ŽZH: Kažnjavat će se govor mržnje

Nasilje na internetu i govor mržnje uskoro će biti kažnjivi na području Županije Zapadnohercegovačke.

Na problem zloupotrebe internetskih platformi upozorila je i Europska komisija, koja u svom prošlogodišnjem izvješću navodi kako mrežne platforme u BiH ćesto služe za poticanje mržnje i širenje dezinformacija, piše Večernji list BiH.

Ministarstvo unutarnjih poslova ŽZH stoga će uskoro uputiti prijedlog za izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru ŽZH, gdje će se javnim mjestom smatrati društvene mreže, internetske stranice, forumi i sve druge internetske platforme na kojima nadležna tijela za provođenje zakona poduzimanjem radnji mogu utvrditi identitet osoba koje svojim postupcima vrše prekršaje protiv javnog reda i mira, rečeno je na posljednjoj sjednici Vlade ŽZH.

Nije u suprotnosti s EU-om

Time je ova županija među prvima prihvatila inicijativu i krenula u izmjene zakona kako bi se govor mržnje i nasilje na internetu sankcioniralo. Riječ je o odgovoru na inicijativu koja je stigla iz Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije BiH, a koja je upućena svim županijskim ministarstvima.

Nasilje na internetu predstavlja sve veći sigurnosni problem u Federaciji BiH te veliki broj mladih svakodnevne su žrtve te vrste nasilja, kao i veliki broj žena i marginaliziranih društvenih skupina. Incijativom za izmjenu županijskih zakona koji reguliraju javni red i mir ne bi se spriječavalo slobodu govora, koja je osnovno ljudsko pravo.

Tom inicijativom pozivamo županijske vlade da izmijene svoje zakone u oblasti javnog reda i mira kako bi se već postojeći prekršaji protiv javnog reda i mira koji su već propisani odnosili i na prostor na internetskim platformama i društvenim mrežama, navodi se u obrazloženju incijative.

Govor mržnje će kažnjavati u skladu s preporukama Europske komisije

Dalje se naglašava kako inicijativa nije u suprotnosti sa zakonodavstvom Europske unije, već je, zapravo, u skladu s politikama zaštite od nasilja i zaustavljanja govora mržnje. Podsjetili su i na činjenicu da se u Republici Srpskoj prije šest godina pristupilo i izmjeni Zakona o javnom redu i miru nakon kojeg nadležna tijelaza očuvanje javnog reda i mira internet tretiraju kao javni prostor i pokreću prekršajne postupke protiv osoba koja ugrožovaju javni red i mir.

Za kršenje odredbi u tom entitetu predviđene su visoke novčane kazne, pa čak i kazna zatvora. U Republici Hrvatskoj, koja je članica Europske unije, nadležna tijela također pokreću prekršajne postupke za kršenje javnog reda i mira posredstvom internetskih platformi i društvenih mreža. Kad je riječ o ŽZH, prema Zakonu o javnom redu i miru, koji je trenutačno na snazi, fizičke osobe koje krše javni red i mir može se kazniti novčanom kaznom u visini od 50 do 1.500 KM. Hoće li za one koje javni red i mir budu kršili na internetu biti propisane veće kazne, bit će poznato nakon izrade nacrta zakona.

Zbog činjenice da se u Bosni i Hercegovini zloputrijebljava internet, problemom kibernetičkog nasilja, ozbilno se bave i na razini države. U parlamentarnu proceduru upućun je prijedlog izmjena Kaznenog zakona BiH kojim bi se proširilo kažnjavanje govora mržnjje, pogotovo na internetu i društvenim mrežama.

Prijedlog je uputio Denis Zvizdić, zamjenik predsjedatelja Zastupničkoga doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Kaznenim zakonom BiH zabranjuje se javno poticanje nasilja i mržnje prema skupini ili pojedincu na osnovi rase, boje kože, religije, podrijetla, nacionalne pripadnosti.

Prema nekim podacima, u Bosni i Hercegovini aktivno djeluje 615 web-portala. Govor mržnje i širenje netrpeljivosti na vjerskoj, nacionalnoj, rasnoj i spolnoj osnovi na tim portalima nitko ne kontrolira. Nema imena vlasnika Rezultati istraživanja “Mapiranje medijskih portala u BiH” pokazuju kako gotovo polovina portala koji objavljuju informativne medijske sadržaje nema navedene podatke o imenima urednika i novinara tog medija, piše Večernji list BiH.

Podaci Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi pokazuju kako je tijekom prošle godine u Bosni i Hercegovini zabilježeno 119 incidenata koji su motivirani predrasudama prema nekoj etničkoj i vjerskoj skupini, jeziku, rasi ili seksualnoj orijentaciji. Spomenuti zakoni koji bi ubuduće trebali tretirati internetske platforme odnosno kibernetičko nasilje uključuju i kontrolu društvenih mreža koje koristi većina bh. stanovnika starijih od 12 i mlađih od 70 godina, a na kojima nerijetko pod punim imenom i prezimenom određene osobe vrijeđaju, prijete ili šire mržnju prema drugima.

(www.jabuka.tv)

50 komentara

 • Pozdravljam, ako će ovo biti inicijativa koja će zaštiti sve građane od internetskog nasilja, a posebno maloljetnike. Ali, bojim se da je ovo oživljavanje “Verbalnog delikta” iz Jugoslavije kako bi se zaštitili političari koji su većinom upleteni u kažnjive radnje, počevši od kupoprodaje diploma pa nadalje.

  • Otprilike to, i još biznis pride. Naplaćivati mržnju, sustavno kultiviranu, je prilično unosno. To je bolja ideja od naplate parkinga u Mostaru, i ostalih najavljenih poskupljenja.

   • Možda jeste, alli zar takva mržnja nije opravdana? Dalje, znači li ovo da će se mediji cenzurirati? Pa to je gore nego u Sjevernoj Koreji. A u isto vrijeme, političari mogu nesmetano lagati, mogu slobodno krasti, a bogme mogu i lupati neku svoju mržnju sa skupštinskih govornica, mogu sijati laži u intervjuima, mogu…mogu što god hoće. Pa ni u krmeta Tite toga nije bilo.

   • U zapadnom svijetu se politicare moze nazvati kako hoces samo ne na osobnoj razini. Lopovi, nize razvijena vrsta, kriminalna banda, pokvarenjaci itd bez ikakvih problema prolazi bez kaznekupili su

  • Za anonimno u 10,05!
   Bravo!
   Nitko normalan nije protiv sankcioniranja onih koji pozivaju na ubijanje, mučenje, silovanje, mržnju prema drugima bez obzira na vjeru, naciju, spol, političko ili drugo opredjeljenje. Ali gdje su granice govora mržnje? Da li je to povratak verbalnog delikta iz komunizma gdje se za krivi pogled kažnjavalo i zatvaralo ljude. Hoće li govor mržnje biti kad ja ili neko drugi napišemo:
   1.HDZ BIH je zločinačka organizacija koja je nanijela Hrvatima u BIH veće zlo od Osmanlija?
   2.Dr.Dragan Čović je komunjara, ćiriličar kojemu dupe ližu svi koji od njega imaju direktnu ili indirektnu korist?
   3.Ni jedan Hrvatski Genral ni vojnik nije kriv ni za jedan ratni zločin a General Slobodan Praljak je jedan od najvećih sinova hrvatskog naroda u njegovoj modernoj povijesti.
   4.željko Komšić je izrod kojemu će suditi povijest.
   5.islamski fundamentalizam u BIH kojeg predvode Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović žele hrvatski narod u BIH pretvoriti u nacionalnu nanjinu u BIH.
   6.Jedini spas za hrvatski narod u BIH je stvaranje treće teritorijalne jedinice u BIH, itd. Itd.
   Jeli ovo govor mržnje pitam one koji planiraju kažnjavati ljude po tom osnovu?

 • Problem je u tome da nije jasno definirano šta sve spada u govor mržnje. To je širok pojam koji se većinom proizvoljno tumači.

 • Vlast u državi imate onaj tko raspolaže monopolom fizičke sile
  Zakon je volja vladajuće klase podignuta na stupanj zakona….

  Ove definicije znade svaki brucoš prava

  Vlast kad je nepoštena osjeća se ugroženim i poseže za represivnim mjerama

 • Nemate vi koga kaznjavati narod dotucen psihički u svakom pogledu a ko je kriv za to ? Meni osobno politika i drzava jer su moja prava koja sam zaslužio da imam dali nekom drugom. Braniteljska prava znaci pogazili ste sve moguće nade u zivotu običnog gradanina. Prema tome jebem ja ovaj zivot.

 • Žaba se kuha po malo, najprije sve državne službenike proglasiti štićenim osobama, sve necijepljene izolirati i zabraniti im pristup normalnom životu i ugušio si slobodu misli i sveo rizik bunta na nulu. Imaš hrpu poslušnika koji ne smiju polomiti nos van rupe u koju ih smjestiše razni Pljenkovići, Pupavci, Kuščevići, Božinovići, Banožići, Čovići, Čolaci, Izetbegovi i ostale kratke i krotke Malenice i podguzni partijski uvlakači. Već vladaju policijom, vojskom, civilnom zaštitom, obavještajnim službama, podzemnim paraobavještajnim svijetom. Stvorili su mnoge tvrtke koje su instalirane kao državne službe kojima moraš plaćati razna uvjerenja kao obvezni prinos za obavljanje bilo kakvog posla. Umirovljenici umiru masovno, djeca se ne rađaju, migrante pripremaju u zamjenu za domicilno stanovništvo. Pohlepne crkvenjake su kupili srebrom iz proračuna i više ne postoji kritična masa koja prijeti policijskom sustavu za potpunu kontrolu masa. Bezlična amorfna masa koju možeš oblikovati po želji, bez vjere, bez časti, puna straha, partijske poslušnosti i bojazni za ispraznu materijalnost koju su im učinili svakim danom sve skuplju i nedostupniju, a oni sve spremniji, ne za dom, već za koricu povlastica drage nam zemljice, jer nema Boga u njima, a sa njim niti vrijednosti koje Krist propovijeda. Svijet se podijelio na njih i nas i dođe vrijeme ili mi ili oni kako reče predsjednik RH Zoran Milanče, a evo slijede već i nove mjere u vidu verbalnog delikta ili političkog novogovora sadašnjice tzv. govora mržnje, pa više se ne smije niti govoriti niti misliti i tako “Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati! ” kako reče naš nobelovac Ivo Andrić, pa se pitam bi li i njega uhaps?

  • Bravo. Od riječi do riječi. 30 godina živimo u iluziji o nekoj demokraciji. Niti jedan političar nije odgovarao za neviđeni kriminal proteklih 30 godina. Zašto? Zato jer su to NAJAMNICI. Naši gospodari( strani) imaju svoje najamnike ovdje u okupiranim zemljama. Zemlje propadaju, stanovništvo se iseljava, a domaći najamnici se bogate. Tako to ide u kolonijama oduvijek. Sada je na redu OBVEZNO ŽIGOSANJE( CIJEPLJENJE) stoke. I to će najamnici- Janša- SLOVENIJA, Vučić-SRBIJA i Plenković- HRVATSKA odraditi bespogovorno. Za BIH je sreća što imamo nered na svim razinama pa ne mogu brzo uspostavljati TEROR. Ali bit će i ovdje.

 • Aj napokon, da ne moramo vise slusat cim se nesto napravi kako nista ne valja (da sad ne koristim druge rijeci) od tkz. svabofila.

 • Ovo se odnosi na zastitu politicara, jer ono su tko Svete krava u Indiji. Mogu raditi sto hoce, krasti, lagati ali u ovoj drzavi zvanoj BiH politicar i veliki kriminalci, narko dileri, ratni profiteri ne mogu biti pravosnazno osideni. Imaju novac, moc a to je dovoljno da potplate i kupe slobodu. E ovaj govor mrznje ce se vjerovatno odnositi na takve osobe, likove. Da ih i tu zastite. Zasto netko od hrvatskih politicara, institucija, gradova, opcina ne podnese kaznenu prijavu protiv bosnjackih politicara koji svakim danom krse Ustav BiH, Drjtonski sporazum tako sto omalovazavaju hrvatski narod, nazivaju ga pogrdnim imenom, pozivaju na ukidanje konstitutivnosti hrvata itd. Svi cute, svi to odobravaju. Mjesanje bosnjacke politike u rad VSTV, rad Suda BiH, rusenja tuziteljice Gordane Tadic i preuzimanje i tuzilastva je izravni udar na temelje drzave. Bakir, Osmica, Mektic, Avdo Avdic, Reuf Bajrovic, Mustafa Ceric itd. Svakim danom ti ljudi krse Ustav, Dejton. Presjednik VSTV Lagumdzija boravi u prostorijama SDA , Ranko Debevac sa Osmicom seta, sastaje se ispija kave. Ovaj optuzen pred sudom BiH i nikom nista, svi cute. Sto onda u narednom periodu ocekivati od tih institucija kojim ocito upravlja Sarajevska SDA politika. Stranci cute, prave se da ne vide nista. U magli Dodikovih gluposti i promasenih izleta u njegove ucestale avanture koje u praksi ne znsce nista bosnjaci ovladase pravosudnim aparatom. Cik, Ustavni sud i sada Sud i tuzilastvo BiH. Min Sigurnosti, Osa, Mup Federacije sve pod kontrolom. Gospodo hrvatski politicari, jude uhvatite se tog problema i tijesite to. Izborite se da hrvatski narod dobije, vrati ono sto mu Ustavom BiH i Dejtonom pripada. Ili je sve baceno na kocku da Covic bude clan presjednistva naredne 4 god a Dom naroda i sve ovo pobrojano predati bosnjacima.

 • To je sasvim logićno. Tu smo ako treba malo to pogurati naprijed. Ćudoredni službenici oćito nisu adekvatno ućinkoviti po pitanju javnog snošaja i općenja stada u formiranju savjesti pa se predmetna regulacija, kao takova, nameće kao logićna stavka sama po sebi. Mi to, i psovku, stranaćki uspješno kontroliramo posredstvom redovitih ispita svjesti svakoga prvoga ćetvrtka u mjesecu, redovito.

 • Ovo je da lopova ne smjes nazvati lopovom narod nezadovoljan i da ne smje izrazit svoju nezadovoljstvinu javno a nikad nije bilo dozvoljeno nekog blatiti ne ustinu govoriti i prijetiti i treba da vise portala ima da se mogu ovi uspavani neradnici prozivat jer je to nase pravo mi ih placamo za njihov nerad debelo nego treba uvest u zakon da nam dozvole da ih sojom gonjamo sta nam rade

 • Ovim će se štititi političari i visokopozicionirane osobe iz HDZ a, i eventualno ponetko iz drugog s brojkama. Ostali političari i narod će se sankcionirat. Živi bili pa vidjeli.

 • mozete tipkati samo nemojte izgovarati rijeci i nema nikakvog osnova za govor znaci tipkanje nije govor za govor su potrebni glasovni cini ako njih nema nema ni govora

 • Svoje nezadovoljstvo iskažite na izborima,buntom na ulici,građanskim neposluhom,ignoriranjem njih i njihovih obitelji.Od tipkanja nema ništa

 • ne predlažu da se otkrije tko opljačka ove narode uništiše firme protjeraše narode udraju namete o tome vi pričajte i predlažite a naše je da vas kritikujemo kad ste leziljebovići

 • Sve je ovo nastalo zadnjih desetak godina u kuhinji masonske bratije u Brisselu, Berlinu i Parizu -što se tiče Europe a preko bare zna se u američkomsenatu, kongresu(namjerno malim sl.)
  Kuha se ovo odavno, nije ova fašistička mjera došla iznenada s neba u rebra, kako bi neki rekli!
  Sve se ovo lagano sprema i priprema od 11.rujna 2001 godine.
  jest, trebalo im je dosta vrimena i dosta zakona, za promjeniti, dosta političkih kokošara kupit i potkupit, dosta vlada država ucjenama , prisilama i pa i ubojstvima natjerati na svoju vodu ali na kraju za njih-ispaltilo imse čekati.
  Uostalom, oni su morali čekati, jer te 2001. ili 2011. godine , računala tehnologija i robotska inteleigencija nije bila ni blizu današnjice.
  Možda je te 2001.godine postojala G 2 Mreža ili je te 2011.poastijala 3G Mreža pase ono što su toliko priželjkivali tehnički činilo još neizvedivim, ali zadnjih pet godina od kada je švapska korporacijska megadržava uložila desetine milijardi eura u 5 G MREŽU SVE SE ČINI MOGUČIM I DOHVATLJIVIM!
  ZATO ZADNJE TRI, ČETIRI GODINE GOTOVO OTVORENO SVJEDOČIMO pOJAVI OTVORENOG FAŠIZMA KOJI SE NA MALA VRATA GURA U USTAVE I ZAKONE POD KRINKOM GOVORA MRŽNJE I POLITIČKE NEKORTEKTNOSTI.
  Ubrzo nečemo smjeti crnim ljudima reći da su crnci ili arapima da su aarapi, ili pak kinezima dasu azijati jer će mo biti prozvani rasistima.
  Zanima me samo jedno -hoće li govor mržnje spadati i ako nama pripadnicima bjele rase netko kaže da smo bjeli?
  Njemačka kancelarka u odlasku Anđuka je vrhunac zla koj je pogodilo Europu.S njom na čelu Europe(jer Europa nije ništa drugo doli švapska prćija) postat će mo robovi i poluroboti, upravo onako kako je luđak Hitler radioi namjeravao prije osamdeset godina.

  • Bravo! Teži se robotizaciji čovjeka, te ubijanju duše u njemu i svega onoga što čovjeka čini čovjekom! Zlo na djelu, glavom i bradom! A sve lagano, …polako, …neprimjetno. Korak po korak! Da mi je netko pričao o ovome prije 20-ak godina, ne bih mu vjerovala!
   Ispunjavaju se Hitlerovi naumi, samo mi nije jasno kako mnogi ljudi još nisu svjesni toga!

 • Znaci uskoro ce se uvesti verbalni delikt, gore od komunizma … Neces smit rec istinu ako se ta istina ne svidja politici na vlasti

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.