega prosvjed ili generalni

Štrajk učionica

U svim srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke u ponedjeljak je održan peti štrajk upozorenja, potvrdila je Feni predsjednica Nezavisnoga sindikata uposlenih u srednjim školama te županije Jasminka Petrić.

Razlozi za štrajk su isti; nepotpisivanje kolektivnoga ugovora, neisplata obveza po tužbama, neusvajanje pravilnika o zapošljavanju i pravilnika o tehnološkom višku, neusvajanje zakona o srednjem školstvu, kašnjenje u isplati honorara, Prijedlog zakona o MIO te nezakonit obračun toploga obroka za mjesec siječanj 2017. godine.

– Poslali smo odgovor na njihovo izvješće radne skupine i sada čekamo odgovor Ako nas ozbiljno shvate, onda ćemo nastaviti raditi na kolektivnom ugovoru oko nekih članaka gdje se dosta mimoilazimo. No, moramo sjesti i dogovoriti se – kazala je Jasminka Petrić.

Ocijenila je kako će, ako predstavnici Vlade ŽZH pregovore budu ignorirali ili odugovlačili, Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama te županije sljedećega tjedna održati još jedan štrajk upozorenja, a nakon toga slijede ili prosvjedi ili generalni štrajk.

(Fena)

59 komentara

 • Koliko sindikalista koji vode ovaj štrajk imaju djecu matrurante kojima se zagorčava završetak ove faze školovanja. Ako ima i jedan onda nastavite, ako nema onda ima istine u priči kako to čine samo da zagorčaju život maturantima i njihovim roditeljima. Čudi me kako ne traže vode s Mjeseca ili Marsa! Zašto se ne štrajka na početku školske godine nego uvijek na kraju. veliko ZAŠTO i tisuće drugih zašto???!!!

  • Je li ovo pise mama maturanta sto saziva roditeljske sastanke i zali se kako su djeca pod stresom i ne mogu da uce…..Ne brini mama,ti ces svome sinu kupiti diplomu ,kao sto su je i tebi kupili,ne jednu nego TRI!

 • Sram ih bilo…zasto ne strajkaju preko ljeta kad uzivaju 3 mjeseca…dok ostali narod radi…vise ne rade nego rade…e samo da znate..preko ledja nase djece necete…jer nasa djeca vase gluposti nece nadoknađivati….zasto radnici Vika ne štrajkaju…kako je njima…rado bi se oni mjenjali…štrajkaju li one uciteljice sto su godinama na birou….i cekaju uzalud….

  • Sram Vas bilo.Nasi prosvjetni radnici nemaju nimalo više ne radnih dana,nego I prosvjetni djelatnici npr.Njemačkoj.Tamo su plaće 7puta veće nego kod naših djelatnika.Zašto se ne bunite kad ovi mamluzi imaju na odvojen život više nego je plaća prosvjetnih djelatnika.Molim lijepo svi smo isli u školu I mogi biti prosvjetni djelatnici.Zašto nismo ili niste?

   • A jesu li veće plače u drugim državnim institucijama ,sa VSS,pa ne štrajkaju? Pa u Njemačkoj su sedam puta veće plaće svih djelatnika a ne samo prosvjetnih! A šta mislite za zdravstvo ,za jednog kirurga?

   • Drži se ti rudnika. U Njemačkoj su i troškovi života 7 puta veći. A o kvaliteti nastave da ne govorimo. Kad je već tako aj usporedi naše i Njemačke profesore

 • Pa kontrolori leta i piloti štrajkaju kada su božićni praznici, dakle kada najviše boli. Treba ključ u bravu, pa se žalite ministarstvu!!! Profe podrška.

 • Vidi uhljebica sto se javljaju.koja tri mjeseca ljeti prosvijetlite me.odmor pocinje 1.7 a zavrsava 16.8 .trebao bi im benificirani staz koji stres trpe od djece , roditelja i vlasti

 • Iz ovih se komentara vidi vaše neznanje i neupućenost u školstvo.
  Gospodo od kad su 3 mjeseca godišnjeg. Vi mislite ako vaša djeca ne idu na nastavu da je svemu kraj u školi. Vodite Vi više interesa o osnovnoj kulturi i ponašanju vaše djece okanite se komentara za područje koje ne razumje te. Iz svakog komentara se vidi koliko ste obrazovani, razumni i kulturni.

  • Ma jašta sad će ispasti da crnčite! Prodajite te priče nekome tko nije išao u nas u školu. Hrvatski jezik ili matematiku npr. imaš 4 sata u tjednu, 4 godine, po godini ima 5 ili 6 razrednih odjeljenja. 20-24 radna sata tjedno tj. 5-6 najviše dnevno ako bi recimo jedan profesor predavao 1. razredu a drugi 2. itd. A još koliko profesora iz tih predmeta ima pa i ne rade svi toliko! A to su samo predmeti s najvećim brojem sati! Šta je tek s onima koje slušaju djeca 1,2 ili 3 sata tjedno kao glazbeno,likovno itd. I ajde recimo da ne radite 3 mjeseca ( zaokružimo na 3 mjeseca ili 12 tjedana ljeto,Uskrs Božić neka vam bude) to je 40 radnih tjedana godišnje!
   Nastava počinje prvog ponedjeljka u 9. A završava oko polovine 6. najčešće. Osim ovih iz latinskog,matematike i mozda jos kojeg predmeta što moraju pripremiti 2 dana popravnog( o muke) nemaju šta raditi. Da je i mjesec hajde rwci koje radno mjesto ima te beneficije? A 3 tjedna Božića? 10 dana Uskrsa? Slobodne subote? A kratko radno vrijeme? U njih nije od 8 do 5! Jesi iša u školu? Ta znaš da im je do 1 pa u kafić zajedno s ovima kojima štrajkaju. A djecu ko šljivi. Kao imaju izbora škola da se prebace.A zašto? Nedavno rezultati da imamo najviše loših đaka. I tu se ne trude već tu su đaci sami i roditelji krivi. To nije odraz loše nastave već su đaci takvi od sebe,ne daj Bože! Naši profesori su sve bivši uzorni studenti,odlikaši i uvaženi intelektualci,svjetla točka našeg društva.

  • haha,ha daj nas prosvijetli i mrvu vasega razuma i znanja nam daj. Pa da razumijemo bar malo tog vasega podrucja”mi” svakodnevne obicne neznalice.Ma znate sto? Tebe i takove ne treba uopce komentirati i davati vam nezasluzenu paznju .

 • Ovo što pište protiv profesora nije istina. A istina je da ministarstvo prosvjete nije isplatila profesore po potpisanom kolektivnom ugovoru i da to moraju štrajkom tražiti
  iako ih plačaju kao daktilografe sa istog proračuna.

 • Kako nekog nije sramota komentirati protiv školstva,teski retardi,umjesto da svi dignemo glas protiv vlade u županiji i korupcije na svakom koraku,bljak je to a ne ispravno i po zakonu,izvolitw završite faks redovno pa onda komentirajte protiv nastavnickog kadra,ja sam zanatlija ali sam realan i posten za razliku od ovih uhljeba koji svakim objavljenim textom o štrajku u školstvu izvaljuju totalne gluposti po cemu možemo zaključiti da su stranački uhljebi,koji su svi redom nepismeni,ne kulturni i jadnici i bijednici svog života

  • Ma bravo,čim se ne slaže netko s tobom nemoj mu odgovarati već viči što jače uhljeb,aaaaa,stranački aaaaa i ko kakvi dijete hačepi uši i viči ništa te ne čujem. Hahaha.
   Po čemu su gluposti? Eno gore ti je objašnjeno. Pročitaj koliko rade pa sračunaj. Uostalom, zar misliš da su oni preko natječaja u školu upali? Da nije netko njihov preko nekoga iz politike tražio im posao? Pa neka štrajkaju tome. Šta čekaju s tim generalnim? Pred kraj školske će ga? Ako te netko odbio dva put valjda znaš da neće a ne 5 puta!! Eno ti godišnje koliko ih mladih završi filozofski i rado bi njihov posao a ne mogu od ovih jer drže mjesta i čekaju penziju,vuku se na posao od 3-4 sata i dat će ga rođaku,kumu i kome li već. Pa rugao se lonac loncu…

  • Želiš reći da su svi prosvjetni djelatnici završili faks? Svaka čast onima koji su išli i trudili se a neka je sramota onih koji i su kupili diplomu i uče djecu naopako! Nekim učiteljicama je još uvijek 5 X 0 =5 itd.

 • Sramota da prosvjetari ne prestaju prijetiti štrajkom! Po cemu su prosvjetni djelatnici ugroženiji od ostalih djelatnika zaposlenih u ostalim državnim institucijama ? Stvarno nisu svjesni cjelokupne situacije u državi u županiji!Postali ste odvratni svima, pricajuci o štrajku,pored ovoliko ljudi koji su nezaposleni ,koji rade za 300 i 500 km a neko nema ni toliko! Jeli vas stid pricat o jubilarnim nagradama,regresu ,honoraru,Božićnici itd Tko još ima ove povlastice u državnim institucijama!
  Treba vam sve poslati kući a dovesti ljude s biroa koji bi cijenili vaše privilegirano radno vrijeme i plaće koje imate/visina kao i kod svih ostali u državnim institucijama/! Šta vas je vecina naucila tu jadnu djecu ‘ Roditelji moraju s njima uciti ili plaćati instrukcije !Gospodo, opravdajte traženi honorar i držite djeci dopunsku nastavu! Sami se hvalite u privatnom životu kako vam je divno radit u školi i kako vas je stid da vas neko vidi kad odlazite i kad se vraćate s posla Poklopite se i šutite jer svi ,koji smo zaposleni ,nebi trebali izazivati Boga!

 • Za sve NE pismene uhljebe koji NI kada NI su pročitali NI jednu knjigu od korica do koricara, uhljebe svih boja U PRAVU STE!!! Pogotovo ANONIMNO od 13.03. u 22.18!!!! PROSVIJETA je kriva za sve!!! PROSVIJETA i profesori su krivi za vaše frustracije, a nabrojat ću samo NE KE:
  1. Za CJENU struje koja pojede više od 50% prosječne PLATE!
  2. Za masu primljenih u EP HZ HB i za nove terence TOYOTE koje vozaju od vaših PLATA!
  3. PROSVIJETA je kriva i MARKICE ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE!
  4. PROSVIJETA je kriva za dolazak djelatnika županije u 8.30 na posao!
  5. PROSVIJETA je kriva i za ŠAHTOVE na cesti koje je europski poznata tvrtka BRINA tako decentno “naglasila” na našim supermodernim cestama, a kako se ne bi postavljali ležeći policajci, tako da to našu županiju manje košta.
  6. PROSVIJETA je kriva što su se radovi na dva rotora u Klancu odvukli u NE DOGLED
  7. PROSVIJETA je kriva za radove Gedžinoj strani
  8. PROSVIJETA je kriva što rodilje NEDOBIVAJU ono što ih spada.
  9. PROSVIJETA je kriva što u MUPu NE DOSTAJE uniformaranih policajaca, ali zato kancelarije pucaju po šavovima, doduše sve su to visokokvalificirani stručnjaci.
  10. PROSVIJETA je kriva što naša DIJECA NEUSTAJU starijima u crkvi.
  11. PROSVIJETA je kriva što naša DIJECA vikendom dolaze kući u komiranom stanju.
  12. PROSVIJETA je kriva eto što je i moja malenkost NE PISMENA.

  Stoga predlažem da se PROSVIJETA ukine, a da mame i tate preuzmu na sebe odgoj i obrazovanje svoje DIJECE, jer ako je genijalca Mocarta podučavao njegov otac, zašto ne bismo i mi svatko svoje DIJETE. Tko zna TKAKAV se GENIALAC KRIE u njima.

  • Ahahhahahahha ruga se nepismenosti!!! 😂😂😂😂😂😂
   Kao prvo nije PROSVIJETA već PROSVJETA
   NE pismeno se piše skupa nepismeno
   Nije NE KE već neke
   Nije Plata već plaća
   Nije u ne dogled već u nedogled
   Nije nedobivaju već ne dobivaju
   Nije ne dostaje već nedostaje
   Nije dijeca već djeca. I ne ustaju se piše
   I da prosvjeta je kriva što si nepismen jer imamo obavezno osmogodišnje školovanje pa mora da ti je IQ manji od broja cipele jer si se bar mogao naučiti pravilno izražavati.

 • E moja prosvjeto… Čitajući Ljubicu i njen komentar čovjek bi rekao da ste vi izmislili norme koje vrijede u prosvjeti. Upravo vaš kokošarski mentalitet je doveo do toga da ovakvi mediokriteti kao Ljubica pljuju po vama. Ne držite sami do sebe, pa zašto bi netko držao do vas? Dozvolili ste da vas se može u svako doba dana i noći zvati na privatni broj, moliti za dvice, intervenirati… Tako vam i treba, jer većina vas pošto kupila fakultet i znanje po to ga i prodaje. Držite do svoga poziva, budite gospoda u svakom smislu te riječi, u učionici i izvan nje, ocjenjujte po znanju, što znači i rušite kada treba na godinu, pa ćete vidjeti kako će Ljubica i njoj slični držati do vas.

 • Za ” PROSVIJETA ” . Pa ovo je prestrašno , netko tko radi s djecom – piše dijeca ! I štrajka za bolje uvjete !

  Kud plovi ovaj brod?!!!!

  • Nije sramota ,ovo pisu oni sto po cijeli dan citaju komentare i oblajavaju prosvjetu,a placa tece. Ovo pisu mnogobrojne zastupnice i zastupnici koji nemaju drugog posla.

 • Prosvjetari samo ustrajte i dalje u borbi za svoja po kolektivnom ugovoru zajamčena prava ,a ovi zlobnici neka i dalje lupaju po tipkovnici jer drugo ništa i ne znaju.

 • prosvjetari ustrajte jedini ste progledali a ovo cvjeće kao ljubica ono se odvratno čuje ne vrijedi je ni spomenut mora da je na nekoj sisi

 • ocito vi prosvetari smatrate da trebate biti privilegirani i povlasteni u ovom drustvu,u odnosu na ostale djelatnike!Niste vi vise autoritet ni djeci ni ovom drustvu dok na nastavu dolazite u tenisicama,minicama i pripaljujete ucenicima cigaretu,pustate ih s nastave,citate s lista dok ih tumacite gradivo!Nemozete vi biti prof i autoritet jer se pinasanjem i nedolicnim oblacenjem ne razlikujet od vasih ucenika!Profesori su bili nekad nasi profesori koji su i danas cjenjeniji od vas kao umirovljenici,od vas!

 • Ustajte prezreni na svijetu
  Svi sužnji koje mori glad!
  To razum grmi u svom gnjevu
  Kraj u ognju bukti sad
  Prošlost svu zbrišimo za svagda
  Ustaj , roblje , diže se
  Sav svijet iz temelja se mijenja…

 • Dragi ljudi koji prigovarate slobodan Uskrs i Bozic radite li vi tada? Tada radi samo hitna sluzba i stari zanati.evo dodjite oko 1 u opcinu npr.probajte ovjerit dokument kod one jedne izdrecene pa da vidimo hocete li uspjeti , a sate pravdat uspijete gdje god sretnete razrednike vase djece.mnogi misle da im se treba bit 24 sata na raspolaganju je li tako ljubice? Po stilu pisanja ti si ona izdrecena sa saltera u opcini😉

  • Tuko jedna 3 tjedna Božića i 10 dana Uskrsa su. To je više od mjesec dana odmora. I vraga se stigne pravdat sate uvijek na velikom odmoru.

   • Tuka ti je mater koja te takvu odgojila.Nema prosvjeta slobodne dane ,nego ucenici. Uposlenici skola imaju samo 30 slobodnih dana,to jest godisnji odmor,a svi ostali dani su radni.

    • Hahaha a što to ” rade” bez učenika? Izračunavaju prihode,dobit,poreze,sastavljaju ugovore 😂😂😂 I 30 dana ti malo? Tko to još ima? Svakako ili završavaju s poslom u 1 ili dolaze tada ovisno o smjeni. I nemaju svaki dan svaki sat. Uostalom briga me. Neka idu u generalni odmah i do kraja godine pa neka djeca gube vrijeme a sindikatii politika neka se prepucavaju ko je kriv. Ta ni jedni ni drugi posao ne mogu izgubiti

 • Sto je to tuka.misli li se pritom na onu ukusnu pernatu pticu koju voli britanska kraljica cak zbig ukusnog mesa ili pak ovo tuka se misli na osobu ogranicenu u razmisljanju???dragi moji to nije lijepo.zapitajte se koliko puta ste pravdali sate ispred crkve, doma zdravlja,trznog centra ilj pak mrtvacnice.necu spominjati nikako pozive na fiksne ili mobilne telefone prosvjetnih djelatnika kao da su vasa djeca jedino o cemu misle profesori.necete vjerovat i oni imaju djecu i svoje brakove 😉

 • Bez ucenika anonimni pokvarenih misli pisu maticne knjige ,pripremaju se za nastavu jer ima puno razlicitih programa ,prijavljuju kontrolne jer po zakonu mora bit tjedni bonus kontrolnih.ispravljaju te iste kuci i ponavljaju ih ako je vise od pola jefinica jer se vasa derista dogovore predat prazno.drze subotom roditeljske itd ali ti to nisi u stanju skontat😂😂😂😡

  • Jesu,svaki deseti. Prodaji to nekome tko nije bio u školi. Kontrolne dobijes jedan dva po polugodištu. I za ispraviti jedan ti treba najviše 10 minuta.A derišta su znači? E ta derišta bi vi trebali obrazovati. Ako ne znate s njima loš ste pedagog. Lipo,stavite to na transparent i idite prosvjed pred županiju ” PLATITE NAS DA TRPIMO VAŠA LIJENA DERIŠTA”

   • Vidi tebe ,ti znas zbog cega bi se i prosvjedovalo? Odgoj derista je posao onih koji ih nisu odgojili,a to svakako nisu prosvjetni radnici. Uz redoviti posao prosvjetari odgajaju neodgojene,pa ih tek onda poucavaju ,a za to vrijeme odgojeni ispastaju. Koliko treba za ispravak i pripremu kontrolnih uradaka to mogu komentirati samo oni koji to rade. Ima puno poslova koje obavljaju prosvjetni radnici i njihov godisnji odmor traje SAMO 30 dana ,kao i u svim ostalim firmama.

  • Matične knjige i registri se popunjavaju na početku školske godine, kontrolne najčešće ispravljaju na satu dok druga odjeljenja pišu isti. Naša “derišta” se bar drže zajedno, za razliku od vas priučenih i priglupih “učitelja”. Roditeljske nemojte održavati subotom, odnosno ne morate nikako, jer ionako pravilnike koje pročitate na početku školske godine nitko ne uvažava.

 • Meni se čini da ovdje netko nekoga dobro loži haha. Svatko zna da profesorski posao je najlakši posao s fakultetom. Ova vore anonimna kaže da se mnogo vremena pripremaju kontrolni. Hm moj profesor iz matematike je pitanja davao iz zbirke zadataka,dakle sav “rad” je bio odabrati 10 pitanja za 2 grupe i isprintati 30 primjeraka. 10 minuta posla uvrh glave. A matematike je naime najzahtjevniji predmet.A i ostali su isto tako većinom,pa u svakom udžbeniku na kraju lekcija imaju pitanja. A da mi je vidjeti određene prosvjetare koji se muče gore kako rade u privatnika od 8-5 koliko bi izdržali. Ove poslove s faksom mislim. Štrajkajte slobodno ali zašto vam se ne smije argumentirano reći par sati . I nemojte da “derišta” ispaštaju zbog toga

 • Dragi profesori, puno ste doprinjeli ovakvom stanju – vi i vaši direktori. Zašto dozvoljavate da se sati pravdaju ispred mrtvačnice, da vas zovu na telefon, da vas zalijeću po čaršiji. Postavite se drugačije.
  Obarajte na godinu, smanjite vladanje, svima isto pa da vidimo…Nego radite po privatnim školama, pa vam proradi savijest i puštate svašta u regularnoj školi jer vam isti ti sutra u privatnoj prolaze samo zato što su platili. Istina je voda duboka….

 • Sve moralne vrijednosti su kod nas davno pokopane, a sve smo krivi MI, neki manje, neki više, svi nešto pokušavamo srediti mimo zakona i kad nam uspije, snalažljivi smo, kad to radi netko drugi, to ne valja, ma mi smo licemjerni, kažem svi smo krivi, neki samo jer su šutjeli i gledali, a drugi su i radili… Ima li ovdje još snage da se dogodi NAROD???

 • Nije problem u profama nego u ravnateljima.oni ne raspisuju natjecaje nikako nego dovode koga hoce cim zavrse mucki ili nisu ni zavrsili nego tri godine ali su rodbina.svi sute muk jer ako se javis ode glava.trudnicu mijenja jos trudnija jer ova cuva trudnocu itd.premlacivanje i ekskurziju su svi morali sutit.jedan fratar se javio i nazvase ga konjem debelim sta reci na to.doce kraj svemu ljudi pravda je gore

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.