ŽZH: Najavljeni novi štrajkovi upozorenja u osnovnim i srednjim školama – Jabuka.tv

ŽZH: Najavljeni novi štrajkovi upozorenja u osnovnim i srednjim školama

Četvrti štrajk upozorenja održat će se u petak, 19. ožujka 2021. godine, četvrti školski sat u obje smjene u svim srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke, dok je Sindati zakazo i treći štrajk upozorenja u svim osnovnim školama.

Priopćenje Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH prenosimo u cijelosti:

Razlozi za štrajk su:

  1. odugovlačenje s potpisivanjem Kolektivnoga ugovora
  2. konačan dogovor o postotku povišenja plaće
  3. isplata razlike umanjene plaće iz svibnja i lipnja prethodne godine
  4. loši uvjeti rada u školama i izostanak stručne podrške
  5. neuvažavanje struke ni po jednom pitanju

Prošlo je gotovo mjesec dana od posljednjega sastanka predstavnika Sindikata i Vlade, istoga dana održali smo prvi štrajk upozorenja. Četvrti štrajk upozorenja održat će se nakon 25 dana šutnje Vlade Županije Zapadnohercegovačke prema djelatnicima u srednjim i osnovnim školama. Ne radi se ovdje o nepoštivanju predstavnika Sindikata, ovo je već nedvosmislen pokazatelj nepoštivanja gotovo 2.000 učitelja, nastavnika, profesora, pedagoga, jednom riječju ne samo odgajatelja današnjih generacija učenika nego i generacija njihovih roditelja, pa i samih predstavnika vlasti! Netko će pomisliti – sramota.

Iako je premijer Ćosić izbjegao spomenuti sastanak u veljači, nije ga to spriječilo da za Dnevnik RTV HB, emitiran 4. ožujka, izjavi kako plaće prosvjeti neće biti povećane. Ne čini ovako nešto premijer prvi put, i ranije nas je posredstvom medija informirao o temi koja je nama od velike važnosti i dio je našega digniteta, dakle o plaći. Podsjetit ćemo: prošle nam je godine, jedinima u Federaciji u sektoru prosvjete (!!!), umanjena plaća za 10%, uz obećanje kako će ta sredstva biti vraćena sa sljedećim plaćama. Istoj je TV kući u intervjuu izjavio kako povratak umanjenoga iznosa nije izvjestan. Sada je opet RTV HB glasonoša Vlade ŽZH prema prosvjetarima. Hvala, premijeru. Hvala na tolikoj obzirnosti.

Na ovu smo premijerovu izjavu reagirali 5. ožujka, dopisom kojim tražimo da nam se potvrdi radi li se o službenom stavu Vlade. Do današnjega dana nismo dobili odgovor iako je zakonski rok 15 dana. Vlada je zasjedala upravo 4. ožujka, ali na službenim stranicama nema informacije da se razgovaralo o plaćama prosvjetara, kamo li da neće biti povećane. Zato se mogu iščitati informacije o kojekakvim prebacivanjima sredstava.

Iz svega ovoga jasno je vidljivo kako funkcionira komunikacija s Vladom. Da nije žalosno, bilo bi urnebesno smiješno.

Da je po prosvjeti najlakše, najzgodnije i očito najzabavnije udariti, pokazuje javni istup ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo ŽZH Andree Jurić. Nekolicina učiteljica označena je glavnim krivcima za naglo pogoršanje epidemiološke slike odnosno povećanje broja zaraženih u ovoj županiji, posljedično zbog proslave Dana žena. Zaista strašno.

Strašno je uprijeti prstom u tih nekoliko učiteljica, a biti svjestan svega što se oko nas događa: prepunih skijališta i fešta na njima, prepunih kafića u kojima se gosti natiskaju kao ribice kao i prepunih svadbenih salona iako je i u jednima i u drugima davno propisan razmak i broj posjetitelja, prepunih trgovina i trgovačkih centara u kojima odavno malo tko nosi masku, sprovoda na kojima nema apsolutno nikakve distance među onima koji dolaze izraziti sućut, i tako dalje…

Ali kriva je nekolicina učiteljica, one su pogoršale epidemiološku situaciju u županiji slaveći Dan žena. Nisu slavile majke učenika ni njihove sestre, nisu slavile supruge ni djevojke naših vlastodržaca (možda i zajedno), ni prijateljice i poznanice doktorice Jurić?

Ovako napadati prozvane učiteljice znači napasti svakoga djelatnika u prosvjeti! Mi smo redovito, direktno, svakodnevno izloženi zarazi, ali svoj posao obavljamo bez pogovora, odgovorno, predano, posvećeno. Od naših zaraženih djelatnika niste čuli žalopojke niti tražimo poseban tretman kakav imaju neke profesije. Šutimo i radimo svoj posao, sretni da možemo održati fizički kontakt s učenicima. I onda ovakav napad. Strašno, doktorice Jurić.

Izražavamo potpunu podršku našim kolegicama učiteljicama kao i općenito kolegama u osnovnim školama u zajedničkom nastojanju da se čuje naš glas u ovoj provaliji bolne šutnje i kolektivne sljepoće!, priopćeno je iz Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH.

Priopćenje Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj prenosimo u cijelosti:

Treći štrajk upozorenja održat će se u petak, 19. ožujka 2021. godine, četvrti školski sat u obje smjene u svim osnovnim školama u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Razlozi za štrajk upozorenja su isti:

1. Odugovlačenje u pregovaranju i potpisivanju novog Kolektivnog ugovora
2. Konačan dogovor o postotku povećanja osnovice plaća
3. Sustavno zanemarivanje struke te kršenje prava iz radnog odnosa uposlenika u školama
4. Loši uvjeti rada u školama
5. Isplata razlike umanjenog dijela plaća iz svibnja i lipnja 2020.godine
6. Ispravak netočno obračunatih kamata po isplaćenim tužbama i nastavak isplata
7. Neuvažavanje zahtjeva Sindikata i miješanje u rad Sindikata
8. Zaštita učitelja u eventualnim istražnim radnjama koje nisu prouzrokovane njihovom voljom u skladu s ovlastima nadležnih ministarstava

Zbog ignoriranja zahtjeva Sindikata osnovnog školstva i odbijanja sastanka predstavnika Vlade i Sindikata po gore navedenim razlozima, koji ovakvim činom pokazuju nepoštovanje prema svim odgajateljima, učiteljima, nastavnicima i svim zaposlenicima u obrazovanju, moramo na ovakav način pokazati da postojimo i ukazati na probleme koji se stavljaju pod tepih. Ovo je samo pokazatelj odnosa vlasti prema prosvjetarima u ŽZH.

Žalosna je činjenica da se sva komunikacija s Vladom svela na sastanke s ministricom obrazovanja, koja tek po slanju ponovljenih zahtjeva i najavom štrajka upozorenja prima predstavnike Sindikata. Nemoćna da sama riješi nagomilane probleme ukratko sasluša i prenese nezadovoljstvo lošim stanjem u obrazovanju na sjednicama Vlade.

Da je prosvjeta laka meta za gađanje, osim medijskih izjava premijera, uvjerili smo se iz javnog nastupa ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo ŽZH. U svojoj izjavi nekoliko učiteljica je proglašeno sukrivcima za naglo povećanje broja zaraženih u ŽZH, zbog proslave Dana žena. „Ovaj primjer najbolje govori koliko su ljudi neodgovorni, posebno prosvjetni radnici koji bi trebali biti primjer odgovornog ponašanja u svojoj sredini“.

Jesu li navedene učiteljice, koje ne rade, možda krive što je po brojkama i dalje veći broj zaraženih muškaraca od žena? Jesu li učiteljice donijele zaraze i u određena ministarstva, i ostale ustanove u kojima se pojavljivala zaraza?

Nekoliko je učiteljica zaraženo, a ta zaraza mogla se dogoditi u učionici. Virus je prisutan na svim mjestima, pa i u školi. Svakodnevno smo izloženi mogućnosti zaraze, držimo se propisanih mjera u školama i nosimo maske. Laboratorijskim nalazom mnogi zaposlenici su otkrili da posjeduju antitijela, a da nisu imali nikakve simptome zaraze. Kako je to moguće? Poseban problem za pojavu zaraze je razredna nastava, koja ne može funkcionirati na udaljenosti, bez stalnog nadzora nad radom učenika. Nedavno smo u školama učenicima čitali obavijesti te slali roditeljima poruke da ne šalju djecu u škole ukoliko je netko u obitelji pozitivan. Jesu li tada učiteljice bile izložene mogućnosti da se zaraze, iako nose maske?

Ispad nekoliko učiteljica iz sustava obrazovanja je nadomjestiv. U školama radi veliki broj učiteljica istog predmeta, koje su u različitim smjenama ili različitim školama. Samo dobrim upravljanjem i koordinacijom između škola moguće je odmah nadomjestiti zaražene učiteljice.

Na nastavu na daljinu, koju smo održavali prošle godine bili smo prisiljeni. Odgovorili smo na taj izazov najbolje što smo znali i umjeli. Nagrađeni smo umanjenjem plaća, jedini u BiH prosvjetari u ŽZH! Takozvana nastava na daljinu roditeljima, učenicima i nama prosvjetarima je pokazala da bez žive riječi, fizičkog kontakta s učenicima nema učinka. Da bi nastava bila na daljinu moraju postojati uvjeti u školama, učionicama i u roditeljskim domovima. Ono je bila nastava putem Viber i WhatsApp grupa. Odajemo duboku zahvalnost na strpljenju i pomoći roditeljima, posebno onima koji su imali više „školaraca“, koji su kao i mi morali nabavljati sredstva da bi mogli pratiti takvu „nastavu“. Nakon povratka u škole uvidjeli smo da je rezultat takve nastave bio loš. Nije bilo dovoljno usvajanja znanja niti mogućnosti primjene naučenog na daljinu. Sve smo to morali ponoviti u školama, da bi mogli nadograditi nova znanja. Nismo prigovarali, šutjeli smo i radili, da to nadoknadimo.

Je li javnosti poznato da učenici, učitelji i ostali zaposlenici svakodnevno kupuju maske da bi se zaštitili. U većini škola učenici su dobili maske čija je kvaliteta bila upitna. Nakon toga dobili su još jednu ili nijednu masku. Iako smo svakodnevno izloženi zarazi, svoj posao obavljamo na najbolji mogući način, odgovorno, predano, posvećeno svome pozivu. Sretni smo da možemo održati fizički kontakt s učenicima i poučavati ih.

Napasti na ovakav način prozvane učiteljice, osim kojih se zarazilo velik broj drugih žena, znači napasti svakoga djelatnika u prosvjeti.

Šutnja vladajućih na naše zahtjeve, a zatim ovakav „ubod“ pokazuje odnos društva prema prosvjeti. Da bi nešto moglo funkcionirati potrebno je da svi dijelovi budu ispravni. I ovaj put jedini neispravan dio u našem društvu je prosvjeta!, stoji u priopćenju.

(www.jabuka.tv)