ŽZH izabrala troje novih izaslanika u Dom naroda FBiH

Tomislav Mandić, Zdravko Bešlić i Marija Iličić imenovani kao novi izaslanici u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH ispred Županije Zapadnohercegovačke u mandatu 2018.-2022.

U petak 11. siječnja održana je četvrta redovita sjednica Skupštine ŽZH, koju je sazvao predsjednik Skupštine Ivan Jelčić. Na ovoj sjednici Skupština je dobila troje novih zastupnika, kojima su uručeni zamjenski mandati, a također izabrala je troje izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH. 

Na početku sjednice Jelčić se ispričao svim pripadnicima medija jer im nije bio upućen poziv za praćenje posljednje treće redovite sjednice Skupštine na kojoj se raspravljalo o proračunu ŽZH. Istaknuo je kako se radilo o “nenamjernoj ljudskoj pogrešci i propustu, ali da se takve stvari više neće sigurno događati.”

Novi zastupnici u Skupštini ŽZH Sesar, Galić i Vlašić

Zamjenski mandati novim zastupnicima u skupštini ŽZH, Ivi Sesaru, Ružici Galić i Stipi Vlašiću, koji će na zastupničkim mjestima zamijeniti novog/starog predsjednika Vlade ŽZH Zdenka Ćosića, ministra financija i dopredsjednika Vlade ŽZH Tonija Kraljevića, te ministricu obrazovanja i znanosti Ružicu Mikulić, uručeni su na početku sjednice. Svih troje zastupnika dolaze iz vladajuće stranke HDZ BiH.

Ivo Sesar (HDZ BiH) – povratnik u zastupničke klupe u Skupštini ŽZH

Imenovani zastupnici su bili prvi sljedeći po preferencijalnim glasovima na izbornoj listi HDZ-a BiH i HKDU-a, pa su im mjesta u Skupštini pripala po automatizmu. Po prijemu mandata, novih troje zastupnika u Skupštini ŽZH je svečano prisegnulo.

Tomislav Mandić, Zdravko Bešlić i Marija Iličić odlaze u Dom naroda FBiH

Nakon toga zastupnici u Skupštini ŽZH pristupili su tajnom glasovanju u izboru izaslanika u Dom naroda FBiH ispre ove Županije. Nakon prebrojavanja glasova zastupnika u Skupštini ŽZH, ustanovljeno je kako su ispred ove Županije u Klub Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH imenovani Tomislav Mandić iz Širokog Brijega, Zdravko Bešlić iz Posušja te Marija Iličić iz Gruda.

Mandićeva i Bešlićeva kandidacijska lista dobile su po 7 glasova, dok je kandidacijska lista Marije Iličić dobila 6 glasova.

Kandidacijsku listu za Dom naroda FBiH uputio je zastupnik HSP-a BiH Zvonko Jurišić, a njegova lista je dobila samo jedan glas od zastupnika.

Bešlić i Mandić su i u proteklom mandatu bili izaslanici u Domu naroda, dok je Iličić nova izaslanica.

Niti jedan od dvojca Tomislav Mandić i Zdravko Bešlić nije bio raspoložen za izjave za medije, pri čemu je zastupnik Bešlić istaknuo kako je prehlađen, dok zastupnik Mandić nije dao konkretno objašnjenje.

Ali zato je izjavu dala njihova mlađa kolegica Marija Iličić, koja će nakon što je izabrana u županijsku Skupštinu, ostatak mandata provesti kao izaslanica u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Marija Iličić zahvalila je kolegama i kolegicama zastupnicima na ukazanom povjerenju

Zahvaljujem se svim svojim kolegicama i kolegama u Skupštini na ukazanom povjerenju za izaslanicu u Domu naroda Parlamenta FBiH. Nastojat ću koliko god to bude u mojoj mogućnosti, predstavljati i zastupati interese Hrvata u BiH. Još jednom hvala svima na povjerenju, kazala je u kratkoj izjavi za medije Iličić.

Po izboru izaslanika u Dom naroda, zastupnici u Skupštini ŽZH su dopunili odluke o osnivanju i formiranju skupštinskih povjerenstava i odbora, i to Povjerenstva za Ustav, poslovnik i zakonodavstvo Skupštine ŽZH, Odbora za Obrazovanje, kulturu, šport, mlade i informiranje Skupštine ŽZH, Odbora za Prostorno uređenje, stambeno komunalnu politiku, zaštitu okoliša, poljoprivredu i šumarstvo Skupštine ŽZH, Odbora za pravdu, upravu, ljudska prava, slobode i ravnopravnost spolova Skupštine ŽZH, Odbora za ekonomsku financijsku politiku i proračun Skupštine ŽZH. Odluke su se morale dopuniti izmijeniti kako je došlo do promjena u zastupničkim klupama.

Po završetku sjednice izjavu za medije dao je i predsjednik Skupštine ŽZH, Ivan Jelčić koji se osvrnuo na izbor troje izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Odluka SIP-a bila je takva da biramo tri člana iz reda hrvatskog naroda. Dvojica izaslanika su vam već od ranije poznati, Zdravko Bešlić i Tomislav Mandić. Novost je novoizabrana zastupnica Marija Iličić iz Gruda. Mlada je, želimo joj sreću i dobila je podršku ove Skupštine i nadamo se kako će svi oni kvalitetno obavljati svoju dužnost, rekao je Jelčić.

Jeličić: “Skupština ŽZH radi po odluci i naputku SIP-a”

Jelčić se osvrnuo na konstataciju kako se u kuloarima pričalo kako se iz ove Županije možda i neće slati izlaslanici u Dom naroda FBiH.

Mi se unutar Skupštine trudimo biti koopeartivni, i ovo je već 4. sjednica u nešto malo više od mjesec i pol dana. Mi smo dobili odluku i naputak Središnjeg izbornog povjerenstva i postupili smo prema njemu. Tako da radimo ono što se od nas očekuje, zaključio je Jelčić.

Jurišić uputio pitanja ministrima Borasu i Sesaru.

Za kraj sjednice ostavljena su zastupnička pitanja i primjedbe.

Za riječ se javilo troje zastupnika. Prvi od njih Dobroslav Bukmir (HDZ 1990) izrazio je zadovoljstvo što su mediji došli na ovu sjednicu, te izrazio nadu da će biti i na svakoj sljedećoj. Potom se za riječ javio zastupnik HSP-a BiH Zvonko Jurišić koji je uputio pitanje ministru unutarnjih poslova Zdravku Borasu oko nepravednih plaćanja kazni za vozače prilikom neisteka registracije na vozilima. Boras je rekao kako će se očitovati pismenim putem kada dobije pismeni upit od zastupnika Jurišića.

Jurišić: “Ljudima se nepravedno naplaćuju kazne preko radara i nadzornih kamera”

Jurišić je imao i primjedbu i na jedan natječaj u Ministarstvu gospodarstva gdje se zapošljava jedan novi djelatnik, a proračunu stoji kako se neće povećavati naknade za plaće u tom ministarstvu. Ali nije bilo ministra gospodarstva Darija Sesara da mu odgovori.

Za kraj se javila zastupnica Marija Lovrić (HSP dr. AS) koja je pitala vladajuće gdje se može informirati o napretku postignutom prilikom realizacije Strategije za razvoj ŽZH od 2014. do 2019.

Na sjednici je bio prisutan 21 zastupnik, a dvojica zastupnika HRS-a su se ispričali prije sjednice kako neće moći doći zbog opravdanih razloga.

(www.jabuka.tv)


46 komentara

 • “Niti jedan od dvojca Tomislav Mandić i Zdravko Bešlić nije bio raspoložen za izjave za medije, pri čemu je zastupnik Bešlić istaknuo kako je prehlađen, dok zastupnik Mandić nije dao konkretno objašnjenje.” …što reći?????

 • Hahahaha…a sta zna Toma reci il ti ga progovorit,zato ide i tim ciljem gore da suti i da naplati svoj rad!!!! Koje smo mi ovce,tko nas prestavlja…covjek se ne zna ni prestaviti?!

 • Hahaha 90tka podrzala HDZ, Boze baci ciglu. Smješna skupstina, ne trebate vise ni izvjestavat sta se tamo dogadja. Eto vam dva hdz, ponovo se ujedinili. Sramota, 90tka moze kljuc u bravu. Od HDZa nista novo, salju u Sarajevo opet one koji u prošlom mandatu niti riječi nisu progovorili. I dalje ne vjerujem

 • Jadan je ovaj hrvatski narod koji se ocito nista ne pita. Mi glasamo za jedne a drugi nas prestavljaju… Koga zele veliki mocnici , tajkuni, veliki voda ti budu izabrani. Narod ispade stoka nepismena. Dom naroda je naj veca distanca gdje se brani pozicija hrvata. I vidi moj narode tko to treba raditi iz nase zupanije. Nivo ovih osoba nije ni za mjesnu zajednicu. Zdenko, Covicu i svi drugi, sramite se. Ove ako morate negdje uhljebiti uradite to ali njih poslati u Dom naroda. Jadno i Ljigavo… Narode opet za 4 god. Na glasanje …

 • Koji je kriterij bio da se Toma šaškurov izabere,to može biti samo da imaš IQ sobne temperature, jadni smo i slijepi pored očiju

 • Zasto vise spominjati Slobu kada nas dragi voda boravi u Banjs Luci i slavi 9 januar… Dan kada je hrvatski narod protjeran i etnicki ociscen iz RS- ke… Imamo mi vecih srba i neprijetelja od Slobe i njemu slicnih… Izbor ove tri osobe u Dom naroda ispred nase zupanije sve govori o nasoj politici i dosljednosti te politike.. Da nam ih Komsic i DF- ta birali ne bi bili nesposobniji… Neozbiljno i ponizavajuce za hrvatske birace…

 • Cestitke sve g.Mandicu ti si pravi pravcati kadar nas,ja ocekujem od g.Mandica velike rezultate na podruciju kulture jer je bas on pedagoski kadar.Mozda dobijemo uskoro i cirilicu u ZZH jer ako ne bude pazio sto je tema rasprave on ce glasovati iz nehaja.

  • Mislim da je g. Toma prof. geografije, da može učiniti velike stvari za školstvo u cijelom regionu, usudio bih se se reći nešto poput fra Didaka 30-tih godina prošlog stoljeća..

 • Sloba je šef i BIE i Udbe po nalogu Beograda i sto ga ne spominjati I on i veliki Vodja su iz iste udbaške škole Oba cerilicari i vjerni Jugoslaviji – Srbiji

 • Ako su već bili trebalo je čuti za njih ,mislim da u
  Sarajevo šaljemo podkapacirane ljude,time njima pomažemo ali narod puno gubi!

 • Ifa sesar obicni uvlakac on i toma za 8 godina zastupnistva dva puta se javili. Kad su tolike postenjacine sto se ne vrate u skolu.

 • ovi ljudi nisu spoaobni ni tačke da voze a dali im ga upravljaju avionom gdje će nas odvesti znate sramite se ko ih je izabrao i koliku štetu će nam napraviti al kada ste i to uradili da vidimo rezultate njihove plovidbe a da vi osvijetlate svoj obraz ili snosite posljedice što ih oni naprave sa svojim ne znanjem neka vam je na čast i poštenje ali rezultat će biti poguban za nas po meni živi bili pa vidjeli

 • Postovani komentatori sve ste stvarno upravu ,a pogotovo za cuvenoga tomislava,medutim kada se iz drugoga kuta gleda on ispada i veliki kapacitet i kadar koji bi mogao ipak napraviti velike politicke iskorake jer kada je on uspio preveslati stare varalice saskure i uvuci se u straznjicu mepasu e to je sposopnost.Ima samo jednu malu manu a to je samo sebi.

 • stvarno elitni likovi hercegovacki tigrovi spremni za borbe al sa janjetinom u gojka.uz ovakve eminetne predstavnike nas hrvata koji kurac lajemo na komsica.meni su to ista govna

 • Zdravko Bešlić intimus od Lagumdžijine miljenice Lidije Korać. Dok je neuspješno u Saraju studirao za medicinskog brata živio je u njezinom stanu. A njen muž Davorin je bio suradnik metkovske udbe kodnog imena MORE. Drž se Bešliću, ti si naše svjetlo na kraju tunela, bolje reći tunela u kojem se ne nazire svjetlo. A Tomu ne treba komentirati, tele je za njega pojam inteligencije. Usput budi rečeno iz naše županije će ići samo dvoje u Dom naroda tako da se Marija može odmah oprostiti sa mandatom. Hebi ga takva sudbina. Ali ona će uskoro imati šansu.

 • Izabrali ste, gledajte, trebate će nam više od same sreće. ljudi ovo nije san, ovo nam se događa svima. Zasučite rukave i radite sami nešto da nam bude bolje jer od ovih sigurno neće !!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.